Τι είναι το Bounce Rate και πως να το μειώσετε | D3 Solutions - Digital Agency

Bounce Rate, το σιγανό ποταμάκι

Με την κατασκευή ιστοσελίδας, η επιχείρησή σου μπαίνει αυτόματα στον μαγικό κόσμο του ηλεκτρονικού εμπορίου. Όπως στο φυσικό σου κατάστημα, θέλεις οι καταναλωτές να το επισκέπτονται, να περιπλανιούνται στους διαδρόμους και να κάνουν τις αγορές τους, έτσι και σε ένα e-shop οι διαφορές δεν είναι μεγάλες.

Μία πετυχημένη ιστοσελίδα δε μετριέται μόνο από τους χρήστες που την επισκέπτονται. Οκ, καλό είναι το μπούγιο, αλλά δεν εξαρτάται μόνο από αυτό. Ο χρόνος που θα παραμείνουν και θα περιηγηθούν σε άλλες σελίδες είναι εξίσου σημαντικός.

Η Google επιβραβεύει τους ιστότοπους με χαμηλό Bounce Rate (Ποσοστό Εγκατάλειψης) και τις κατατάσσει υψηλά στην αναζήτηση των χρηστών. Εξάλλου, είναι ένα από τους βασικούς παράγοντες να αξιολογήσεις το SEO σου.

 

Τι Είναι το Ποσοστό Εγκατάλειψης και πως το Μετράω

Το Bounce Rate είναι το ποσοστό των χρηστών που επισκέφτηκαν μία σελίδα ενός site χωρίς να περιηγηθούν στις υπόλοιπες σελίδες του και χωρίς κάποια αλληλεπίδραση. Η σελίδα αυτή μπορεί να μην είναι μόνο η αρχική. Μπορεί να είναι οποιαδήποτε σελίδα μέσα στον ιστότοπο από όπου οι χρήστες την επισκέφτηκαν και την εγκατέλειψαν χωρίς να περιηγηθούν.

Σε αυτό το σημείο πρέπει να σημειώσουμε ότι το ένα υψηλό Bounce Rate μπορεί να μην είναι τόσο κακό όσο φαίνεται. Για παράδειγμα, αν η ιστοσελίδα σου είναι ένα blog και έχει αποκλειστικά πληροφοριακό περιεχόμενο, τότε το ποσοστό αναμένεται να είναι αρκετά υψηλό. Πρέπει να ληφθεί υπόψιν ο τύπος της εταιρείας, για να εκτιμηθεί καλύτερα το ποσοστό εγκατάλειψης.

Για τη σωστή μέτρηση του Bounce Rate το πρώτο που πρέπει να κάνεις είναι να εγγραφείς στο Google Analytics. Από εκεί θα βγάλεις κάποια χρήσιμα συμπεράσματα για να εντοπίσεις ακόμα καλύτερα την πηγή του προβλήματος.

Στο Google Analytics μπορείς να παρατηρήσεις κάθε σελίδα ξεχωριστά και το ποσοστό εγκατάλειψης της. Η αρχική συνήθως έχει το μεγαλύτερο ποσοστό, όμως υπάρχουν και άλλες σελίδες που πρέπει να αξιολογηθούν.

Στη συνέχεια, πρέπει να δεις τον πίνακα με τους επισκέπτες που προέρχονται από άλλους ιστότοπους και εγκαταλείπουν την ιστοσελίδα σου. Για παράδειγμα, αν οι επισκέπτες από το Facebook εγκαταλείπουν περισσότερο το site από εκείνους που ήρθαν από την Google. Αυτό, φυσικά μπορεί να οφείλεται και στη φύση του κάθε μέσου, αλλά και σε κάποιο κακοστημένο SEO.

Τέλος, στο Google Analytics υπάρχουν πίνακες Bounce Rate με τους χρήστες που έχουν επισκεφτεί την ιστοσελίδα ξανά σε σύγκριση με αυτούς που έρχονται για πρώτη φορά και πίνακες ανάλογα με τη συσκευή που χρησιμοποιούν (mobile – desktop κλπ).

 

Έξυπνα Tips για Μείωση του Bounce Rate

Αν το ποσοστό είναι στα νούμερα του 80% και πάνω (δηλαδή οι 8 στους 10 επισκέπτες εγκατέλειψαν πρόωρα, δηλαδή χάλια) τότε ξεκίνα να σκέφτεσαι την ανακατασκευή της ιστοσελίδας σου.

Όμως, αν το ποσοστό εγκατάλειψης είναι λίγο πιο υψηλό από όσο θα ήθελες, δεν πρέπει να σε πιάνει πανικός. Χαλάρωσε και αντιμετώπισε το πρόβλημα. Αφού έχεις αξιολογήσει σωστά τι ακριβώς συμβαίνει μέσα από την υπηρεσία των Google Analytics, κάνε κάποιες διορθώσεις που μπορούν να φανούν καθοριστικές.

Αύξησε την ταχύτητα φόρτωσης της ιστοσελίδας σου. Ένας από τους πιο συχνούς λόγους εγκατάλειψης είναι αυτός. Όσο καλά σχεδιασμένο είναι ένα site και όσο καλό περιεχόμενο κι αν έχει, αν δεν μπορεί να το δει κανένας αχρηστεύεται όλη η προσπάθεια. Η βελτιστοποίηση του χρόνου φόρτωσης είναι ζωτικής σημασίας για τη μείωση του Bounce Rate.

Προσπάθησε να κρατήσεις το κείμενο συνοπτικό. Κόψε τις μεγάλες λέξεις και αντικατέστησε τες με πιο απλές. Ειδικά αν οι πελάτες σου δεν έχουν για βασική γλώσσα τα Ελληνικά. Σύμφωνα με αναλύσεις που έχουν γίνει στο παρελθόν, όσο μεγαλύτερο είναι το κείμενο, τόσο μεγαλύτερη πιθανότητα είναι να μην αρχίσει κάποιος να το διαβάζει.

Αν έχεις e-shop τότε καλό θα ήταν να επεκτείνεις τις σελίδες των προϊόντων σου. Εκτός από την εικόνα και την περιγραφή κάθε προϊόντος, πρόσθεσε κάποια link όπως για παράδειγμα το manual, τις αξιολογήσεις των πελατών που το έχουν ήδη στην κατοχή τους και κάποια tips για τη χρήση του. Ο καταναλωτής για να κάνει την αγορά του θέλει χρόνο και με αυτό τον τρόπο του δίνεις την ευκαιρία να τον πάρει.

Τέλος, αφήσαμε ένα tip που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα. Κόψε τις πολλές διαφημίσεις. Η ύπαρξη τους στην οθόνη (ειδικά άμα είναι από tablet ή smartphone) εκνευρίζει τον χρήστη κατά την περιήγηση του και τον κάνει να εγκαταλείπει το site με συνοπτικές διαδικασίες. Πόσες φορές σου έχει τύχει να θες να κάνεις touch scroll και να πατήσεις επάνω σε διαφήμιση γιατί κάποιος σκέφτηκε να “μπουκώσει” τη σελίδα με ads? Επίσης, οι πολλές διαφημίσεις μπορούν να βλάψουν το SEO στην Google.

Αν είσαι πριν την κατασκευή ή ανακατασκευή ιστοσελίδας τότε πρέπει να υπολογίσεις τον χρόνο που θα παραμένουν οι επισκέπτες σε αυτήν. Όση περισσότερη ώρα περνάνε, τόσο καλύτερα θα γνωρίσουν τις υπηρεσίες σου, τα προϊόντα και την επιχείρηση.

Για οποιαδήποτε απορία ή περαιτέρω πληροφορία σχετικά με τη μείωση του Bounce Rate κάλεσε μας στο +30 2751 151652 ή στείλε μας το μήνυμα σου στη φόρμα επικοινωνίας και η D3 Solutions είναι εδώ για να σε βοηθήσει.

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ