Όταν πηγαίναμε μαζί σχολείο…
Σίγουρα έχεις ακούσει δίαφορες λέξεις / εκφράσεις που αφορούν στο διαδίκτυο και τις ιστοσελίδες και πολλές από αυτές είναι άγνωστες στα αυτιά σου. Σε επαναφέρουμε λοιπόν στο θρανίο και σου παρουσιάζουμε ένα διαδικτυακό αλφαβητάρι για να σου ξεκαθαρίσουμε λίγο το τοπίο.
Μην έχεις αυταπάτες, δε θα σε κάνουμε επιστήμονα με ένα άρθρο…
Backup
Αντίγραφα ασφαλείας για την εξασφάλιση και την ομαλή συνέχιση όλων των εργασιών στην περίπτωση κάποιας βλάβης ή προβλήματος.
Αλλιώς, η καβάτζα σου!
Blog
Είναι ένα ιστολόγιο δημιουργημένο από ένα άτομο ή μία ομάδα ατόμων και περιέχει σχόλια, γεγονότα, προσωπικές εμπειρίες και περιγραφές σχετικά με διάφορα θέματα.
Αλλιώς, τα διαδικτυακά εσώψυχα του καθενός.
Bug
Η δήλωση προβλήματος σε μια ιστοσελίδα που κάνει την εργασία της λανθασμένα ή καταρρέει εντελώς.
Αν ρωτήσεις έναν προγραμματιστή, η πιθανότερη απάντηση που θα πάρεις είναι πως «δεν είναι bug, έτσι πρέπει να δουλεύει».
Control Panel
Είναι ουσιαστικά ένας πίνακας ελέγχου του server ή του site που μπορεί να κάνει την ζωή σας ευκολότερη στην διαχείριση μίας ιστοσελίδας.
Cookies
Ίχνη τα οποία αφήνουν οι ιστοσελίδες στους υπολογιστές των επισκεπτών τους.
Αλλιώς, μπισκότα.
Breadcrumbs
Η διαδρομή που έχει ακολουθήσει ένας χρήστης για να φτάσει σε μια υποσελίδα του site σου.
You know, Κοντορεβυθούλης – ψιχουλάκια και τα σχετικά.
Database
Η βάση δεδομένων που είναι οργανωμένη με σωστό τρόπο για να είναι οι πληροφορίες πιο εύκολα διαχειρίσιμες.
Αλλιώς, και ντάτα μπέης, κοροϊδευτικά ο διαχειριστής βάσεων δεδομένων.
DNS
Η υπηρεσία αναζήτησης δεδομένων (Domain Name System) με κύριο σκοπό την μετατροπή ονομάτων των web servers σε διευθύνσεις internet.
Domain Name
Είναι ουσιαστικά η διεύθυνση της ιστοσελίδας σου στο διαδίκτυο, που το όνομα της πρέπει να είναι μοναδικό και πιασάρικο.
E-shop
Ηλεκτρονικά καταστήματα στα οποία πραγματοποιούνται πωλήσεις διάφορων προϊόντων και ειδών.
Αλλιώς, εκεί που χαλάσαμε όλα τα λεφτά μας στην καραντίνα.
Error 404
Είναι το μήνυμα που μας χαλάει την διαδικτυακή μας ζωή. Εμφανίζεται για πολλούς λόγους αλλά οι πιο συνηθισμένοι είναι όταν όταν η σελίδα δεν υπάρχει ή έχει αλλάξει URL.
Αλλιώς, τραγούδια όπως «Σφύριξα κι έληξες», «Δεν μένω πια εδώ», «Γιατί έχεις φύγει» κλπ.
Firewall
Κάτι που θα σε σώσει. Αφορά την προστασία της ιστοσελίδας σου από τις διαδικτυακές επιθέσεις αλλά και από διάφορες προσπάθειες υποκλοπής των δεδομένων ενός server.
FTP (File Transfer Protocol)
Είναι το πρωτόκολλο επικοινωνίας για την απομακρυσμένη μεταφορά αρχείων από έναν server σε έναν υπολογιστή και αντίστροφα μέσω ενός FTP client.
Η δημοφιλέστερη μηχανή αναζήτησης ιστοσελίδων στο ίντερνετ και μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες διαδικτυακών υπηρεσιών.
Αλλιώς, Ελληνιστί ο Γούγλης: ο εικονικός ντετέκτιβ του Ίντερνετ / η Αγγελική Νικολούλη του διαδικτύου.
Hosting
Η υπηρεσία φιλοξενίας ιστοσελίδων που σου επιτρέπει να έχεις στην κατοχή σου μία ιστοσελίδα συνεχώς στο διαδίκτυο χωρίς να χρειάζεται διαθέτεις τον ανάλογο εξοπλισμό.
HTML
Γλώσσα σήμανσης υπερκειμένου (HyperText Markup Language) που επιτρέπει την εισαγωγή κείμενων, εικόνων, βίντεο και άλλα μέσα σε ετικέτες, οι οποίες χαρακτηρίζονται από την μορφοποίηση τους πριν εμφανιστούν στον χρήστη.
IP address (Internet Protocol address)
Κάθε συσκευή που συνδέεται σε ένα δίκτυο και χρησιμοποιεί πρωτόκολλο IP (όπως για παράδειγμα το διαδίκτυο) αποκτά έναν μοναδικό αριθμό διεύθυνσης.
Keywords
Λέξεις κλειδιά που αποτελούν όρους αντιπροσωπευτικούς για κάθε θέμα που χαρακτηρίζουν και περιγράφουν μία ιστοσελίδα.
Είναι οι λέξεις που παλαιότερα βάζαμε με το κιλό στις σελίδες.
URL (Uniform Resource Locator – Ενιαίος Εντοπιστής Πόρων)
Όπως τα σπίτια έχουν τις δικές τους διευθύνσεις, έτσι και τα site έχουν τις μοναδικές διευθύνσεις για να μπορούν να εντοπίζονται από τους χρήστες. Μία διεύθυνση URL είναι η τοποθεσία ενός αρχείου ή ιστότοπου στο ίντερνετ.
SEO (Search Engine Optimization)
Η διαδικασία βελτιστοποίησης μιας ιστοσελίδας με απώτερο σκοπό την υψηλότερη θέση στην κατάταξη αποτελεσμάτων έρευνας των μηχανών αναζήτησης.
Server
Υπολογιστής υψηλών προδιαγραφών ενός απομακρυσμένου ή τοπικού δικτύου με σκοπό την εξυπηρέτηση των χρηστών είτε σε υπηρεσίες, είτε σε πόρους.
SSL (Secure Sockets Layer)
Το πρωτόκολλο ασφαλούς μεταφοράς δεδομένων στο διαδίκτυο. Οι ιστοσελίδες που χρησιμοποιούν SSL αρχίζουν με “https:” αντί για “http:”.
Website
Είναι μία τοποθεσία στο διαδίκτυο ή αλλιώς ιστοσελίδα που περιέχει πολλές και σχετιζόμενες συνήθως μεταξύ τους σελίδες, οι οποίες ανανεώνονται και ελέγχονται από κάποιον διαχειριστή.
Έχεις ακόμα άγνωστες λέξεις? Θέλεις βοήθεια για τη νέα ή υφιστάμενη ιστοσελίδα σου? Για οποιαδήποτε απορία ή επιθυμία μην διστάσεις να επικοινωνήσεις μαζί μας. Σου υποσχόμαστε ότι δεν θα βγεις χαμένος.