Κατασκευάζοντας ισοτσελίδες με WordPress | D3 Solutions - Digital Agency

Τι είναι το WordPress;

 

Το WordPress είναι μια πλατφόρμα διαχείρισης περιεχομένου (CMS – content management system) που χρησιμοποιείται για την κατασκευή ιστοσελίδων στο διαδίκτυο. Για την ακρίβεια είναι το δημοφιλέστερο CMS στον κόσμο.

Αν θες να κατασκευάσεις μια ιστοσελίδα ή να εισέλθεις με την επιχείρηση σου στο ηλεκτρονικό εμπόριο, στην πρώτη αναζήτηση που θα κάνεις θα διαβάσεις τη λέξη WordPress. Τα νούμερα από μόνα τους το αποδεικνύουν.

Σήμερα σχεδόν 3 εκατομμύρια ιστοσελίδες χρησιμοποιούν τη συγκεκριμένη πλατφόρμα και από τα top 100 websites στο διαδίκτυο, πάνω από τα 50 έχουν κατασκευαστεί με το WordPress. Βραβεύεται κάθε χρόνο για τις δυνατότητες του και τα χαρακτηριστικά του γνωρίσματα.

Ιδρύθηκε το 2003 (δεν το λες και τζόβενο) από τους Mike Little και Matt Mullenweg. Είναι η συνέχεια του b2 ή αλλιώς cafelog και την ιδέα για το όνομα την πήρε από μία φίλη του Mullenweg, την Christine Selleck. Μπορεί να το κατεβάσει ο καθένας, καθώς είναι εντελώς δωρεάν και είναι μια εφαρμογή ανοιχτού κώδικα που χρησιμοποιεί MySQL και PHP.

Αρχικά ο σκοπός της δημιουργίας του ήταν να δημιουργεί μόνο ιστοσελίδες για blog. Όμως με το πέρασμα των χρόνων, αναπτύχθηκε και εξελίχθηκε στο αγαπημένο CMS για την κατασκευή e-shop, forum και ιστοσελίδων όλων των ειδών.

Εμείς στην D3 Solutions γνωρίζουμε πολύ καλά τις λειτουργίες και τις ιδιαιτερότητες του, παρακολουθώντας παράλληλα πολύ στενά τις εξελίξεις και τις αναβαθμίσεις του. Κατασκευάζουμε ιστοσελίδες με γνώμονα τις απαιτήσεις των πελατών μας, οδηγώντας τις επιχειρήσεις τους στη σύγχρονη ψηφιακή εποχή.

Το WordPress έχει τα καλά του αλλά και κάποιες μικρές ατέλειες (nobody is perfect). Φυσικά, για να το επιλέγουν οι περισσότεροι για την κατασκευή ιστοσελίδας τους, σίγουρα τα πλεονεκτήματα υπερτερούν των μειονεκτημάτων.

Πάμε να δούμε ποια είναι αυτά και να σου δώσουμε μια χείρα βοηθείας στην επιλογή του CMS για την κατασκευή ή ανακατασκευή της ιστοσελίδας σου.

 

Πλεονεκτήματα του WordPress

Ο Matt Mullenweg όταν δημιούργησε το συγκεκριμένο CMS είχε το όραμα οι συγγραφείς να δημοσιεύουν στο διαδίκτυο με τον πιο απλό τρόπο. Το WordPress όχι απλά ανταποκρίθηκε με τον καλύτερο τρόπο στο όραμα αυτό, αλλά το πέτυχε σε δεκαπλάσιο βαθμό φτάνοντας στην κορυφή. Πολλά CMS software δημιουργούνται, υπόσχονται πολλά και μετά από λίγο εξαφανίζονται. Όμως, αυτό δε συνέβη με το WordPress.

Ένα από τα μεγαλύτερα του πλεονεκτήματα είναι η ευκολία χρήσης του. Καταρχάς εκτός από δωρεάν, μπορείς να το εγκαταστήσεις σε 5 λεπτά στον server σου. Διαθέτει μία πολύ όμορφη αισθητική και καθώς προχωράς μπορείς να το προσαρμόσεις ανάλογα με τις προτιμήσεις σου.

Αν σου αρέσουν τα πρόσθετα, τότε μόλις βρήκες τον καλύτερο σου φίλο (μην το παρακάνεις όμως, ναι;). Το WordPress είναι η παιδική χαρά της κοινότητας των προγραμματιστών που αναπτύσσουν εκατοντάδες χιλιάδες πρόσθετα όπου μπορείς να εγκαταστήσεις. Κάποια από αυτά είναι δωρεάν, ενώ για άλλα πρέπει να πληρώσεις, όμως όλα δημιουργούνται για να διευκολύνουν την ανάπτυξη της ιστοσελίδας σου.

Εκεί που δεν μπορεί να το ανταγωνιστεί κανένας είναι στις ισχυρές δυνατότητες SEO. Κάποιοι χρήστες μπορεί να δυσκολεύονται με τις ετικέτες και τις περιγραφές. Τα plugins του WordPress όπως το Yoast και το RankMath, είναι μεγάλοι δάσκαλοι όσον αφορά τη βελτιστοποίηση και θα σε βοηθήσουν να βρεις ποιες λέξεις και φράσεις είναι οι καλύτερες για τις μηχανές αναζήτησης.

Είναι ένα φωτεινό παράδειγμα επεκτασιμότητας και ευελιξίας. Μπορείς να το χρησιμοποιείς για πολλά χρόνια και να το επεκτείνεις χωρίς να αντιμετωπίσεις κανένα πρόβλημα, εφόσον μαζί με αυτό αναβαθμίζεις τα plugins και το theme σου. Είναι τόσο ευέλικτο που μπορείς να κατασκευάσεις από μια ιστοσελίδα ειδήσεων μέχρι ένα e-shop με πωλήσεις εκατομμυρίων ευρώ το χρόνο.

Ειδικά στα blog sites δεν παίζεται. Υπάρχουν websites με έναν συγγραφέα, αλλά και κάποια που έχουν πολλούς συγγραφείς με τον καθένα να έχει τα δικά του post. Το WordPress ανταποκρίνεται άριστα σε αυτό το κομμάτι, καθώς διαχερίζεται με μεγάλη ευκολία πολλούς authors, άρα και διαφορετικές πηγές περιεχομένου.

Αν θέλεις ο ιστότοπος σου να προβάλλεται σε κινητές συσκευές (ναι, το θέλεις), τότε το WordPress είναι και σε αυτό ένα από τα ιδανικότερα CMS. Όλα τα θέματα που δημιουργούνται είναι πάντα mobile – friendly (πια).

Τέλος, αφήσαμε το κοινό μυστικό της πραγματικής δύναμης του. Η τεράστια και εξαιρετική κοινότητα που καθημερινά μεγαλώνει από επαγγελματίες προγραμματιστές, συγγραφείς ιστολογιών, απλούς χρήστες και διάφορους συνεργάτες, το WordPress αποτελεί την βάση τους.

Μπορείς να μπεις σε ένα φόρουμ, να κάνεις μια ερώτηση και να πάρεις δεκάδες απαντήσεις που δε θα περίμενες. ΟΚ, μπορεί να μην είναι όλες σωστές, αλλά you get the point.

Μάλιστα υπάρχει και ελληνική κοινότητα WordPress που διοργανώνει κάθε χρόνο το WordCamp σε Αθήνα ή Θεσσαλονίκη. Οι συναντήσεις αυτές αποτελούν έμπνευση ελεύθερου λογισμικού και δημιουργικότητας, όπου αξίζει τον κόπο να πάει κανείς και να γνωρίσει ειδικούς και λάτρεις του WordPress, ενισχύοντας ταυτόχρονα το επαγγελματικό του κύρος.

 

Μειονεκτήματα

Όπως όλα τα CMS έτσι και το WordPress έχει κάποια “κατά” που πρέπει να ληφθούν υπόψιν.

Η ασφάλεια του είναι ένα θέμα που συζητιέται στα περισσότερα forums. Ο λόγος είναι διότι θεωρείται η πιο “διάσημη” πλατφόρμα με εκατομμύρια εγκαταστάσεις και γίνεται συχνά – πυκνά στόχος χάκερ. Για να ενισχύσεις την ασφάλεια του, εκτός από το να θωρακίσεις τον server σου, καλό θα ήταν να προσθέσεις κάποια security plugins όπως το Wordfence.

Για να διορθωθούν τα κενά ασφαλείας η ομάδα του WordPress δημιουργεί νέες ενημερώσεις που κάποιες φορές μπορεί να είναι ασύμβατες με μεγάλα plugins. Αν το site σου διαθέτει πολύ παλιά πρόσθετα, τότε ίσως πρέπει να ξανασκεφτείς το θέμα της ανακατασκευής της ιστοσελίδας σου ώστε να μην έχεις προβλήματα ασυμβατότητας και – ως εκ τούτου – ασφάλειας.

Επειδή το WordPress δημιουργήθηκε αρχικά σαν μία πλατφόρμα για blogging το έχει επηρεάσει σε ένα μικρό βαθμό στην διαχείριση περιεχομένου από θέμα resources και κυρίως στα e-shops. Σε αυτό το σημείο άλλα Cart Platforms όπως το Prestashop (για το οποίο θα μιλήσουμε σε επόμενο άρθρο) δείχνουν αυτή τη στιγμή να έχουν περισσότερες δυνατότητες.

Η αποθήκευση των post είναι ένα πράγμα που σε κάποια ενημέρωση πρέπει να διορθωθεί. Το WordPress θεωρεί post τα πάντα. Άρθρα, σελίδες, προϊόντα και άλλα κάθονται (τσουπ!) το ένα πάνω στο άλλο στον ίδιο πίνακα της βάσης και όταν αυτός μεγαλώνει τότε δημιουργούνται προβλήματα οργάνωσης και απόδοσης.

 

Αν είσαι από αυτούς που δεν έχουν αποφασίσει ακόμα την CMS πλατφόρμα για την ανακατασκευή ή κατασκευή της ιστοσελίδας και έχουν περισσότερες ερωτήσεις σχετικά με το WordPress, τότε μη διστάσεις να επικοινωνήσεις μαζί μας στο τηλέφωνο +30 2751 151652 στέλνοντας μήνυμα στη φόρμα επικοινωνίας. Η D3 Solutions είναι εδώ για να σε βοηθήσει και να σου λύσει κάθε απορία.

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ