Τελικά υπάρχει penalty από την Google για την τεχνητή νοημοσύνη;
Από τις πρώτες μέρες που έκανε την εμφάνισή του το chatGPT-3 (πλέον GPT-4) ξεκίνησε μια έντονη παραφιλολογία σχετικά με την άποψη της Google για την τεχνητή νοημοσύνη. Άλλοι υποστήριξαν πως θα υπάρξουν αυστηρά Google penalties για τη χρήση AI generated content και άλλοι επέμεναν πως είναι αδύνατο να υπάρξει penalty για τεχνολογίες που η ίδια η Google χρησιμοποιεί.
Το τοπίο, ευτυχώς, ήρθε να ξεκαθαρίσει η ίδια η εταιρεία με μια κατατοπιστική ανακοίνωση, την οποία μπορείτε να βρείτε εδώ: Google Search’s guidance about AI-generated content. Σε αυτό το άρθρο, αναφέρεται ξεκάθαρα πως δεν υπάρχει κανένα Google penalty για την τεχνητή νοημοσύνη.
Φυσικά, αυτό ισχύει υπό προϋποθέσεις. Ποιες είναι αυτές; Ας δούμε αναλυτικά τα βασικά σημεία της ανακοίνωσης και τι σημαίνουν αυτά για το περιεχόμενο στις ιστοσελίδες σας.
Βασικά σημεία της ανακοίνωσης της Google για το AI content
Το κύριο μέλημα της Google είναι να προωθεί χρήσιμο περιεχόμενο για τους χρήστες της, το οποίο προσφέρει πραγματική αξία στον αναγνώστη και έχει γραφτεί για να εξυπηρετεί το κοινό στο οποίο απευθύνεται και όχι τις μηχανές αναζήτησης. Η Google πιστεύει πως η τεχνητή νοημοσύνη και τα εργαλεία που βασίζονται σε αυτήν μπορούν να αναβαθμίσουν τις δυνατότητες των δημιουργών, να τους δώσουν μεγαλύτερη ευελιξία και να τους εξασφαλίζουν χρόνο, ώστε αυτοί να γίνουν πιο δημιουργικοί.
Στο επιχείρημα πως το AI generated content θα έπρεπε να δέχεται penalty για το χαμηλό ποιοτικό του επίπεδο, η Google απαντά πως καθημερινά, εδώ και πολλά χρόνια, αντιμετωπίζει έναν τεράστιο όγκο κακού περιεχομένου παραγώμενου αποκλειστικά από ανθρώπους. Επίσης, στο επιχείρημα πως η τεχνητή νοημοσύνη εμπεριέχει τον κίνδυνο διάδοσης fake news, η Google επισημαίνει πως, αντίστοιχα, υπάρχει άφθονο fake περιεχόμενο, για το οποίο ευθύνονται άνθρωποι.
Αναλυτικότερα, η ανακοίνωση της Google για την τεχνητή νοημοσύνη περιλαμβάνει τα εξής:
1. Το ποιοτικό content rankάρει πάντα
Η Google έχει τον τρόπο να καταπολεμήσει το κακής ποιότητας περιεχόμενο, τα spams και το content που δημιουργείται για να «ξεγελάσει» τις μηχανές αναζήτησης (SpamBrain). Οπότε:
- Αν χρησιμοποιείτε AI εργαλεία για να παράξετε μεγάλο όγκο περιεχομένου και να «γεμίσετε σελίδες» με στόχο να rankάρετε, η Google θα σας καταλάβει και πιθανότατα θα σας κατηγοριοποιήσει ως spam site.
- Αν χρησιμοποιείτε AI εργαλεία και δημοσιεύετε τα κείμενα χωρίς να τα ελέγξετε, χωρίς να δώσετε επιπλέον αξία σε αυτά και χωρίς να τα επιμεληθείτε ώστε να είναι χρήσιμα για το κοινό σας, η Google θα σας καταλάβει, καθώς οι χρήστες θα φεύγουν από τον ιστότοπό σας για να βρουν αλλού πληροφορίες που θα τους φανούν πιο χρήσιμες.
- Αν χρησιμοποιείτε εργαλεία AI για να κάνετε SEO copywriting χωρίς στρατηγική και επιμέλεια, πιθανόν δε θα λάβετε τα αποτελέσματα που περιμένετε.
Το ποιοτικό περιεχόμενο είναι εκείνο που ξεχωρίζει, οι καλές πρακτικές SEO και η αξία που προσφέρετε στους πελάτες σας ή τους αναγνώστες σας. Αν χρησιμοποιείτε τεχνητή νοημοσύνη ως βοηθό, η Google δεν έχει κανένα απολύτως πρόβλημα.
2. Χρησιμοποιήστε τεχνητή νοημοσύνη για να παράξετε καλύτερο περιεχόμενο
Τα εργαλεία που παράγουν περιεχόμενο, χρησιμοποιώντας τεχνητή νοημοσύνη, δεν είναι κάτι που εμφανίστηκε φέτος ή πέρσι. Υπάρχουν εδώ και πολλά χρόνια, απλώς δεν είχαν φτάσει στα επίπεδα ποιότητας που συζητάμε σήμερα. Η άποψη της Google παραμένει η ίδια: όσο χρησιμοποιείτε τα εργαλεία αυτά ως βοήθεια στις καθημερινές σας εργασίες και ως επιταχυντή της δημιουργικότητάς σας δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα.
Αν η τεχνητή νοημοσύνη βοηθήσει στο να έχουμε καλύτερο περιεχόμενο στο διαδίκτυο, που προσφέρει αξία στους χρήστες, είναι έγκυρο και παρέχει χρήσιμες πληροφορίες στους αναγνώστες, τότε δεν έχει καμία σημασία σε τι βαθμό συνέβαλε η τεχνητή νοημοσύνη στη δημιουργία του.
Αντιθέτως, αν τα χρησιμοποιείτε για να ξεγελάσετε τις μηχανές αναζήτησης, αργά ή γρήγορα… θα σας καταλάβουν!
Ποια είναι τα guidelines της Google για καλό περιεχόμενο;
Αν αποφασίσετε να προχωρήσετε στην παραγωγή περιεχομένου μόνοι σας ή με τεχνητή νοημοσύνη και να δοκιμάσετε την τύχη σας στα rankings, σας παραθέτουμε τις επίσημες οδηγίες της Google για το τι θεωρεί καλό και σωστό περιεχόμενο (helpful, reliable, people-first content).
Περιεχόμενο που παράγεται για τους χρήστες και όχι για τις μηχανές αναζήτησης
Το content που θα δημοσιεύσετε στον ιστότοπό σας πρέπει να απευθύνεται στο κοινό σας. Αν γράφετε, έχοντας ως μόνο στόχο σας την κατάκτηση υψηλότερων θέσεων στα οργανικά αποτελέσματα, δε θα φτάσετε πολύ υψηλά, αλλά ακόμη κι αν τα καταφέρετε, είναι πιθανό να είναι μια προσωρινή νίκη.
Είναι αλήθεια πως πολλές φορές βλέπετε στις πρώτες θέσεις περιεχόμενο κακής ποιότητας, ενώ το δικό σας που είναι ποιοτικό και προσφέρει πραγματική αξία στους χρήστες δε μπορεί να αναρριχηθεί στην πρώτη σελίδα. Γιατί συμβαίνει αυτό;
- Αρχικά, δώστε του λίγο χρόνο. Το SEO είναι μια διαδικασία που απαιτεί χρόνο. Ακόμη κι αν δε δείτε άμεσα αποτελέσματα, συνεχίστε την καλή προσπάθεια και θα ανταμειφθείτε.
- Αν έχετε δώσει χρόνο και ακολουθείτε μια καλή στρατηγική περιεχομένου, αλλά και πάλι δεν έχετε τα αποτελέσματα που περιμένατε, εξετάστε την περίπτωση να αντιμετωπίζετε τεχνικά θέματα, δηλαδή να υστερείτε σε technical SEO.
Επίσης, μην ξεχνάτε πως η Google βελτιώνει συνεχώς τα συστήματα ελέγχου του περιεχομένου που προωθεί στις πρώτες θέσεις, οπότε αν έχετε πετύχει κι εσεις spam sites στα πρώτα οργανικά αποτελέσματα, σίγουρα μετά από κάποιο διάστημα δε θα τα βλέπετε πια!
D3 Solutions συμβουλή: Χρησιμοποιήστε τεχνητή νοημοσύνη για την έρευνά σας και για να σας βοηθήσει να βρείτε ιδέες που θα ενδιέφεραν το κοινό στόχο σας. Αφιερώστε χρόνο να μάθετε τους πελάτες ή τους χρήστες σας (έρχεται και η λεγόμενη cookieless εποχή) και έτσι θα σας είναι πιο εύκολο να βρείτε το content που τους ενδιαφέρει και με τη βοήθεια των ai tools να δημιουργήσετε αξιόλογα αποτελέσματα, τα οποία έπειτα θα επιμεληθείτε διεξοδικά.
Τι είναι E-E-A-T;
Το ακρωνύμιο E-E-A-T συνοψίζει τα κριτήρια με τα οποία η Google αποφασίζει ποιο content θα προωθήσει (είτε αυτό είναι human generated, είτε AI generated):
- Experience (Εμπειρία)
- Expertise (Εξειδίκευση)
- Authoritativeness (Αυθεντία)
- Trustworthiness (Αξιοπιστία)
Όπως αναφέρει η Google, από τα παραπάνω 4 το σημαντικότερο είναι το τελευταίο, η καλλιέργεια της εμπιστοσύνης και της αξιοπιστίας και, μάλιστα, τα 3 πρώτα συμβάλλουν στην αύξηση του trustworthiness.
Άρα, αν δημοσιεύσετε ένα κείμενο που έχει παραχθεί με τεχνητή νοημοσύνη, φροντίστε να το έχετε επεξεργαστεί, ώστε:
- να είναι σωστό και να μην έχει ορθογραφικά, γραμματικά και συντακτικά λάθη,
- να αντανακλά το ύφος του brand σας,
- να ακολουθεί βασικά SEO guidelines,
- να δίνει value στο κοινό σας και
- να βρίσκεται μέσα στον κύκλο της εξειδίκευσής σας.
Fun fact: Τα αποτελέσματα της Google αξιολογούνται από ανθρώπους, τους λεγόμενους Search Quality Raters, οι οποίοι δίνουν συνεχώς feedback για τη δουλειά που εκτελούν οι αλγόριθμοι, βελτιώνοντας έτσι την εμπειρία που προσφέρει η Google στους χρήστες της.
Τελικά, μας αφήνει η Google να χρησιμοποιούμε τεχνητή νοημοσύνη για content creation;
Ναι, αν είστε επαγγελματίες content creators ή κειμενογράφοι μπορείτε να χρησιμοποιείτε τεχνητή νοημοσύνη συμπληρωματικά. Ο χρόνος που θα γλιτώσετε, όμως, είναι καλό να επενδυθεί στο να γίνετε πιο δημιουργικοί, πιο εφευρετικοί και να παρέχετε πιο εντυπωσιακά αποτελέσματα στους χρήστες. Επίσης, τα εργαλεία αυτά μπορούν να boostάρουν την παραγωγικότητά σας και να ενισχύσουν τις ιδέες σας.
Αν δεν είστε επαγγελματίες, αλλά βρίσκεστε σε early stage της επιχείρησής σας και δεν έχετε το budget για ποιοτικό content, είναι προτιμότερο να χρησιμοποιήσετε κάποια εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης και να επιμεληθείτε το αποτέλεσμα, παρά να το δημιουργήσετε εξ ολοκλήρου μόνοι σας, αν δεν το έχετε ξανακάνει. Αν και πάντα προτείνουμε να εμπιστεύεστε την ψηφιακή σας παρουσία σε επαγγελματίες του είδους, κατανοούμε πως δεν είναι πάντα εφικτό.
Ανακεφαλαιώνοντας, η Google θέλει ποιοτικό περιεχόμενο με αξία, που αντανακλά τον τομέα σας, περιλαμβάνει την εξειδίκευσή σας και δημιουργεί εμπιστοσύνη στους χρήστες που θα το καταναλώσουν ή θα το συμβουλευτούν. Το ποιός το έγραψε, ευτυχώς ή δυστυχώς, δεν την απασχολεί!