Τι είναι ο elementor;
Ο Elementor είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς drag and drop page-builders για WordPress, με πάρα πολλά widgets που σας βοηθούν να τροποποιείτε το περιεχόμενο του ιστότοπού σας, όπως ακριβώς επιθυμείτε. Μετρά πάνω από 5 εκατομμύρια ενεργές εγκαταστάσεις στο WordPress και είναι διαθέσιμος σε 59 γλώσσες, μεταξύ των οποίων και τα Ελληνικά.
Η δημοφιλία του συγκεκριμένου plugin έγκειται στην ευκολία σχεδιασμού ιστοσελίδων και στο φιλικό και εύχρηστο interface που παρέχει, το οποίο είναι κατάλληλο και για αρχάριους χρήστες. Οι βασικές του λειτουργίες είναι δωρεάν και είναι αρκετές για να φτιάξετε ένα επαγγελματικό και γρήγορο website. Ωστόσο, αν θέλετε να ξεχωρίσετε, μια συνδρομή στο Elementor Pro θα σας προσφέρει ακόμη περισσότερες δυνατότητες customisation.
Τα πλεονεκτήματα του Elementor
Ανάμεσα στα βασικά και πιο σημαντικά πλεονεκτήματα του Elementor βρίσκουμε τα εξής:
- Είναι ένας πολύ ελαφρύς και γρήγορος editor, που δε θα σας δημιουργήσει προβλήματα στη φόρτωση της ιστοσελίδας σας.
- Είναι πολύ εύκολος στη χρήση και μπορείτε με την απλή και user friendly πρακτική του drag and drop να φτιάξετε εντυπωσιακούς ιστότοπους και να αναδείξετε την επιχείρησή σας.
- Είναι εύκολος για τους διαχειριστές ιστοσελίδων. Ένας ιστότοπος όταν φεύγει από τα χέρια μας περνά σε κάποιον διαχειριστή, ο οποίος επεξεργάζεται καθημερινά το website. Οι web administrators δεν έχουν τις ίδιες γνώσεις με τους developers και χρειάζονται εύκολο interface για να εμπλουτίζουν και να ανανεώνουν καθημερινά τον ιστότοπο.
- Λειτουργεί καλά σχεδόν με όλα τα themes και τα plugins.
- Είναι responsive και ανανεώνεται τακτικά.
- Έχει premium support στην Pro εκδοχή.
Τέλος, ένα από τα χαρακτηριστικά που κάνουν τον Elementor τόσο δημοφιλή είναι η κοινότητα που υπάρχει γύρω του. Ενδεικτικά, η ομάδα στο Facebook μετρά πάνω από 142 χιλιάδες μέλη και ένα δυνατό community του Elementor βρίσκεται και στο GitHub!
Ο Elementor είναι συμβατός και με το WooCommerce!
Elementor vs Gutenberg
Ο Gutenberg είναι ο βασικός editor του WordPress και έρχεται ως default επιλογή, την οποία μπορείτε να απενεργοποιήσετε, για να χρησιμοποιήσετε κάποιον άλλον editor στη θέση του, όπως τον Elementor. Πολλά themes και templates της αγοράς είναι Gutenberg-friendly και μπορείτε εύκολα να τα παραμετροποιήσετε code-free, κρατώντας το website σας οργανωμένο σε blocks.
Ποιες είναι όμως οι διαφορές τους;
- Στο θέμα της ευχρηστίας, ο Gutenberg έχει ένα ελαφρύ προβάδισμα για αρχάριους χρήστες, καθώς είναι ο native editor του WordPress, άρα έχει καλή συνδεσιμότητα με όλα σχεδόν τα plugins και είναι πολύ εύκολος στη χρήση.
- Από την άλλη, ένα συν στα θετικά του Elementor είναι πως, καθώς κάνετε το editing, το αποτέλεσμα το βλέπετε απευθείας μπροστά σας (στα δεξιά της οθόνης), ενώ για να δείτε την τελική μορφή της δουλειάς σας στον Gutenberg, πρέπει να πατήσετε το Preview.
- Σε θέματα ταχύτητας και οι δύο editors είναι πολύ γρήγοροι, αρκεί να συνδυαστούν με ένα theme που δεν επιβαρύνει πολύ την ταχύτητα. Ωστόσο, τα λιγότερα features του Gutenberg του δίνουν ένα μικρό boost στην ταχύτητα, αλλά λιγότερη λειτουργικότητα.
- Και οι δύο editors είναι δωρεάν, με τον Gutenberg να μην έχει περιθώρια αναβάθμισης με περισσότερα code-free features. Αντιθέτως, ο Elementor διαθέτει ένα πανίσχυρο δωρεάν πλάνο και επιπλέον premium δυνατότητες στην paid εκδοχή του.
Κλείνοντας, και οι δυο editors είναι responsive, οπότε δε θα χρειαστεί να ανησυχείτε για το αν είναι mobile-friendly ο ιστότοπός σας. Σε αυτό το σημείο, όμως, μεγάλο ρόλο παίζει και το theme που θα διαλέξετε: Δεν αρκεί μόνο ένας καλός editor για ένα εντυπωσιακό αποτέλεσμα, αλλά και ένα ελαφρύ, responsive και συχνά updated theme!
Πώς να εγκαταστήσετε τον Elementor
Η εγκατάσταση του Elementor είναι πολύ απλή. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να ακολουθήσετε την ίδια διαδικασία που ακολουθείτε σε ένα οποιοδήποτε πρόσθετο:
- Πηγαίνετε στο Dashboard του WordPress website σας και έπειτα στα πρόσθετα (Plugins).
- Πατήστε νέο πρόσθετο και βρείτε τον Elementor στην αναζήτηση.
- Κάντε εγκατάσταση και ενεργοποίηση.
Για να κάνετε εγκατάσταση τον Elementor Pro όμως, θα πρέπει να κάνετε το εξής:
- Αρχικά, θα πρέπει να έχετε ενεργοποιημένο τον free Elementor Website Builder, όπως περιγράψαμε παραπάνω.
- Αμέσως μετά, μεταβείτε στην ιστοσελίδα του Elementor και επιλέξτε το πλάνο σας, ολοκληρώστε την πληρωμή και δημιουργήστε τον λογαριασμό σας.
- Έπειτα, κατεβάστε το αρχείο zip που θα εμφανιστεί στο σύμβολο του download πάνω δεξιά στο account σας.
- Πηγαίνετε στο Dashboard σας και πατήστε τα πρόσθετα, μετά νέο πρόσθετο και έπειτα μεταμόρφωση προσθέτου, όπου θα ανεβάσετε το zip αρχείο σας.
Έτοιμο! Τώρα, είστε έτοιμοι να ξεκινήσετε να χτίζετε τον ιστότοπό σας με τη βοήθεια του Elementor! Μόλις εξοικειωθείτε μαζί του, θα διαπιστώσετε πως είναι ένας εξαιρετικά απλός τρόπος editing, που σας απελευθερώνει χρόνο, τον οποίο μπορείτε να αφιερώσετε σε πιο δημιουργική και ποιοτική εργασία.
Πώς να επεξεργαστώ άρθρο με τον Elementor
Για να ξεκινήσετε ένα νέο άρθρο με τον Elementor, πηγαίνετε στα «Άρθρα» στο Dashboard και ξεκινήστε ένα νέο, στην επιλογή «Προσθήκη νέου». Έπειτα, επιλέξτε την επεξεργασία με τον Elementor από πάνω αριστερά.
Θα διαπιστώσετε, αμέσως, πως υπάρχουν περισσότερες εφαρμογές στο πλαίσιο στα αριστερά σας, όπως εισαγωγή κεφαλίδας, εικόνας, κειμένου, video και πολλά ακόμη στοιχεία, που μπορείτε να εντάξετε στο σώμα του άρθρου. Στα δεξιά σας βλέπετε το preview, άρα όποια αλλαγή πραγματοποιείτε, θα βλέπετε απευθείας το πώς θα φαίνεται όταν πατήσετε δημοσίευση ή ενημέρωση.
Στο αριστερό πλαίσιο, κάτω – κάτω, θα δείτε το κουμπί της δημοσίευσης με ένα βελάκι στο πλάι. Αν πατήσετε αυτό το βελάκι θα σας εμφανιστούν δύο επιπλέον επιλογές:
- Αποθήκευση προσχεδίου
- Αποθήκευση ως πρότυπο
Έτσι, μπορείτε να αποθηκεύσετε το άρθρο σας για να το επεξεργαστείτε αργότερα, χωρίς να το δημοσιεύσετε. Δίπλα στο κουμπί της δημοσίευσης, θα δείτε κάποιες επιπλέον επιλογές:
- Αν πατήσετε το ματάκι θα ανοίξει ένα αναδυόμενο παράθυρο με την προεπισκόπηση του άρθρου σας – χωρίς να φαίνεται o editor -, για να έχετε καλύτερο έλεγχο στο περιεχόμενο που θα βλέπει ο τελικός χρήστης.
- Αν πατήσετε τη λειτουργία ανταποκρινόμενης, εμφανίζεται μια γραμμή εργαλείων στο πάνω μέρος της οθόνης, από όπου θα μπορείτε να δείτε την εμφάνιση του άρθρου σας σε οθόνη, tablet ή κινητό, επιλέγοντας το εκάστοτε εικονίδιο.
- Πατώντας το ρολογάκι, θα δείτε το ιστορικό των ενεργειών σας.
- Με την επιλογή του πλοηγού, εμφανίζεται ένα αναδυόμενο παράθυρο με όλα τα στοιχεία που έχετε χρησιμοποιήσει, για να μπορείτε να τα μετακινείτε εύκολα.
- Τέλος, πατώντας το γρανάζι θα εμφανιστούν περισσότερες ρυθμίσεις που θα αφορούν στο SEO, τον τίτλο και τη διάταξη της ιστοσελίδας σας.
Για να επεξεργαστείτε ένα υπάρχον άρθρο, μπορείτε στο πεδίο με όλα τα άρθρα να πάτε σε εκείνο που σας ενδιαφέρει και να επιλέξετε «Επεξεργασία με Elementor» αντί για το σκέτο «Επεξεργασία».
Elementor Free vs Elementor Pro: Ποιες είναι οι διαφορές τους;
Οι δυνατότητες που προσφέρει ο Elementor Free είναι πάρα πολλές και, συνήθως, θα βρείτε όλα εκείνα που χρειάζεστε για να δημιουργήσετε και να προσαρμόσετε τον ιστότοπό σας. Ωστόσο, η πληρωμένη εκδοχή του δημοφιλούς page builder μπορεί να γίνει ένα εύχρηστο πολυεργαλείο στα χέρια σας.
Αρχικά, στην Pro έκδοση θα βρείτε περισσότερες επιλογές παραμετροποίησης σε όποιο theme και αν έχετε επιλέξει. Για παράδειγμα, μπορείτε να διαμορφώσετε πλήρως το footer ή το header, 100% code-free, μόνο με τον πανίσχυρο visual editor του Elementor Pro. Επίσης, μπορείτε να δημιουργήσετε μοναδικές φόρμες επικοινωνίας και να τις συνδέσετε εύκολα με όλα τα εργαλεία marketing που χρησιμοποιείτε.
Επίσης, στην Pro έκδοση υπάρχουν περισσότερα widgets και features για ακόμη πιο επαγγελματικό αποτέλεσμα, που σας επιτρέπουν να χρησιμοποιείτε, μεταξύ άλλων, animated headlines που τραβούν το βλέμμα του χρήστη, slides και custom γραμματοσειρές.
Τέλος, με μια Pro συνδρομή εξασφαλίζετε premium support και κάθε αίτημά σας μπαίνει σε προτεραιότητα και επιλύεται εντός μίας ημέρας. Ως Pro χρήστες μπορείτε να επιτρέψετε σε τεχνικούς του Elementor να μπουν στο dashboard του ιστότοπού σας και να κάνουν επιτόπου debugging – μια υπηρεσία που δεν την απολαμβάνουν οι free users.
Για ένα website η τιμή του Elementor Pro ξεκινά στα 59$/χρόνο, ενώ για 25 ιστότοπους ξεκινά από 199$/χρόνο, φτάνοντας τα 399$/χρόνο για 1000 ιστοσελίδες!
Κατασκευή ιστοσελίδων με την D3 Solutions
Αν και ο Elementor είναι ένας εύκολος website builder, ο σχεδιασμός και η κατασκευή ιστοσελίδων είναι μια εξειδικευμένη εργασία, που απαιτεί δεξιότητες και εμπειρία για να λειτουργήσει σωστά και να αποδώσει τα μέγιστα. Επικοινωνήστε μαζί μας για την κατασκευή websites και eshops, αλλά και για τη βελτιστοποίηση της ταχύτητας του ήδη υπάρχοντος ιστότοπού σας ή την ανακατασκευή ιστοσελίδας με στόχο την ανανέωση της εμφάνισης και του περιεχομένου του.
Στη D3 Solutions μετά την ολοκλήρωση της ιστοσελίδας σας, θα σας εξηγήσουμε ακριβώς πως να τη επεξεργάζεστε με τον Elementor (ή όποιον άλλον builder επιλέξουμε για τη δική σας υλοποίηση), ανεβάζοντας άρθρα, φωτογραφίες και νέα.