Τι προδιαγραφές πληροί μια ιστοσελίδα για ΑμεΑ | D3 Solutions - Digital Agency

Ιστοσελίδα για ΑμεΑ με το Πρότυπο WCAG 2.0

 

Όλοι οι άνθρωποι με ειδικές ανάγκες έρχονται αντιμέτωποι με κάποιες δυσκολίες στην καθημερινότητα τους. Αυτό δεν αλλάζει κατά τη διάρκεια της περιήγησης τους στο διαδίκτυο. Ένα από τα θεμελιώδη δικαιώματα της τεχνολογίας είναι να έχουν όλοι πρόσβαση στην πληροφορία. Μια ιστοσελίδα για ΑμεΑ που πληροί όλες τις προδιαγραφές, κάνει τον ψηφιακό μας κόσμο καλύτερο.

Οι κυβερνήσεις του δυτικού κόσμου (και της Ελλάδας φυσικά) γνωρίζουν για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες με ειδικές ανάγκες. Για αυτό τον λόγο επιδοτούν τις επιχειρήσεις που διαθέτουν ιστοσελίδα για ΑμεΑ.

 

Πρότυπο WCAG 2.0

Για να κατασκευαστεί μια ιστοσελίδα για ΑμεΑ πρέπει να ακολουθεί το πρότυπο WCAG 2.0 και να συμμορφώνεται με αυτό. Δημιουργήθηκε στις 5 Μαΐου του 1999 και τα αρχικά του σημαίνουν Web Content Accessibility Guidelines.

Σύμφωνα με τις οδηγίες του το τελικό περιεχόμενο της ιστοσελίδας πρέπει να καλύπτει αρκετά μεγάλη θεματολογία και να είναι προσβάσιμο σε άτομα με αναπηρίες όπως:

  • Φωτοευαισθησία
  • Περιορισμένη δυνατότητα κίνησης
  • Δυσκολία στην ομιλία
  • Μειωμένη όραση και τύφλωση
  • Μειωμένη ακοή και κώφωση

Υπάρχουν τρία επίπεδα συμμόρφωσης με το πρότυπο WCAG 2.0. Όσο υψηλότερο είναι το επίπεδο, τόσο καλύτερη είναι η προσβασιμότητα της ιστοσελίδας για άτομα με ειδικές ανάγκες:

  • Επίπεδο Α: Σε αυτό το σημείο έχουν αφαιρεθεί από την ιστοσελίδα τα βασικά εμπόδια προσβασιμότητας.
  • Επίπεδο ΑΑ: Η ιστοσελίδα είναι προσβάσιμη για πολλούς χρήστες με ειδικές ανάγκες.
  • Επίπεδο ΑΑΑ: Το τελευταίο επίπεδο συμμόρφωσης και το πιο δύσκολο. Η ιστοσελίδα προσφέρει τη μέγιστη προσβασιμότητα σε όλες σχεδόν τις περιπτώσεις χρηστών με ειδικές ανάγκες.

Σε αυτό το σημείο πρέπει να αναφέρουμε ότι η συμμόρφωση επιπέδου ΑΑΑ δεν είναι πάντα εφικτή σε όλη την ιστοσελίδα, καθώς κάποια μέρη του περιεχομένου δεν μπορούν να ικανοποιήσουν συγκεκριμένα κριτήρια. Γι’ αυτό, η συμμόρφωση επιπέδου ΑΑΑ δεν απαιτείται ως γενική πολιτική. Όμως, όταν κατασκευάζουμε ή ανακατασκευάζουμε μια ιστοσελίδα για ΑμεΑ πρέπει να ξεκινάμε με τα εφόδια για να πετύχουμε το μέγιστο επίπεδο συμμόρφωσης σε όλα τα περιεχόμενα.

 

Κατασκευάζοντας μια ιστοσελίδα για ΑμεΑ

Υπάρχουν διάφορες τεχνικές που μπορούν να χρησιμοποιηθούν κατά τη διάρκεια κατασκευής μιας ιστοσελίδας για ΑμεΑ. Όσες περισσότερες χρησιμοποιήσεις, τόσο καλύτερο θα είναι το επίπεδο συμμόρφωσης.

Το αντιληπτό αφορά κυρίως το περιεχόμενο της ιστοσελίδας. Δηλαδή να υπάρχει κείμενο που να περιγράφει τις εικόνες, να παρουσιάζεται το περιεχόμενο με διαφορετικούς τρόπους χωρίς να χάνει την πληροφορία του ή τη δομή του και να καταστεί ευκολότερη για τους χρήστες η προβολή και η ακουστική πλοήγηση της ιστοσελίδας.

Στο λειτουργικό κομμάτι η ιστοσελίδα πρέπει να είναι προσβάσιμη και μέσω του πληκτρολογίου, να υπάρχει επαρκής χρόνος στους χρήστες για την ανάγνωση και χρήση του περιεχομένου, ο σχεδιασμός να μην προκαλεί επιληπτικές κρίσεις και να βοηθάει στην εύκολη πλοήγηση των χρηστών.

Οι αλλαγές στο κατανοητό αφορούν το περιεχόμενο το οποίο πρέπει να είναι ευανάγνωστο, η ιστοσελίδα να λειτουργεί με προβλέψιμο τρόπο και να παρέχεται η δυνατότητα αποφυγής ή διόρθωσης λαθών κατά τη διαδικασία εισαγωγής δεδομένων από τους χρήστες.

Τέλος, αφήσαμε το εύρωστο κομμάτι της ιστοσελίδας. Το περιεχόμενο πρέπει να είναι προσβάσιμο και αναγνώσιμο συνεχώς, καθώς η τεχνολογία προχωράει και το site προοδεύει.

 

Τα πλεονεκτήματα είναι πολλά

Διαβάζοντας τις τεχνικές για την κατασκευή ή ανακατασκευή μιας ιστοσελίδας για ΑμεΑ μπορεί να μπήκες σε δεύτερες σκέψεις: “Σιγά μην κάνω όλες αυτές τις αλλαγές στο site μου”. Ένα από τα βασικά πλεονεκτήματα αυτών των αλλαγών, είναι ότι στην πραγματικότητα δεν είναι ορατές στους υπόλοιπους χρήστες και δεν επηρεάζουν (σχεδόν καθόλου) την αισθητική και την καλαισθησία της ιστοσελίδας.

Η ιστοσελίδα για ΑμεΑ που πληροί τις προδιαγραφές προσβασιμότητας του πρότυπου WCAG 2.0 έστω στο επίπεδο ΑΑ, λαμβάνει χρηματικά ποσά ως επιδοτήσεις μέσω των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ. Η άποψή μας είναι πως αυτός δεν πρέπει να είναι ο πρωτεύων σκοπός για να κατασκευάσεις μια ιστοσελίδα για ΑμεΑ, αλλά ο σεβασμός προς τον συνάνθρωπο.

Όταν υπάρχει λιγότερος κώδικας και εικόνες, τότε η ταχύτητα φόρτωσης της ιστοσελίδας είναι πολύ γρηγορότερη. Τα κέρδη από τη βελτιστοποίηση της ταχύτητας είναι πάρα πολλά. Διάβασε μερικά εδώ και σίγουρα θα πεισθείς.

Με το πρότυπο WCAG 2.0 βελτιώνεται η πλοήγηση των χρηστών στην ιστοσελίδα σου ανεβάζοντας στα ύψη το user experience. Επίσης, όλο το SEO βελτιστοποιείται καθώς οι μηχανές αναζήτησης αναγνωρίζουν τέτοιου είδους προσπάθειες.

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 80 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλη την Ευρώπη με κάποια περίπτωση αναπηρίας. Αφήνοντας ικανοποιημένους ανθρώπους με ειδικές ανάγκες, δίνεις το κίνητρο σε αυτούς και στους δικούς τους ανθρώπους να επισκεφτούν ξανά την ιστοσελίδα σου. Οι δεύτερες και τρίτες επισκέψεις από τον ίδιο χρήστη, ανεβάζουν ακόμα περισσότερο τις πιθανότητες μιας ενέργειας, όπως για παράδειγμα μία αγορά.

 

Check tools

Φυσικά, κυκλοφορούν στο διαδίκτυο διάφορα έξυπνα εργαλεία που ελέγχουν τα επίπεδα προσβασιμότητας. Εκτός από τον έλεγχο, βοηθούν τις ιστοσελίδες να εντοπίσουν τα λάθη που χρειάζονται άμεση διόρθωση.

Ένα από τα καλύτερα εργαλεία επικύρωσης της προσβασιμότητας είναι το Web Accessibility Evaluation Tool (WAVE). Κάνε μόνος σου τον έλεγχο και ανέλυσε την ιστοσελίδα σου για πιθανά προβλήματα που μπορεί να προκύψουν.

Όταν πληκτρολογήσεις το link του site, θα εμφανιστεί η ιστοσελίδα σου και αριστερά μια στήλη με όλα τα errors. Μπορείς να δεις τον αριθμό των errors συνοπτικά ή αναλυτικά αν επιλέξεις την κατηγορία Details.

To AChecker μοιάζει πολύ με το WAVE, με τη μόνη διαφορά πως δεν εμφανίζει τη σελίδα live. Κάνει τον έλεγχο σύμφωνα με τα πρότυπα που περιλαμβάνουν Εθνικές νομοθεσίες των περισσότερων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και σύμφωνα πάντα με τις οδηγίες για τα επίπεδα συμμόρφωσης A, AA και AAA.

Ο χρήστης πληκτρολογεί τη σελίδα που θέλει να αξιολογήσει και τα αποτελέσματα εμφανίζονται επακριβώς στον κώδικα HTML του site, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις προτείνει λύσεις με συγκεκριμένες οδηγίες.

Όλοι έχουν το δικαίωμα να επισκέπτονται την ιστοσελίδα σου και η τεχνολογία προσφέρει τις μεθόδους που χρειάζεσαι. Σίγουρα είναι ένα μεγάλο βήμα να αλλάξεις το site σου σε ιστοσελίδα για ΑμεΑ, όμως μόνο θετικά έχεις να πάρεις από αυτή τη διαδικασία και πολλά οφέλη στο άμεσο μέλλον.

“Δεν μπορώ να αλλάξω την κατεύθυνση του ανέμου, αλλά μπορώ να προσαρμόσω τα πανιά μου για να φτάσω στον προορισμό μου” – Jimmy Dean.

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ