Βρες τις κατάλληλες Πύλες Πληρωμών για το e-shop σου
Η δημιουργία ενός ηλεκτρονικού καταστήματος έχει δύο βασικούς στόχους. Την αναγνωρισιμότητα της επιχείρησης και την αύξηση των πωλήσεων. Το τελευταίο στάδιο κάθε πελάτη θέλουμε να είναι η ολοκλήρωση της παραγγελίας. Για να πραγματοποιηθεί μια συναλλαγή μεταξύ e-shop και καταναλωτή θα χρειαστείς τουλάχιστον μία ή παραπάνω πύλες πληρωμών (payment gateways).
Η αντικαταβολή και η πληρωμή στο κατάστημα είναι δύο από τις επιλογές που μπορείς να δώσεις. Όμως, τι γίνεται με τις υπόλοιπες; Το e-shop σου θα το επισκεφτούν χρήστες που θέλουν να πληρώνουν με τραπεζικές κάρτες, με δόσεις ή ακόμα και με άλλους τρόπους όπως για παράδειγμα η PayPal.
Για να το πετύχεις αυτό και να μεγαλώσεις τις πιθανότητες, δώσε στον χρήστη πολλές επιλογές. Στο διαδίκτυο υπάρχουν διάφορες πύλες πληρωμών που καλύπτουν κάθε ανάγκη. Όμως, πριν δούμε τις πιο γνωστές, ας μάθουμε τη χρησιμότητά τους.
Τι είναι οι πύλες πληρωμών
Στο ηλεκτρονικό εμπόριο, για να γίνει μια συναλλαγή εμπλέκονται τρία τμήματα:
- Ο έμπορος (δηλαδή, εσύ): Ο έμπορος δέχεται τις πληρωμές και συνήθως πρέπει να συνεργαστεί με μία τράπεζα για να τις λάβει στον λογαριασμό του.
- Ο πελάτης: Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες το 42% των χρηστών προτιμάει να αγοράζει με πιστωτικές κάρτες, το 39% με άλλες ηλεκτρονικές μεθόδους όπως η PayPal και το 28% προτιμάει τις χρεωστικές κάρτες.
- Η τεχνολογία: Η πύλη πληρωμών.
Η πύλη πληρωμών είναι ένα λογισμικό που λειτουργεί στο παρασκήνιο για να επιτευχθεί η ηλεκτρονική συναλλαγή. Όταν λέμε στο παρασκήνιο, εννοούμε ότι ο πελάτης συνήθως δεν μπορεί να καταλάβει πάντα ποια ή ποιες πύλες πληρωμών χρησιμοποιείς, αλλά είναι και κάτι που δεν τον ενδιαφέρει.
Δεδομένου ότι υπάρχουν εκατοντάδες πύλες πληρωμών, δώσε στον χρήστη πολλές επιλογές για να τον ενθαρρύνεις να ολοκληρώσει τη μετατροπή (meaning την πώληση).
Ο τρόπος λειτουργίας της είναι ο εξής:
- Ο πελάτης αγοράζει ένα προϊόν ή υπηρεσία από το e-shop.
- Οι πληροφορίες που δίνει περνούν από την πύλη πληρωμών, η οποία τις κρυπτογραφεί και τις διατηρεί ιδιωτικά.
- Στη συνέχεια πηγαίνει ένα αίτημα στην τράπεζα του πελάτη, το οποίο ζητάει τα χρήματα για να πληρώσει τα προϊόντα.
- Η τράπεζα απαντάει με ένα ναι (έγκριση) ή ένα όχι (άρνηση).
- Εάν εγκριθεί (που συνήθως αυτό γίνεται) ο έμπορος ενημερώνεται ότι η συναλλαγή έγινε αποδεκτή και επίσης ενημερώνεται η τράπεζα του έμπορου για να τα πιστώσει στον λογαριασμό του.
Αυτή η διαδικασία συνήθως κρατάει ένα με δύο δευτερόλεπτα. Το δεύτερο μέρος της διαδικασίας είναι ο χρόνος που θα δει ο έμπορος τα χρήματα στον λογαριασμό του. Ο χρόνος αυτός μπορεί να διαρκέσει από μερικές ώρες έως ημέρες (εργάσιμες).
Η πύλη πληρωμών είναι υπεύθυνη για όλη σχεδόν την ηλεκτρονική συναλλαγή:
- Χειρίζεται την ασφάλεια της συναλλαγής μεταξύ των πιστωτικών καρτών και του e-shop.
- Διαχειρίζεται τα προσωπικά και οικονομικά δεδομένα των πελατών.
- Αναλαμβάνει τη χρέωση του πελάτη και την πίστωση του λογαριασμού της επιχείρησης.
- Μεταφέρει τα χρήματα στον τραπεζικό λογαριασμό της επιχείρησης.
Υπάρχουν δύο κύριοι τύποι πληρωμών. Αυτή που ο πελάτης κάνει τη συναλλαγή απευθείας στο e-shop (Άμεση) και αυτή που εγκαταλείπει το e-shop για να πραγματοποιήσει την πληρωμή (Ανακατεύθυνση). Η επιλογή της ανακατεύθυνσης είναι πιο safe αν δε θέλεις να είσαι υπεύθυνος για τυχόν χαμένες (ή ακόμα χειρότερα κλεμμένες) πληροφορίες.
Αφού λοιπόν είδαμε τι είναι η πύλη πληρωμών και η λειτουργία της, ας αναλύσουμε μερικές από τις πιο διαδεδομένες στον χώρο του ηλεκτρονικού εμπορίου.
Πύλες Πληρωμών για E-shop WooCommerce
Πριν αρχίσεις να διαλέγεις πύλες πληρωμών για το e-shop σου ας δούμε τα κριτήρια με βάση τα οποία θα κάνεις τις επιλογές σου.
Εκτός από την κλασική διασύνδεση με μία από τις 4 συστημικές τράπεζες για την αποδοχή τραπεζικών καρτών, αλλά και την επιλογή της PayPal, μπορείς να δώσεις στον χρήστη πολλές επιλογές όπως με το Venmo, το Google Pay, Apple Pay κλπ. Κάνε έναν έλεγχο ως προς το τι υποστηρίζει η κάθε πύλη πληρωμών και μάθε τους τρόπους με τους οποίους θα χρεώνει την επιχείρησή σου.
Ένα άλλο κριτήριο είναι οι χώρες στις οποίες πουλάς τα προϊόντα και τις υπηρεσίες σου. Θεωρούμε δεδομένο ότι πρέπει να είναι συμβατά με την Ελλάδα και την Κύπρο τουλάχιστον. Η ασφάλεια είναι ένα μείζον θέμα για κάθε συναλλαγή και η πύλη πληρωμών πρέπει να προστατεύει στο 100% όλες τις πληροφορίες.
Όταν έχουμε να κάνουμε με χρήματα και προσωπικές πληροφορίες, η υποστήριξη πελατών της πύλης πληρωμών θέλουμε να είναι άμεση. Τέτοιου είδους ανησυχίες είναι καλό να αντιμετωπίζονται γρήγορα. Τέλος, η συμβατότητα με τις συσκευές και ειδικά με τα smartphones και τα laptops πρέπει να είναι δεδομένη για την εποχή.
Stripe
Η Stripe είναι μία από τις πιο γνωστές πύλες πληρωμών παγκοσμίως. Έχει μια φανταστική λειτουργία και η εφαρμογή της είναι μία από τις καλύτερες για online πληρωμές. Η εγκατάσταση της είναι εύκολη και γρήγορη. Επίσης, διαθέτει ενσωματωμένο analytics για να γνωρίζεις ανά πάσα ώρα και στιγμή την ανάπτυξη της επιχείρησής σου.
Square
Η Square ξεχωρίζει από τις περισσότερες πύλες πληρωμών. Λειτουργεί το ίδιο εξαιρετικά, τόσο σε online, όσο και σε offline συναλλαγές. Οι τιμές τους κυμαίνονται σε λογικά επίπεδα, ενώ έχει ενσωματωμένα τα περισσότερα και πιο γνωστά social media για να πουλήσεις προϊόντα ή υπηρεσίες ακόμα πιο εύκολα.
Amazon Pay
Η Amazon Pay είναι η επίσημη πύλη πληρωμών για έναν από τους μεγαλύτερους κολοσσούς στο παγκόσμιο εμπόριο. Από μόνο του αυτό τα λέει όλα. Υποστηρίζει ένα αξιόπιστο, οικείο και απλό τρόπο χειρισμού των αγορών για κάθε εταιρεία. Αν υπάρχει κάποιο μειονέκτημα, είναι ότι για αρκετούς επιχειρηματίες οι τιμές του είναι λίγο τσιμπημένες.
Authorize.net
Το Authorize.net δημιουργήθηκε για μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Διαθέτει μια εύκολη και γρήγορη επεξεργασία πληρωμών, ενώ προσφέρει στους πελάτες μια θετική και ασφαλή εμπειρία. Στις checkout pages μπορείς να επισημάνεις την επωνυμία της επιχείρησής σου κατά την αποδοχή στοιχείων της τραπεζικής κάρτας.
Google Pay
Η Google Pay είναι μία από τις πιο αναπτυσσόμενες λύσεις για πύλη πληρωμών. Την εποχή του κορονοϊού γνώρισε μεγάλη άνθηση με χιλιάδες ηλεκτρονικά καταστήματα να την εμπιστεύονται. Οι πελάτες μπορούν να πληρώσουν εύκολα και γρήγορα αν έχουν αποθηκεύσει στον λογαριασμό τους οποιαδήποτε πιστωτική ή χρεωστική κάρτα. Επίσης, είναι από τις φθηνότερες επιλογές στις πύλες πληρωμών.
PayPal
Η PayPal είναι ουσιαστικά η πιο γνωστή πύλη πληρωμών. Θεωρείται εξαιρετική επιλογή για να κερδίσεις την εμπιστοσύνη των καταναλωτών. Είτε το e-shop σου κάνει τα πρώτα του βήματα, είτε βρίσκεται χρόνια στον χώρο του ηλεκτρονικού εμπορίου, μπορείς να διαλέξεις ανάμεσα σε πολλές εκδόσεις, για να βρεις ακριβώς αυτή που σου ταιριάζει.
WooCommerce Payments
Το WooCommerce αποφάσισε να δημιουργήσει τη δική του πύλη πληρωμών. Σε αυτό που ξεχωρίζει είναι πώς όλη η διαχείριση των οικονομικών του e-shop πραγματοποιείται στον πίνακα ελέγχου του WordPress. Θεωρείται μία από τις καλύτερες πύλες πληρωμών για e-shop του WooCommerce, όμως με ένα μικρό μειονέκτημα. Δεν υποστηρίζει ακόμα επιχειρήσεις από την Ελλάδα, με τους υπεύθυνους να υπόσχονται ότι θα γίνει σύντομα (πάντα τελευταίοι εμείς).
Viva Wallet
Η Viva Wallet είναι μια πύλη πληρωμών που δημιουργήθηκε κυρίως για τις χώρες της Ευρώπης. Στην Ελλάδα την εμπιστεύονται όλο και περισσότερα e-shops και όχι άδικα. Μπορείς να δημιουργήσεις τον δικό σου λογαριασμό IBAN και να μειώσεις την προμήθεια συναλλαγών στο 0%. Επίσης, ένα φοβερό πλεονέκτημά της, είναι ότι η ομάδα υποστήριξης μιλάει Ελληνικά με άμεση ανταπόκριση.
Mollie
Η Mollie είναι μία από τις πιο σύγχρονες πύλες πληρωμών. Υποστηρίζει σχεδόν τα πάντα όπως, όλες τις τραπεζικές κάρτες, Paypal, Apple Pay, τραπεζικές μεταφορές ακόμα και δωροκάρτες. Επίσης, με τη Mollie ο πελάτης μπορεί να πληρώσει σε δόσεις. Στην Ελλάδα ήρθε πρόσφατα, όμως στο εξωτερικό είναι ευρέως γνωστή.
Συμπέρασμα
Όλες οι πύλες πληρωμών έχουν τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά τους. Δοκίμασε μερικές από αυτές και μπορεί κάποιες να είναι ιδανικές για το e-shop σου. Δώσε στον χρήστη πολλές επιλογές, έτσι ώστε να κάνει την αγορά του ακόμα πιο εύκολη. Σίγουρα θα έχεις πολλές απορίες για κάποια πύλη πληρωμών από αυτές που αναφέραμε ή για κάποια που άκουσες και θα ήθελες να μάθεις περισσότερα. Το μόνο που έχεις να κάνεις, είναι να πατήσεις το κόκκινο κουμπάκι από κάτω και εμείς είμαστε έτοιμοι να σου απαντήσουμε σε κάθε σου ερώτηση.