Πως να χρησιμοποιήσεις σωστά τα newsletters

Απογείωσε την ιστοσελίδα σου με τα newsletters

 

Όταν ακούς τη λέξη newsletter έρχονται στο μυαλό σου μικρά εκνευριστικά emails που σκάνε στο inbox σου καθημερινά. Δεν έχεις άδικο. Στις περισσότερες περιπτώσεις κάπως έτσι είναι τα πράγματα. Όμως, αν χρησιμοποιήσεις σωστά τα newsletters, τότε θα καταλάβεις ότι έχουν πολλές παραπάνω δυνατότητες και μπορούν να απογειώσουν την ιστοσελίδα σου και ολόκληρη την επιχείρηση.

Τα newsletters είναι emails που αποστέλλονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα, από μια επιχείρηση σε μια λίστα επαφών. Σκοπός τους είναι να μοιραστούν με τις επαφές, πολύτιμες πληροφορίες που αφορούν την εταιρεία και τον κλάδο της.

Η λίστα επαφών δημιουργείται από δυνητικούς ή υπάρχοντες πελάτες που έχουν κάνει την εγγραφή τους στην ιστοσελίδα και έχουν δώσει τη συγκατάθεσή τους να δέχονται ενέργειες marketing από μια επιχείρηση, σύμφωνα πάντα με τους κανονισμούς GDPR.

Τα newsletters θεωρούνται μέχρι σήμερα ο πιο δημοφιλής τρόπος email marketing στρατηγικής. Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες, το 83% των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στο διαδίκτυο, χρησιμοποιεί αυτή τη μέθοδο για να ενημερώσει το κοινό του.

 

Τι πρέπει να γνωρίζεις

Πριν πάρεις φόρα και αρχίζεις να στέλνεις email στις επαφές σου καλό θα είναι να γνωρίζεις μερικά πραγματάκια.

Πρέπει να ξέρεις σε ποιους απευθύνεσαι. Το κοινό σου έχει τα δικά του ενδιαφέροντα και μπορείς να τα ανακαλύψεις. Γνωρίζοντας αυτές τις πληροφορίες, στοχεύεις πολύ καλύτερα στο περιεχόμενο και ανεβάζεις τις πιθανότητες να διαβαστούν τα newsletters.

Όταν μιλάμε για marketing, τότε χρειαζόμαστε καμπάνιες. Κάθε newsletter καμπάνια πρέπει να έχει το δικό της στόχο. Όσο πιο ξεκάθαρος είναι ο στόχος, τόσο πιο επιτυχημένη θα είναι η καμπάνια.

Δώσε ιδιαίτερη προσοχή στα Call to Actions (CTA). Πρέπει να επιλέξεις την κατάλληλη λέξη ή φράση που θα οδηγεί τον αναγνώστη σε μια δράση. Για παράδειγμα, να επισκεφτεί την ιστοσελίδα ή να προβεί σε μια αγορά. Τα Call to Actions να είναι πάντα σε εμφανές σημείο για να γλιτώσουμε το ψάξιμο. Δίνοντας κίνητρα στους πελάτες σου, τους κάνεις αφοσιωμένους και δε θα χάνουν κανένα email.

Μην ξεχνάς ότι τα newsletters πρέπει να είναι φιλικά σε φορητές συσκευές. Πάνω από το 60% των ανθρώπων χρησιμοποιούν το κινητό τους για να ανοίξουν ένα email. Εξάλλου, βρισκόμαστε στο 2021. Αν ο χρήστης δεν μπορεί να διαβάσει εύκολα ένα email, τότε σίγουρα θα το αγνοήσει.

 

Το περιεχόμενο

Ωραία όλα αυτά, αλλά τι περιέχει ένα καλό newsletter;

Αφού φτάσαμε στο περιεχόμενο, ας ξεκινήσουμε με τον τίτλο. Ο τίτλος πρέπει να είναι ελκυστικός, αλλά όχι παραπλανητικός, για να αυξήσεις τις πιθανότητες να ανοιχτεί το email. Καθημερινά λαμβάνουμε δεκάδες email στο inbox μας, οπότε είναι λογικό τα περισσότερα να φεύγουν στον κάδο. Όσο συναρπαστικό είναι το περιεχόμενο, τόσο καλύτερος πρέπει να είναι ο τίτλος.

Οι άνθρωποι που έχουν εγγραφεί στο newsletter, δε θέλουν να δέχονται έναν βομβαρδισμό email με προωθητικές ενέργειες και διαφημίσεις. Το περιεχόμενο θέλουμε να προσφέρει ενθουσιασμό στον αναγνώστη και έμπνευση. Με λίγα λόγια να του φανεί χρήσιμο. Η αναλογία του περιεχομένου πρέπει να είναι 10% διαφημιστικό υλικό και 90% ενημερωτικό.

Κάποιες μικρές ιδέες για ένα ποιοτικό περιεχόμενο είναι οι εξής:

  • Οι συνεντεύξεις πάντα τραβούν τα βλέμματα. Μια μικρή συνέντευξη από κάποιον εργαζόμενο της επιχείρησής σου ή του κλάδου σου, θα αρέσει σε πολλούς από τη λίστα επαφών σου.
  • Πολύ από εμάς θέλουμε προσωποποιημένα μηνύματα. Μια προσωπική επιστολή από τον διευθυντή της εταιρείας, θα κάνει τους πελάτες σου να νιώσουν ξεχωριστοί και θα αυξήσει τις πιθανότητες να διαβαστεί το email.
  • Αν η ιστοσελίδα σου διαθέτει blog, μην παραλείψεις να ενημερώσεις για τα άρθρα που έχεις δημοσιεύσει στην ιστοσελίδα. Το περιεχόμενο πρέπει να δημιουργηθεί με έξυπνο τρόπο για να οδηγήσει τον παραλήπτη στο site.
  • Ένα διασκεδαστικό και πρωτότυπο newsletter, είναι ένας ενδιαφέρων τρόπος να ξεχωρίσεις μέσα στα πολλά email που λαμβάνουμε κάθε μέρα. Ίσως ένα κουίζ ή ένα παιχνίδι γνώσεων να τραβήξει τα βλέμματα και να σε βοηθήσει να βγάλεις χρήσιμα συμπεράσματα για τις συνήθειες και τις προτιμήσεις του κοινού σου.

 

Πρόσεξε τα SPAM!

Για να μην πάει το email σου στα ανεπιθύμητα πρέπει να δώσεις ιδιαίτερη προσοχή σε μερικές μικρές λεπτομέρειες:

  • Μην επισυνάπτεις πολλά αρχεία.
  • Μην το παρακάνεις με τις αποστολές ακόμα και αν μερικοί από τους πελάτες σου θέλουν ενημέρωση δύο-τρεις φορές την ημέρα (το λες και ψυχολογική πάθηση αυτό).
  • Μη βάζεις πολλά θαυμαστικά στο περιεχόμενο!!!
  • Οι λέξεις που υποδεικνύουν πωλήσεις πρέπει να αποφευχθούν.
  • Μη βάζεις πολλά ΚΕΦΑΛΑΙΑ γράμματα.

Τα Spam emails έχουν πολύ λίγες πιθανότητες να διαβαστούν και μπορούν να σου καταστρέψουν όλη τη newsletter καμπάνια σου.

 

Μετά την πρώτη αποστολή

Αφού έχεις στείλει το πρώτο newsletter σου ήρθε η στιγμή να δούμε τι κάναμε.

Η παρακολούθηση και ανάλυση του email είναι ένα πολύ σημαντικό κομμάτι στην πρώτη newsletter καμπάνια σου. Μάθε πόσοι άνθρωποι από τη λίστα επαφών σου το άνοιξαν και πόσοι από αυτούς επισκέφτηκαν την ιστοσελίδα σου. Τοποθέτησε το στο αρχείο σου για να το συγκρίνεις με τα μελλοντικά email που θα στείλεις.

Κάτι που πρέπει να θυμάσαι είναι να στέλνεις τα newsletters με συνέπεια. Δηλαδή σε συγκεκριμένες μέρες και ώρες. Με αυτόν τον τρόπο δημιουργείς μια συνήθεια στο κοινό σου, που ανυπομονεί να του στείλεις το νέο email. Ακόμα και αν δεν μπορεί να το διαβάσει εκείνη τη στιγμή, τότε θα το αποθηκεύσει και θα το κοιτάξει αργότερα, καθώς το περιμένει να έρθει.

Μια έξυπνη λύση για να μάθεις την αποδοτικότητα των newsletter σου είναι τα πειράματα. Τα δοκιμαστικά email, γνωστά και ως A\B testing αφορούν τον διαχωρισμό της λίστας επαφών σου σε δύο γκρουπ. Ο διαχωρισμός μπορεί να είναι τυχαίος. Στείλε στη μία ομάδα το email που ετοίμασες και στην άλλη ομάδα στείλε ακριβώς το ίδιο με μια μικρή αλλαγή. Αυτή μπορεί να είναι μια διαφορετική εικόνα ή ένα διαφορετικό περιεχόμενο CTA. O πειραματισμός θα σε βοηθήσει μελλοντικά για να δημιουργείς καλύτερες newsletter καμπάνιες.

 

Τα πλεονεκτήματα των newsletters

Ένα από τα βασικά τους πλεονεκτήματα και από τα πιο εντυπωσιακά τους στοιχεία είναι ότι απευθύνονται σε B2B επιχειρήσεις, αλλά και σε B2C. Μπορεί να υπάρχουν διαφορετικοί στόχοι και διαφορετικό κοινό, όμως αποδίδουν εξίσου το ίδιο καλά και στις δύο περιπτώσεις.

Από τις παραδοσιακές digital marketing στρατηγικές, είναι από τις πιο οικονομικές λύσεις. Στην πραγματικότητα μπορείς και μόνος σου να δημιουργήσεις μια newsletter καμπάνια. Αν όμως θέλεις ένα πιο επαγγελματικό στιλ, τότε χρειάζεσαι έναν κειμενογράφο και έναν γραφίστα.

Απευθύνεσαι σε ένα ήδη αφοσιωμένο κοινό, οπότε τα ποσοστά μετατροπής είναι μεγαλύτερα. Όπως έχουμε πει στο παρελθόν, ο χρήστης που επισκέπτεται συχνά την ιστοσελίδα σου ανεβάζει θεαματικά τις πιθανότητες να προβεί σε μια αγορά.

Αυξάνει την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας κάνοντας το SEO ακόμα πιο εύκολο. Σκέψου να έχεις δημιουργήσει μια newsletter καμπάνια με συμβουλές που λύνει τα προβλήματα του κοινού σου. Τα ενδιαφέροντα άρθρα θα τους οδηγήσουν στο site για να αναζητήσουν παρόμοια κείμενα και να πλοηγηθούν στις σελίδες.

Σχεδόν 30 δις κάθε χρόνο στις λιανικές πωλήσεις παράγονται από το email marketing. Τα newsletters είναι ο πιο δημοφιλής τρόπος. Το μόνο που σου μένει είναι να δημιουργήσεις ένα δελεαστικό περιεχόμενο, πάντα με έξυπνο τρόπο, που θα σε οδηγήσει στην κατακόρυφη αύξηση των πωλήσεων.

 

Mailchimp

Το Mailchimp είναι μια πλατφόρμα μαζικής αποστολής email που ιδρύθηκε το 2001. Φυσικά, υπάρχουν δεκάδες τέτοιου είδους πλατφόρμες στην αγορά που μπορούν να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες σου. Όμως, το Mailchimp είναι το πιο γνωστό και κατέχει σχεδόν το 70% της αγοράς, οπότε θα επικεντρωθούμε σε αυτό.

Η εγγραφή του είναι μια απλή διαδικασία και καλό θα ήταν στην αρχή να δημιουργήσεις έναν δοκιμαστικό λογαριασμό με το δικό σου email πριν χρησιμοποιήσεις το εταιρικό. Με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσεις να εξοικειωθείς με την πλατφόρμα και να αρχίσεις να φτιάχνεις τις πρώτες newsletter καμπάνιες.

Επίσης, το Mailchimp παρέχει ένα δωρεάν πλάνο για 2.000 συνδρομητές, οπότε μπορείς να αναπτύξεις τη λίστα επαφών σου με μηδενικό κόστος.

Οι περισσότεροι αναρωτιούνται γιατί να επιλέξουν μια πλατφόρμα για τα newsletters τους και όχι τον mail server του site τους. Εφόσον έχεις πακέτο hosting ή domain name, απαγορεύεται αυστηρά η αποστολή newsletter από το mail server του παρόχου. Οι λόγοι είναι κυρίως δύο και είναι οι εξής:

  • Η μαζική αποστολή καθυστερεί τη διακίνηση emails από τα άλλα domains που φιλοξενούνται στον ίδιο server καθώς δημιουργεί μεγάλη κίνηση και το σύστημα δεν μπορεί να το αντέξει.
  • Επίσης, αν κάποιος από τους παραλήπτες σου ενημερώσει το email που του έστειλες σαν spam, τότε υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να μπει όλος ο mail server σε μαύρη λίστα, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να στείλουν email οι υπόλοιποι χρήστες του server.

 

Συμπέρασμα

Τα newsletters είναι μια πρόκληση για κάθε επιχείρηση που θέλει να βρίσκεται σε επαφή με το αφοσιωμένο κοινό της. Μαθαίνοντας τα ενδιαφέροντα των πελατών σου και μιλώντας στη γλώσσα τους, θα ανυπομονούν να λάβουν τα email σου και θα ενθουσιάζονται με την ανάγνωσή τους.

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ