Πως να εκμεταλλευτείτε το video marketing | D3 Solutions - Digital Agency

Η δυναμική των videos στον ψηφιακό κόσμο

 

Η καθημερινότητα του σύγχρονου ανθρώπου είναι λίγο έως πολύ πιεστική. Πόσες φορές έχεις νιώσει ότι δε σου φτάνει ο χρόνος; Όπως και να το κάνουμε, η ημέρα έχει 24 ώρες και αυτό δεν αλλάζει. Το video marketing έχει τεράστια απήχηση και πατάει ακριβώς εκεί που πονάμε. Μας γλιτώνει χρόνο από το να δούμε μια εικόνα ή να διαβάσουμε ένα κείμενο.

Τα τελευταία χρόνια το video marketing είναι το trend που ήρθε για να μείνει. Σε αυτό βοήθησαν τα social media και φυσικά το Youtube. Οι διαφημίσεις με video αυξάνονται συνεχώς και όχι μόνο στον ψηφιακό κόσμο.

Σε πολλά φυσικά καταστήματα υπάρχει στημένη μια οθόνη πίσω από την τζαμαρία για να διαφημίζει τα προϊόντα που θα δεις μέσα. Στο εξωτερικό, μπορείς να δεις διαφημίσεις με video στις στάσεις του λεωφορείου, μέσα στο μετρό, σε διεθνείς εκθέσεις, μέχρι και σε μεγάλα κτίρια με γιγαντοοθόνες.

Για να κατανοήσεις τη δυναμική των videos, ας παραθέσουμε μερικά στατιστικά στοιχεία. Ένα landing page έχει περίπου 75% μεγαλύτερο ποσοστό αγοράς αν υπάρχει στο περιεχόμενο του ένα video. Σύμφωνα πάντα με το Facebook, ένα video έχει ποσοστό 130% μεγαλύτερο στα οργανικά αποτελέσματα από μία εικόνα. Τέλος, μια πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι το 95% των ερωτηθέντων διατηρούν τις πληροφορίες που παρακολούθησαν σε ένα video, σε σύγκριση με την ανάγνωση ενός κειμένου που φτάνει μόλις το 10%.

Στο παρελθόν έχουμε δει τη δυναμική των videos στα social media, όπως το Facebook και το Instagram. Σε αυτό το άρθρο θα αναλύσουμε τα πλεονεκτήματά τους, θα σου εκμυστηρευτούμε μερικά μικρά μυστικά για μια επιτυχημένη στρατηγική video marketing, τα συχνότερα λάθη που γίνονται και φυσικά λίγα λόγια για τον βασιλιά, το Youtube.

 

Το video marketing και τα οφέλη του

Ένα από τα φοβερά πλεονεκτήματα των videos είναι ότι μπορείς να αναδείξεις μια υπηρεσία ή ένα προϊόν σε λίγα μόλις δευτερόλεπτα. Φυσικά, το ίδιο ακριβώς ισχύει για την ταυτότητα του brand σου. Η ακοή και η όραση είναι δύο από τις βασικές πηγές του ανθρώπου για να λαμβάνει πληροφορίες. Όταν αυτές οι πηγές συνδυάζονται αρμονικά, τότε ο χρήστης ενθουσιάζεται και παροτρύνεται να μοιραστεί τις πληροφορίες με τους φίλους του και να κάνει τα σχόλιά του.

Η αύξηση πωλήσεων είναι ο κύριος στόχος στο marketing. Κάτι που δεν ξεκαθαρίσαμε είναι ότι το ποσοστό αγοράς δεν αυξάνεται μόνο σε ένα landing page. Αφορά όλο τον ψηφιακό κόσμο. Ένα ακόμη ενδιαφέρον στοιχείο, είναι το μεγάλο ποσοστό με το οποίο γίνονται οι άμεσες αγορές μεσω του video makreting. Δηλαδή, όταν ένας χρήστης παρακολουθεί μια διαφήμιση ενός προϊόντος με τη μορφή video, κάνει άμεσα την αγορά του και μετατρέπεται σε πελάτης.

Αν δε θυμάσαι τι είναι το ROI (Return on Inverstment) ίσως ήρθε η κατάλληλη στιγμή να στο υπενθυμίσουμε. Το ποσοστό ROI είναι τα χρήματα που κερδίζει μια εταιρεία συγκριτικά με αυτά που έχει δαπανήσει για μια διαφημιστική καμπάνια. Για τις περισσότερες επιχειρήσεις το ποσοστό αυτό αυξάνεται κατακόρυφα όταν χρησιμοποιούν στρατηγικές video marketing.

Η Google θεωρεί τα videos περιεχόμενο υψηλής αξίας, καθώς κρατούν τον χρήστη περισσότερη ώρα σε μια ιστοσελίδα. Οι πιθανότητες να καταταχθεί το site σου ψηλά στα αποτελέσματα αναζήτησης αυξάνονται ραγδαία όταν έχεις ένα video στην αρχική σου σελίδα. Για να ενισχύσεις ακόμα περισσότερο το SEO, μπορείς να το έχεις ανεβάσει στο Youtube με τον σωστό τίτλο, περιγραφή και λέξεις κλειδιά.

 

Μυστικά για τη δημιουργία video

Όταν ξεκίνησες να διαβάζεις για το video marketing, ίσως σου πέρασε η σκέψη για τον εξοπλισμό που πρέπει να έχεις και τα χρήματα που θα δαπανήσεις. Δεν χρειάζεται να καλέσεις την Paramount για να δημιουργήσεις ένα video. Κάποιες μικρές συμβουλές σίγουρα θα σε βοηθήσουν.

Τα πρώτα 10 δευτερόλεπτα

Σχεδόν το 20% των θεατών που παρακολουθεί ένα video, το εγκαταλείπει στα πρώτα 10 δευτερόλεπτα. Κάποιοι από αυτούς το κάνουν νωρίτερα. Πολλοί ειδικοί στη δημιουργία video προτείνουν να είναι ουσιαστικά και σύντομα.

Εμείς δίνουμε τη συμβουλή να μπαίνεις κατευθείαν στο νόημα. Από την αρχή. Σε διάστημα 5 έως 10 δευτερολέπτων. Χρησιμοποίησε έντονες εικόνες για να τραβήξεις την προσοχή και θέσε ένα ερώτημα για να κινήσεις την περιέργεια.

Όλα σου τα video πρέπει να απαντάνε αμέσως στην εξής ερώτηση: “Για ποιο λόγο να το παρακολουθήσω;”. Κάποιες από τις απαντήσεις μπορεί να είναι, γιατί θέλεις να διδάξεις κάτι καινούριο, να κάνεις το κοινό που το παρακολουθεί να γελάσει, να προβεί σε μία ενέργεια ή ακόμη και να το εμπνεύσεις.

Το χιούμορ πάντα βοηθάει

Πολλές επιχειρήσεις νιώθουν περίεργα με το χιούμορ, καθώς θέλουν να δείξουν ένα πιο σοβαρό πρόσωπο προς τα έξω. Σίγουρα δεν έχεις να χάσεις κάτι αν δοκιμάσεις να δημιουργήσεις ένα χιουμοριστικό video που θα κάνει τον θεατή να γελάσει.

Μπορεί να μην το ξέρεις, αλλά πολλοί από τους ήδη πελάτες σου να θέλουν να δουν ένα video μικρής διάρκειας που θα τους κάνει να περάσουν ευχάριστα και θα ξεφύγουν λίγο από τη ρουτίνα της καθημερινότητας.

Πλοκή ή ιστορία

Το video marketing έχει γνωρίσει τέτοια άνθιση που δημιουργεί ένα χάος στο διαδίκτυο με στόχο την πώληση. Μην αφήσεις το brand σου να γίνεις μέρος του συνόλου. Μια μικρή ιστορία που δεν επικεντρώνεται στην πώληση πάντα βοηθάει.

Να θυμάσαι ότι οι κανόνες που ισχύουν στο marketing με τα κείμενα, ακριβώς οι ίδιοι λειτουργούν εξίσου καλά στο video marketing. Αν καταφέρεις να ανακαλύψεις τις κρυφές επιθυμίες και ανάγκες των καταναλωτών, τότε να είσαι σίγουρος πως τα videos σου θα γίνουν viral.

Εκπαίδευσε το κοινό σου

Κάτι περισσότερο από το 65% των ανθρώπων είναι οπτικοί μαθητές. Αυτός είναι ένας ακόμα λόγος που έχει μεγαλώσει τόσο πολύ η δυναμική των videos. Μπορείς να δημιουργήσεις videos εκπαιδευτικού χαρακτήρα.

Κάποια παραδείγματα είναι ένα μικρό σεμινάριο που δείχνεις τις εξειδικευμένες γνώσεις σου στον κλάδο που δραστηριοποιείσαι ή να μάθεις στους πελάτες σου πως να χρησιμοποιούν αποτελεσματικά το προϊόν που προσφέρεις.

 

Youtube is the King

Άρθρο για το video marketing χωρίς αναφορά στο Youtube, είναι σαν να ψάχνεις στα ψυγεία ενός σούπερ μάρκετ για αναψυκτικό και να μην υπάρχει πουθενά η Coca Cola.

Το Youtube είναι αυτή τη στιγμή η δεύτερη μεγαλύτερη πλατφόρμα στον κόσμο με περισσότερο από δύο δισεκατομμύρια χρήστες συνδεδεμένους κάθε μήνα. Από μόνο του αυτό τα λέει όλα. Δύσκολα θα βρεις κάποιον που να μην έχει παρακολουθήσει έστω μία φορά ένα video στο Youtube. Είτε αφορά ειδήσεις, ταινίες, τραγούδια κλπ.

Η διαδικασία για τη δημιουργία λογαριασμού ή καναλιού είναι μια πολύ εύκολη υπόθεση και ο καθένας μπορεί να την κάνει μόνος του. Αν σου φανεί δυσκολάκι, εδώ είμαστε για να σε βοηθήσουμε (μπρίκια κολλάμε;).

Εμείς θα σου δείξουμε τους τρόπους με τους οποίους θα ελιχθείς με το κανάλι σου μέσα στο Youtube και θα αναφέρουμε τους τύπους διαφημίσεων που θα συναντήσεις, αν θελήσεις να ξεκινήσεις μια διαφημιστική καμπάνια.

Το subscribe είναι μία από τις ξενόγλωσσες λέξεις που γίνεται όλο και πιο γνωστή. Ενθάρρυνε το κοινό να κάνει subscribe στα videos σου. Είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να γνωριστείς καλύτερα και να καταλάβεις στο περίπου πόσος κόσμος θα δει τα επόμενα σου videos.

Η δημιουργία μίας ή παραπάνω playlist είναι must. Τα videos που έχουν πολλά κοινά χαρακτηριστικά μεταξύ τους μπορούν να αποθηκευθούν σε μια playlist. Όλες οι playlists θα εμφανίζονται στο κανάλι σου ακριβώς κάτω από τα video που έχεις ανεβάσει.

Αν έχεις δει videos στο Youtube μέχρι το τέλος, θα έχεις παρατηρήσει ενεργά links να εμφανίζονται με παρόμοια videos, παλαιότερα ή ακόμη και καινούρια που μόλις ανέβασες στο κανάλι. Αυτή τη δυνατότητα σίγουρα θέλουμε να την προσθέσεις, όταν επεξεργάζεσαι το video στη σελίδα του manager.

Η αλληλεπίδραση με παρόμοιο περιεχόμενο πάντα κάνει καλό στο Youtube. Κάνε like και σχόλια σε video που έχουν ανεβάσει άλλοι χρήστες και, που ξέρεις, όλο και κάποιος θα διαβάσει τα σχόλιά σου και θα δει ένα από τα videos σου. Θεωρείται μια εξαιρετική πρακτική στο Youtube που προσελκύει νέους θεατές.

Κάθε video που δημιουργείς πρέπει να το κοινοποιείς σε όλα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που διαθέτεις λογαριασμό και φυσικά στην ιστοσελίδα. Μην παραθέτεις μόνο link του video. Παρότρυνε το κοινό σου να επισκεφτεί το κανάλι για να κάνει subscribe.

 

Youtube Ads

Το video marketing στο Youtube κερδίζει χρόνο με το χρόνο όλο και περισσότερες επιχειρήσεις. Πάμε να δούμε επιγραμματικά και στη συνέχεια πιο αναλυτικά τους τύπους διαφημίσεων:

  • Skippable in stream
  • Non skippable in stream
  • Discovery ads video
  • Non video ads
  • Masthead ads
  • Outstream video
  • Video ad sequencing

Skippable in stream

Η διαφήμιση εμφανίζεται πριν ή κατά τη διάρκεια ενός video. Η χρέωση γίνεται όταν ο θεατής αποφασίσει να δει τη διαφήμιση μετά τα 5 δευτερόλεπτα. Το κατώτατο όριο των videos είναι τα 12 δευτερόλεπτα ενώ για ανώτατο το Youtube προτείνει τα 3 λεπτά.

Non skippable in stream

Ενώ οι περισσότεροι χρήστες επιλέγουν να παραλείψουν τις διαφημίσεις μετά τα 5 δευτερόλεπτα, τα non skippable in stream δεν έχουν την επιλογή της παράλειψης. Όπως καταλαβαίνεις αυτός ο τύπος διαφήμισης είναι πιο αποδοτικός, αλλά και πιο ακριβός καθώς η χρέωση γίνεται ανά εμφάνιση. Οι διαφημίσεις εμφανίζονται πριν το video, κατά τη διάρκεια και στο τέλος.

Discovery ads videos

Αυτός ο τύπος διαφήμισης εμφανίζεται στις σελίδες αποτελεσμάτων αναζήτησης, μαζί με τα οργανικά αποτελέσματα. Αποτελείται από το πολύ τρεις γραμμές κειμένου και μια μικρή προεπισκόπηση. Ο χρήστης όταν κάνει click επάνω στη διαφήμιση οδηγείται είτε στο κανάλι, είτε στη σελίδα του video.

Non video ads

Τα non video ads αφορούν διαφημίσεις χωρίς video. Εμφανίζονται στο κάτω μέρος, μέσα στο video που παρακολουθεί ο θεατής ή στη στήλη που είναι στη δεξιά πλευρά της οθόνης με τα υπόλοιπα προτεινόμενα videos. Συνήθως η διαφήμιση αποτελείται από ένα Call to Action και ένα link που οδηγεί τον χρήστη στην ιστοσελίδα.

Masthead Ads

Τα Masthead Ads θεωρούνται σύμφωνα με το Youtube ο καλύτερος τύπος διαφήμισης και φυσικά μακράν ο πιο ακριβός. Η διαφήμιση εμφανίζεται στην κεντρική σελίδα του Youtube και σε χώρο που να είναι εμφανής σε όλους τους χρήστες. Η ενοικίαση αυτού του χώρου μπορεί να γίνει από ένα διαφημιστή από μία χώρα για μία ημέρα. Τις περισσότερες φορές το κόστος είναι τόσο υψηλό που δεν μπορεί να καλυφθεί από μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Outstream videos

Τα Outsream videos δεν εμφανίζονται στην πλατφόρμα του Youtube. Είναι διαφημίσεις που έχουν σχεδιαστεί με τέτοιον τρόπο για να είναι ιδανικές για κινητές συσκευές και tablets. Επίσης, μπορείς να χρησιμοποιήσεις αυτόν τον τύπο διαφήμισης σε εφαρμογές και σε sites που συνεργάζεται η Google.

Video ad sequencing

Τα video ad sequencing θα προσπαθήσουμε να τα εξηγήσουμε όσο πιο απλά γίνεται. Αφορούν μια σειρά από διαφημίσεις που εσύ ορίζεις. Όταν ο χρήστης δει την πρώτη σου διαφήμιση, μεταβαίνει αυτόματα στην επόμενη. Ο ιδανικός αριθμός είναι δύο με τρεις διαφημίσεις. Αν υπάρχει μια όμορφη ιστορία πίσω από ένα προϊόν ή ένα brand, τότε μια διαφημιστική καμπάνια video ad sequencing θεωρείται ιδανική και αυτή που πρέπει να επιλέξεις.

 

Τα Μεγαλύτερα Λάθη

Κακά τα ψέματα, η δημιουργία ενός video έχει αρκετές δυσκολίες. Εμείς θα εστιάσουμε στα τρία λάθη που βλέπουμε όλο και συχνότερα από επιχειρήσεις στο video marketing. Σαφώς υπάρχουν περισσότερα που αφορούν και το τεχνικό κομμάτι, αλλά είναι κρίμα να έχεις φτιάξει από το μηδέν ένα πολύ όμορφο video και να πέσεις μέσα σε τέτοιες μικρές παγίδες.

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνεις όταν ολοκληρώσεις τη διαδικασία δημιουργίας ενός video είναι να το φιλοξενήσεις στο domain σου. Επίσης, το SEO θέλει τις περιγραφές του. Πώς θα καταλάβει η Google το περιεχόμενό του; Βεβαιώσου ότι οι ετικέτες έχουν τα σωστά keywords με μοναδικούς τίτλους και συνοπτικές περιγραφές.

Κάθε video παρέχει πολλές πληροφορίες στον θεατή. Για να μη γίνει ακατανόητο και ασύνδετο πρέπει να επικεντρωθείς σε ένα μήνυμα τη φορά. Ξέρουμε ότι είναι πολύ εύκολο να ξεφύγεις, οπότε πρέπει να είσαι πολύ προσεκτικός. Δεν είναι τυχαίο πώς αυτό το λάθος το συναντάμε συχνότερα.

Βλέπει λοιπόν ο θεατής όλο το video που με τόσο μεράκι δημιούργησες. Η επόμενη σκέψη του είναι “Τι κάνω τώρα;”. Πρέπει να υπάρχει τουλάχιστον ένα Call to Action σε κάθε video για να τον κατευθύνει. Μην υποθέσεις ποτέ, ότι ο χρήστης θα κάνει την ενέργεια που εσύ περιμένεις.

 

Η δυναμική του video marketing είναι αδιαμφισβήτητη. Αν δεν έχεις δοκιμάσει να χρησιμοποιήσεις τα videos ως μέσο προβολής της ιστοσελίδας ή της επιχείρησής σου, τότε νομίζουμε πως τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή. Δεν πρέπει να αγνοήσεις την αξία που θα σου δώσουν, αλλά να την εκμεταλλευθείς με τον καλύτερο τρόπο.

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ