Αν του ζητήσετε να προτείνει προϊόντα/υπηρεσίες σαν τα δικά σας, θα σας αναφέρει;
Θυμάστε όταν πολλοί ανέφεραν πως το chatGPT της OpenAI σταδιακά θα καταργήσει τους κειμενογράφους και τους προγραμματιστές; Θυμάστε που πίστεψαν πολλοί πως μείωσαν τα κόστη παραγωγής περιεχομένου, επειδή τώρα τα γράφει όλα το chatGPT, το Claude.ai και το Gemini; Ε, λοιπόν, κοιτάξτε να δείτε τι έχει γίνει το τελευταίο διάστημα!
Τα εργαλεία αυτά έχουν αρχίσει να χρησιμοποιούνται ως μηχανές αναζήτησης από το ευρύτερο κοινό. Οι χρήστες ζητούν ολοκληρωμένες αναλύσεις και έρευνα από το chatGPT και παίρνουν σημαντικές αποφάσεις αγορών βάσει αυτών των απαντήσεων.
Πώς έχει αλλάξει ο τρόπος με τον οποίο αναζητούν οι χρήστες;
Θα σας δώσουμε ένα απλό παράδειγμα στη μορφή ενός υποθετικού σεναρίου/διαλόγου αμέσως παρακάτω! Οι μέχρι τώρα ενδείξεις μας δείχνουν πως οι χρήστες τείνουν να αναζητούν και να «εμπιστεύονται» τα brand που προτείνει το chatGPT. Δηλαδή, στο παρακάτω ενδεικτικό και τυχαίο παράδειγμα, βλέπουμε πως έχουμε ήδη προτάσεις να εξετάσουμε. Και αν βρούμε το σανδάλι που θέλουμε εκεί, υπάρχει περίπτωση να μην ψάξουμε περισσότερο.
Η φωτογραφία του φορέματος που χρησιμοποιήσαμε στο chatGPT είναι από το https://www.amarisso.gr/gr/ και ήταν τυχαία επιλογή από το διαδίκτυο.
Εσείς έχετε ψάξει την επωνυμία σας να δείτε τι απαντούν για σας τα εργαλεία αυτά;
Έχετε ρωτήσει για τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες σας για να δείτε αν σας προτείνουν ή αν προτείνουν μόνο άμεσους ανταγωνιστές σας;
Δοκιμάστε το και πάμε να δούμε τι άλλαξε στο marketing το τελευταίο διάστημα και έφερε αναστάτωση σε επιχειρήσεις και επαγγελματίες. Τι είναι αυτά τα AEO και GEO που εμφανίστηκαν ξαφνικά; Ας τα πάρουμε από την αρχή.
Τι είναι το AEO;
Το AEO (Answer Engine Optimization) είναι η βελτιστοποίηση περιεχομένου ώστε αυτό να εμφανίζεται ως απάντηση στις ερωτήσεις των χρηστών στις μηχανές αναζήτησης. Τι σημαίνει αυτό;
Έχετε παρατηρήσει πως όταν ρωτάτε κάτι στη Google, εμφανίζεται πάνω-πάνω μια απάντηση σε μορφή featured snippet ή σε μορφή AI Overview; Οι λειτουργίες αυτές συλλέγουν πληροφορίες από το διαδίκτυο και προσφέρουν μια έτοιμη περίληψη, αναφέροντας και την πηγή της πληροφορίας.
Η ερώτηση του ενός εκατομμυρίου: Ήσασταν εσείς η πηγή που χρησιμοποίησε και πρότεινε στον χρήστη;
Τι έφερε το AEO; Σημαντική μείωση των clicks στη Google. Αν είδατε το οργανικό σας traffic να έχει πέσει πολύ, ένας από τους λόγους που μπορεί να συμβαίνει αυτό, είναι ότι οι χρήστες παίρνουν σερβιρισμένη την απάντηση από τη Google πάνω-πάνω και δε χρειάζεται πια να κάνουν click στον σύνδεσμό σας για να βρουν αυτό που θέλουν! Έπαιξες άτιμα ρε Google! Τόσο κόπο κάναμε με το SEO και το αυθεντικό καλογραμμένο περιεχόμενο! Αχ.
Έπαιξε, όντως, «άτιμα» η Google; Το πολυτιμότερο αγαθό της Google είμαστε οι χρήστες. Αν με τα AI Overviews έχει γίνει πιο εύκολη η ζωή του χρήστη, τότε όχι, δεν έπαιξε καθόλου άτιμα. Το διαδίκτυο υπάρχει για τους χρήστες, όχι για τις μηχανές.
Πώς να κάνω AEO (Answer Engine Optimization);
Η αλλιώς, πώς να εμφανιζόμαστε κι εμείς στα AI previews που εμφανίστηκαν στην κορυφή των αποτελεσμάτων της Google και μας έριξαν το traffic στα τάρταρα.
Το πρώτο βήμα είναι να σκεφτείτε σαν τον χρήστη:
- Τι ερωτήσεις κάνει;
- Τι τον απασχολεί;
- Τι θέλει να λύσει;
Μην το θεωρήσετε τετριμμένο επειδή το έχετε ακούσει πολλές φορές ως τώρα για το SEO. Δεν υπάρχει πιο σημαντική στιγμή από τώρα για να μάθετε καλά τους πελάτες σας.
Στη συνέχεια:
Χρησιμοποιήστε FAQs στο περιεχόμενό σας με τις πιο συνηθισμένες ερωτήσεις που κάνουν οι πελάτες σας. Φροντίστε να πείτε στον/ην developer σας να χρησιμοποιήσει schema markup. Ξέρουν. Έπειτα, στις πρώτες 2-3 προτάσεις κάθε απάντησης, φροντίστε το κείμενο να απαντά με σαφήνεια την ερώτηση.
Ενισχύστε το περιεχόμενο σας με στοιχεία που δημιουργούν εμπιστοσύνη (π.χ. στατιστικά, παραδείγματα, εμπειρία). Αυτά, τα εκτιμούν οι χρήστες και τα AI τα ερμηνεύουν ως μια καλή ένδειξη έμπιστου περιεχομένου.
Voice Search Optimization: Τι σημαίνει αυτό; Σκεφτείτε τους χρήστες που ψάχνουν φωνητικά. Όχι μόνο άτομα με αναπηρίες, αλλά και άτομα που το κάνουν επειδή ρωτούν πράγματα ενώ τα χέρια τους είναι απασχολημένα. Πώς ρωτάνε αυτά τα άτομα; Απλά, καθημερινά, κατανοητά. Έτσι, ακριβώς, πρέπει να είναι και ο τρόπος που διαμορφώνετε τα FAQs σας, αλλά και γενικά το περιεχόμενό σας.
Τι είναι το intent (πρόθεση χρήστη); Αν δε χρησιμοποιείτε εργαλεία SEO, πιθανώς δε θα το έχετε ακούσει ξανά. Ωστόσο, είναι μια υπέροχη ένδειξη, που μας βοηθά να καταλάβουμε την πρόσθεση του κάθε χρήστη, όταν αναζητά μια λέξη κλειδί. Δηλαδή, έχει πρόθεση να αγοράσει (commercial intent); Έχει πρόθεση να ενημερωθεί (informational intent); κ.λπ. Ένα εργαλείο, όπως το Semrush ή το Ahrefs, δίνουν αυτά τα στοιχεία.
Το ξέρατε ότι το Ahrefs έχει πλάνο με μόλις 27€/μήνα για 100 credits;
Το ξέρατε ότι το Semrush πλέον προσφέρει AI Toolkit για να παρακολουθείτε την απόδοση του ιστότοπού σας στα AI εργαλεία με 99$ τον μήνα;
Τι είναι το GEO;
Το GEO (Generative Engine Optimization) είναι η βελτιστοποίηση περιεχομένου για μοντέλα παραγωγής κειμένου, όπως το ChatGPT, το Claude ή το Gemini. Δηλαδή, όταν τα μοντέλα αυτά δημιουργήσουν ένα κείμενο σχετικά με ένα θέμα που αφορά την επιχείρησή σας, θα σας εντάξουν μέσα στην απάντηση (όπως στο παράδειγμα της εικόνας πιο πάνω);
Όταν ένας χρήστης ρωτά κάτι, το AI θα αντλήσει απαντήσεις από τις πιο σχετικές, δομημένες και πλούσιες σε πληροφορία πηγές. Αν το άρθρο σας είναι καλά οργανωμένο, περιέχει βάθος πληροφορίας, είναι αυθεντικό και σαφές, τότε έχετε πολλές πιθανότητες να αναφερθείτε.
Άρα μπορεί κάποιος να χρησιμοποιήσει το δικό μου περιεχόμενο – το οποίο θα του το σερβίρει το AI – για να γράψει το ίδιο για τη δική του επιχείρηση;
Αυτό είναι κάτι που ο καθένας μπορεί να κάνει, είτε του δώσει το AI το περιεχόμενό σας, είτε το βρει μόνος του. Το σημαντικό εδώ είναι πως δεν πρέπει να έχουμε τους ανταγωνιστές μας στο μυαλό, όταν φτιάχνουμε περιεχόμενο βελτιστοποιημένο για εργαλεία AI (και γενικά), αλλά τους δυνητικούς μας πελάτες που μας ψάχνουν εκεί, αντί για τη Google.
Πώς να κάνω GEO (Generative Engine Optimization);
Ή αλλιώς, πώς να μας προτείνει το chatGPT και άλλα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης, όταν οι χρήστες το ρωτάνε πράγματα σχετικά με μας! Για να σας βρουν τα AI εργαλεία όταν παράγουν απαντήσεις, πρέπει να τους δώσετε λόγους να το κάνουν:
- Δημιουργήστε περιεχόμενο υψηλής ποιότητας, με ουσία. Όχι απλώς επανάληψη λέξεων-κλειδιών (το λεγόμενο – ή λεγάμενο – keyword stuffing).
- Περιλάβετε case studies, συγκριτικές αναλύσεις, λίστες, bullets, παραδείγματα, αναφορές σε έρευνα κ.ά.
- Κρατήστε σαφή δομή: Επικεφαλίδες, παραγράφους, υποενότητες.
- Δείξτε ότι έχετε αυθεντία στο θέμα, αναφέροντας δεδομένα, εμπειρία ή εμπεριστατωμένες απόψεις.
- Καθαρή HTML δομή και semantic markup (είδατε γιατί μας χρειάζεστε ακόμη εμάς τους developers στην «εποχή που τα κάνεις όλα μόνος σου με AI;)
Το GEO δεν είναι κάποιο τεχνικό trick, αλλά στη βάση του είναι μια ξεκάθαρη στρατηγική περιεχομένου. Αν θέλετε να είστε παρόντες στις νέες πλατφόρμες αναζήτησης, αυτός είναι ο δρόμος.
Ποια είναι η σχέση του SEO με το AEO και το GEO;
Το SEO στοχεύει σας ανεβάζει στα οργανικά αποτελέσματα της Google (άντε εντάξει, και στο Bing). Το AEO θέλει να είστε η απάντηση. Το GEO θέλει να είστε η αναφορά. Δεν είναι ανταγωνιστικά μεταξύ τους. Το ένα συμπληρώνει το άλλο. Και όταν συνδυαστούν, φέρνουν:
- Περισσότερη προβολή.
- Καλύτερη απόδοση περιεχομένου.
- Εμφάνιση σε πλατφόρμες που παράγουν απαντήσεις με μεγαλύτερη επιρροή.
Και το πιο σημαντικό; Όλα μαζί φέρνουν AWARENESS. Κάνουν το brand σας γνωστό στον κόσμο. Δεν μετράμε πλέον μόνο traffic (δηλαδή clicks και επισκεψιμότητα), αλλά αναγνωρισιμότητα.
Το καλό SEO βοηθά και στο AEO και GEO;
Ναι, το καλό SEO αποτελεί τη βάση για κάθε στρατηγική AEO και GEO. Αν έχετε ήδη επενδύσει σε σωστό SEO, έχετε κάνει το πρώτο και πιο σημαντικό βήμα: Έχετε εκτιμήσει τη δύναμη του καλού περιεχομένου και του άρτιου κώδικα πίσω από το website σας.
Το AEO «πατάει» πάνω στη λογική του SEO, αλλά εστιάζει περισσότερο σε ερωτήσεις και άμεσες, περιεκτικές απαντήσεις. Αν το περιεχόμενό σας είναι δομημένο με σαφείς επικεφαλίδες και στοχευμένες λέξεις-κλειδιά, τότε είναι πολύ πιο εύκολο να το μετατρέψετε σε περιεχόμενο κατάλληλο για Answer Engines.
Στο GEO, το παραδοσιακό SEO βοηθά στη δημιουργία αξιόπιστου και εμπεριστατωμένου περιεχομένου. Κάτι που τα γλωσσικά μοντέλα (LLMs – Large Language Models) αναζητούν και προτιμούν. Όσο πιο καλό είναι το SEO σας και όσο πιο ενημερωμένο και αυθεντικό το περιεχόμενό σας, τόσο πιο πιθανό είναι να σας αναφέρουν ως πηγή.
Τέλος, όπως ήδη αναφέραμε, το AEO και το GEO επωφελούνται ιδιαίτερα από το τεχνικό SEO: Semantic HTML, καθαρή δομή σελίδας, λογική ροή περιεχομένου και σωστή χρήση επικεφαλίδων. Όλα αυτά διευκολύνουν την κατανόηση του περιεχομένου από τις μηχανές, άρα και την αξιοποίησή του.
Αξίζει το AEO και το GEO ως επένδυση;
Αν βλέπετε δραματική μείωση στα οργανικά clicks, αν διαπιστώνετε πως οι AI προτάσεις αγνοούν το brand σας, αν αισθάνεστε πως το περιεχόμενο σας είναι μεν οκ, αλλά δεν αντιπροσωπεύει στο 100% αυτό που προσφέρετε, τότε ναι, η επένδυση αξίζει και με το παραπάνω.
Όσο θα αυξάνονται τα εργαλεία που θα μετράνε την απόδοση ενός ιστότοπου στα εργαλεία αυτά, όσο περισσότερο κατανοούμε το πώς δουλεύουν και πώς αξιολογούν, τόσο πιο εύκολη θα γίνει η ζωή μας το επόμενο διάστημα.
Θέλετε να μαθαίνετε κι άλλα τεχνολογικά νέα; Ξέρετε τι να κάνετε 👇
Στην D3 Solutions σας βοηθάμε να φτιάξετε σύγχρονα websites, βελτιώνουμε την ταχύτητα και ανακατασκευάζουμε τον παλιό σας ιστότοπο, αν δε θέλετε νέο εξ αρχής. Προσφέρουμε υπηρεσίες τεχνικής υποστήριξης και δημιουργούμε SEO περιεχόμενο για eshop και ιστοσελίδες. Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα για τα chatbots και να ενσωματώσετε μια τέτοια λύση στο eshop ή το website σας, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας.