Web Design: 9+1 trends για τις χρονιές 2022-2023 | D3 Solutions - Digital Agency

Τι θα “φορεθεί” στο web design το ’22-’23;

 

Οι τάσεις στο Web Design αλλάζουν όσο γρήγορα η «φύση» τους επιβάλλει. Το ψηφιακό περιβάλλον μεταλλάσσεται με την ταχύτητα που όλοι ξέρουμε, συνεπώς ό,τι ήταν ελκυστικό πριν δυο χρόνια σήμερα μπορεί να μοιάζει βαρετό. Όσοι φτιάχνουν ιστοσελίδα τώρα, σίγουρα θέλουν να γνωρίζουν τις τάσεις του Web Design που θα κάνουν το δικό τους website, εντυπωσιακό.

Εάν και εσείς στήνετε την ιστοσελίδα σας, δείτε τα trends και επιλέξτε αυτά που σας ταιριάζουν. Σκοπός, αφενός να ξεχωρίζετε στον απέραντο ωκεανό του διαδικτύου, αφετέρου να προβάλλετε τις υπηρεσίες σας μέσα από μια πραγματικά σύγχρονη ιστοσελίδα που ταυτόχρονα είναι φιλική στον χρήστη.

 

1. Το design MEMPHIS

Memphis Web Design

Ο σχεδιασμός Memphis μας γυρνάει νοσταλγικά στην δεκαετία του 1980 με έναν αναθεωρημένο, πιο μοντέρνο τρόπο!

To design Memphis έχει ένα  φανταχτερό στυλ, που συνδυάζει πολλά χαοτικά μοτίβα και σχήματα μαζί. Στην εποχή που γεννήθηκε, ο σχεδιασμός Memphis ήταν η πολύχρωμη, προσιτή και περιπετειώδης απάντηση στον μινιμαλισμό και στο υπεροπτικό, υψηλό γούστο των κριτικών τέχνης.

Σήμερα, το design Memphis είναι και πάλι δημοφιλές. Ήδη κυκλοφορεί πολύ στο Pinterest και το Instagram με την μοντέρνα αίσθηση που οι σύγχρονοι σχεδιαστές ιστοσελίδων του έχουν δώσει, διατηρώντας την βασική φιλοσοφία της δεκαετίας των 80’s.

 

2. Τα κυρίαρχα Τυπογραφικά Στοιχεία

Web Design

Από τα πιο δημοφιλή trends του Web Design αυτή την στιγμή, είναι οι “εικόνες – δήλωση”. Αυτό το trend  επιτρέπει στο ίδιο το μήνυμα να φέρει το βάρος της πρώτης εντύπωσης. Τα ογκώδη τυπογραφικά στοιχεία πρωταγωνιστούν, σε έναν σχεδιασμό που είναι τολμηρός μέσα στην απλότητά του. Ο σχεδιασμός αυτός αν και έχει εξαλείψει τις εικόνες, δε φαίνεται γυμνός, αντιθέτως απαιτεί την προσοχή με τον ίδιο τρόπο που το κάνει ένας συναρπαστικός τίτλος ειδήσεων. Στην πορεία, παρέχει και μια εξαιρετική βιτρίνα για καλαίσθητα, δημιουργικά στυλ γραφής σε όλη την ιστοσελίδα.

 

3. Η Ρετρό Επανάσταση

Η Ρετρό Επανάσταση

Τώρα που οι πρώτες ημέρες του διαδικτύου είναι μια μακρινή ανάμνηση, πολλοί σχεδιαστές επιστρέφουν σε αυτές με μια δόση νοσταλγίας, που εκφράζεται όμως διαφορετικά από το Memphis design. Η τάση αυτή λέγεται Ρετρό Επανάσταση και χρησιμοποιεί το vintage στυλ και τα τυπογραφικά στοιχεία της δεκαετίας του 1990, δημιουργώντας μια οικεία αλλά πολύ ενδιαφέρουσα ατμόσφαιρα. Οι χρήστες συνδέονται έντονα με τις σελίδες που επικρατεί το design της ρετρό επανάστασης, γεγονός που αναδεικνύει τη διαχρονικότητα ως παντοτινή αγαπημένη ακόμη και στον ψηφιακό κόσμο.

 

4. Τα μοτίβα Art Deco

Art Deco Web Design

Το κλασικό Art Deco συνδύασε στοιχεία από τον φυσικό κόσμο με τη νεωτερικότητα της εποχής των μηχανών ενώ τα μοτίβα Art Deco ταιριάζουν με τα γεωμετρικά σχέδια που επικρατούν τα τελευταία χρόνια. Η σύγχρονη τάση Art Deco  στο Web Design εμπνέεται από τις καθαρές, καμπύλες γραμμές και τα επαναλαμβανόμενα γραφικά σχήματα της εικονογράφησης και της αρχιτεκτονικής Art Deco, δημιουργώντας όμορφα λογότυπα, γραμματοσειρές, διαστημικά μοτίβα, περιθώρια και εικονογραφήσεις. Την τάση αυτή, επιλέγουν εκείνοι που έχουν κατανοήσει τη φιλοσοφία πίσω από το αρχικό κίνημα και που γενικότερα γοητεύονται από την art deco.

 

5. Τα Κινούμενα Σχήματα

Web Design Τάσεις

Στις επικρατούσες τάσεις στο Web design για το 2023 είναι τα μεγάλης κλίμακας κινούμενα σχήματα με τα οποία οι χρήστες αλληλεπιδρούν. Η αλληλεπίδραση ξεπερνά την “παθητική” κύλιση και αφορά μια ουσιαστική εμπλοκή με τη σελίδα, όπως το κλικ, το σάρωμα και το σύρσιμο των σχημάτων. Το κλειδί της τάσης αυτής είναι να παρουσιάζεται ένα μικρό σχήμα -όπως ένας μικροσκοπικός μαύρος κύβος που ακολουθεί τον κέρσορα, καλώντας τον επισκέπτη να χρησιμοποιήσει την πρωτότυπη αυτή μορφή αλληλεπίδρασης για να μάθει πώς λειτουργεί η σελίδα. Βιώνει έτσι, πρωτότυπες εμπειρίες που του επιτρέπουν να αισθάνεται περισσότερο σαν ερευνητής που σκαλίζει και σπρώχνει ενεργά τη σελίδα για να αποκαλύψει τα μυστικά της, παρά σαν παρατηρητής.

 

6. Τα Χειροποίητα Γραφικά

Web Design Τάσεις

Το 2023 αναμένουμε μια αύξηση των χειροποίητων γραφικών που μπορεί να είναι μουτζούρες, ακατάστατα κοψίματα και αναλογικές υφές όπως κραγιόνια και μπογιές. Είναι μια από τις τάσεις στο Web Design που επιτυγχάνει να γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ διαδικτυακής και φυσικής ζωής και προφανώς το επιτυγχάνει. Προτιμάται όλο και από περισσότερους Web designers γιατί διαπιστώνουν ότι είναι πάρα πολύ δημοφιλή και ότι τόσο οι πελάτες τους όσο και οι επισκέπτες τα αγαπούν!

 

7. Ο “App Like” σχεδιασμός

Web Design Τάσεις

Ο κόσμος έχει συνηθίσει τις εφαρμογές, όπου η αλληλεπίδραση, η κινούμενη εικόνα και οι δυναμικές εμπειρίες είναι ο κανόνας. Το επόμενο βήμα είναι η μεταφορά αυτής της ενέργειας στις ιστοσελίδες που σχεδιάζονται με τη λογική της εφαρμογής στην οποία ο χρήστης εμπλέκεται. Η δυνατότητα της εμπλοκής του χρήστη στην ιστοσελίδα δημιουργεί μια μοναδική εμπειρία που τον συναρπάζει κάνοντάς τον μέρος της ιστορίας και όχι απλό παρατηρητή.

 

8. Ο Νέος Μινιμαλισμός

Web Design Τάσεις

Από τις αρχές του 2022, ένα νέο κύμα μινιμαλισμού προσπαθεί να ξεχωρίσει και να τραβήξει την προσοχή του χρήστη. Η τάση περιλαμβάνει έντονα, ζωηρά, φωτεινά χρώματα και πολύ “αέρα”. Δίνεται έτσι έμφαση στα ουσιώδη, ενώ διατηρείται η οπτική σαφήνεια. Το περιεχόμενο είναι εντυπωσιακό και ταυτόχρονα απλό και κατανοητό. Ο νέος μινιμαλισμός γίνεται όλο και πιο δημοφιλής, τραβά την προσοχή και χαρίζει φρεσκάδα και καθαρότητα στο περιεχόμενο.

 

9. Οι Άνθρωποι και οι ιστορίες τους – Story telling

Web Design Story Telling

Η εμπειρία έχει δείξει ότι η αφήγηση ιστοριών και οι φωτογραφίες ανθρώπων που εκπέμπουν κάποιο συναίσθημα, προκαλούν την έντονη ανταπόκριση των χρηστών. Στη νέα μίνιμαλ εκδοχή του, το Story telling χρησιμοποιεί εκφραστικές φωτογραφιών ανθρώπων που συνοδεύονται από ένα σύντομο κείμενο: ένα αξιομνημόνευτο σύνθημα, ένα εντυπωσιακό απόσπασμα από μια ευρύτερη αφήγηση ή ένα απόσπασμα από μια ιστορία.Το νέο Story telling δεν έχει μακροσκελή αναγνώσματα. Η ιστορία ξεδιπλώνεται λακωνικά βήμα-βήμα μέσα από τονισμένες εικόνες, τίτλους, βίντεο ή κινούμενα σχέδια. Εάν θέλει, ο χρήστης μπορεί να κάνει κλικ για να μάθει περισσότερες λεπτομέρειες.

 

9 + 1 Scrollytelling

Web Design Scrollytelling

Η τάση αυτή είναι αδελφάκι του story telling και χρησιμοποιείται για την προβολή προτάσεων πώλησης. Είναι ένας τρόπος για γρήγορη και αποτελεσματική παρουσίαση των πλεονεκτημάτων του προϊόντος και μεταφορά των πιο σημαντικών πληροφοριών για το προϊόν στους υποψήφιους αγοραστές. Είναι ιδανικό για την παρουσίαση μεγάλων αφηγήσεων, όπως η περιγραφή μιας εταιρείας, ενός προϊόντος, επιστημονικών δεδομένων ή οποιουδήποτε απαιτητικού περιεχομένου. Είναι ο ευχάριστος, εμπνευσμένος τρόπος διοχέτευσης μεγάλων ή δυσνόητων πληροφοριών στο κοινό.

 

 

Εσείς επιλέγετε, εμείς πραγματοποιούμε!

Στην D3 Solutions δεν παρακολουθούμε απλά τις νέες τάσεις στο Web Design, αλλά συμπορευόμαστε με τις παγκόσμιες εξελίξεις. Παράλληλα είμαστε σταθερά δίπλα σας ώστε να σας βοηθήσουμε να επιλέξετε το web design που σας ταιριάζει αισθητικά, που ικανοποιεί τις ανάγκες σας, που είναι λειτουργικό και ελκυστικό!

Σημασία για το γραφείο μας έχει κάθε σελίδα που σχεδιάζουμε και κατασκευάζουμε να ξεχωρίζει αισθητικά και να συμβάλλει στην ανάπτυξη των εργασιών κάθε μας πελάτη.

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ