CMS αναμέτρηση: Wix vs WordPress (2024) | D3 Solutions - Digital Agency

«Γιατί δεν το φτιάχνεις μόνος σου στο Wix;»

Wix vs WordPress: Έτσι ξεκινάμε την πρώτη CMS αναμέτρηση μιας και απασχολεί πολλούς νέους επιχειρηματίες (και μη!) που θέλουν μια εύκολη, οικονομική και γρήγορη λύση web design! Σίγουρα κατά τη διάρκεια της έρευνάς σας θα έχετε ακούσει / διαβάσει πως μπορείτε εύκολα να δημιουργήσετε μόνοι σας έναν ιστότοπο στο Wix. Για εσάς, λοιπόν, δημιουργήσαμε αυτό το άρθρο, ώστε να συγκρίνετε και να αποφασίσετε ποιο δημοφιλές CMS σας ταιριάζει καλύτερα! Wix vs WordPress λοιπόν!

 

CMS: Τι είναι;

To CMS (Content Management System) είναι το σύστημα διαχείρισης περιεχομένου ενός website. Είναι το περιβάλλον όπου όλα τα στοιχεία που συνθέτουν έναν ιστότοπο μπορούν να τροποποιηθούν, να παραμετροποιηθούν, να εισαχθούν νέα στοιχεία (φωτογραφίες, κείμενα, προϊόντα κ.λπ.) και να καταργηθούν παλαιότερα. Επιπλέον, είναι το πεδίο όπου δημιουργούνται οι περισσότερες ιστοσελίδες (υπάρχουν και custom websites που στήνονται από το 0 και χρησιμοποιούν custom backend).

 

CMS αναμέτρηση: Wix vs WordPress (2024) | D3 Solutions - Digital Agency

WordPress Backend vs Frontend

 

Τα CMS, όπως είναι το Wix, το WordPress, το Drupal, το Presta, το Shopify κ.ά., απλοποίησαν τη διαδικασίας δημιουργίας και συντήρησης ιστοσελίδων, επιτρέποντας στους δημιουργούς και τους administrators να διαχειρίζονται το περιεχόμενό τους χωρίς να χάνουν πολύτιμο χρόνο σε πολύπλοκο προγραμματισμό, όπως γινόταν παλιά.

Η επιλογή του κατάλληλου CMS εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, όπως το μέγεθος της ιστοσελίδας που θα δημιουργήσετε, την τεχνική εξειδίκευση της ομάδας development που θα το υλοποιήσει, τα επιμέρους χαρακτηριστικά, την ασφάλεια και τις εκάστοτε λειτουργικότητες που χρειάζεστε. Η συμβουλή ενός επαγγελματία developer αποτελεί σοφό βήμα για βέλτιστο decision-making στην επιλογή CMS για απλές ιστοσελίδες, ιστοσελίδες υπηρεσιών και e-shop.

 

ΤΙ CMS ΝΑ ΕΠΙΛΕΞΩ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΜΟΥ ESHOP;

 

Wix vs WordPress: Η αναμέτρηση!

Η κατασκευή ιστοσελίδας στο Wix θεωρείται γενικά μια εύκολη λύση, χάρη στο user-friendly interface του και τον drag-and-drop σχεδιασμό του backend του (ωστόσο και ο Elementor, ο πανίσχυρος builder για WordPress, ακολουθεί την ίδια λογική). Άρα, ποιο από τα δύο CMS θα επικρατήσει στην αναμέτρηση Wix vs WordPress;

 

Τα θετικά και αρνητικά του Wix

Η πλατφόρμα του Wix προσφέρει πολλά templates που εξυπηρετούν διαφορετικούς επιχειρηματικούς, προωθητικούς, εκφραστικούς ή καλλιτεχνικούς στόχους, επιτρέποντας στους χρήστες να επιλέξουν ένα έτοιμο design που ταιριάζει στις ανάγκες τους και να το προσαρμόσουν χωρίς καμία γνώση προγραμματισμού.

Το App Market του Wix παρέχει μια μεγάλη ποικιλία από plugins για επιπλέον λειτουργίες και υπάρχουν αρκετές πηγές βοήθειας και εκμάθησης της πλατφόρμας για αρχάριους χρήστες, απ’ όπου μπορείτε να λάβετε και certifications.

Με την πρώτη ματιά, το Wix να αποτελεί την ιδανική επιλογή για χρήστες χωρίς εμπειρία, που θέλουν να δημιουργήσουν γρήγορα και εύκολα μια ιστοσελίδα. Όμως, επιχειρήσεις και άτομα με πιο πολύπλοκες και εξειδικευμένες απαιτήσεις θα χρειαστεί να εξετάσουν εναλλακτικές πλατφόρμες και να ζητήσουν επαγγελματικές υπηρεσίες ανάπτυξης ιστοσελίδων για λόγους που θα περιγράψουμε στη συνέχεια.

 

ΕΧΩ WEBSITE ΣΤΟ WIX ΚΑΙ ΘΕΛΩ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΩ WODPRESS

 

Wix: Γιατί να το επιλέξετε;

Το Wix προσφέρει στους χρήστες χωρίς εμπειρία αρκετά πλεονεκτημάτα. Μερικά εξ αυτών είναι η all in one πλατφόρμα του, όπου μπορείτε με τη δημιουργία ενός απλού λογαριασμού να δημιουργήσετε ένα δωρεάν website (με το url του Wix και τα διαφημιστικά banners του ψηλά και χαμηλά στη σελίδα).

Για πιο επαγγελματικό αποτέλεσμα μπορείτε να αγοράσετε εντός της πλατφόρμας ένα domain name, να αναβαθμίσετε τη συνδρομή σας σε premium για να λάβετε περισσότερο χώρο hosting και υπηρεσίες, και να ξεφορτωθείτε τις ενοχλητικές διαφημίσεις. Οι συνδρομές είναι μηνιαίες και μπορείτε να τις δείτε παρακάτω:

 

CMS αναμέτρηση: Wix vs WordPress (2024) | D3 Solutions - Digital Agency

Το print screen τραβήχτηκε στις 24/12/2023

 

Επιπλέον, χάρη στο drag-and-drop interface του η δημιουργία ιστοσελίδας είναι μια τεχνικά προσιτή διαδικασία για όλους, ιδανική για αρχάριους που αναζητούν μια άνετη εμπειρία ανάπτυξης ιστοσελίδας. Ωστόσο, αν δεν είστε εξοικειωμένοι με την τεχνολογία, με βασικούς όρους web design και πρακτικές marketing, θα χρειαστείτε αρκετό διάβασμα και πειραματισμούς!

Εκτός, όμως, από τη βασική δημιουργία ιστοσελίδας, το Wix παρέχει ένα ολοκληρωμένο σύνολο χαρακτηριστικών που περιλαμβάνουν e-commerce, blogging, εργαλεία SEO, αλλά και το Wix Studio, ένα προηγμένο περιβάλλον κατασκευής ιστοσελίδων ειδικά για developers, καλύπτοντας έτσι ποικίλες ανάγκες επιχειρήσεων και ατόμων.

Άρα, με τόσες λειτουργικότητες συγκεντρωμένες σε ένα σημείο, στο δίλημμα Wix vs WordPress νικά το Wix; Όχι. Παρά τις ολοκληρωμένες λύσεις που προσφέρει και τα πολλά πλεονεκτήματά του για άπειρους δημιουργούς ιστοσελίδων, πρέπει να λάβετε υπόψη τα μειονεκτήματα του Wix, που είναι αρκετά σημαντικά.

Wix: Γιατί να μην το επιλέξετε;

Ένα από τα βασικά μειονεκτήματά του είναι πως η ιστοσελίδα σας ανήκει στο Wix. To domain, το template που θα χρησιμοποιήσετε και το hosting είναι όλα συγκεντρωμένα στο Wix, το οποίο δεν είναι κάτι περισσότερο από μια απλή επιχείρηση. Αν κλείσει, χακαριστεί ή αντιμετωπίσει προβλήματα στα συστήματά της, αυτό σας αφορά άμεσα (το WordPress είναι ένα λογισμικό open source, δηλαδή δεν ανήκει σε κανέναν. Plus, τον πάροχο hosting τον επιλέγετε εσείς).

 

ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΙ ΝΕΟ ΠΑΡΟΧΟ HOSTING

 

Ένα άλλο σημαντικό μειονέκτημα είναι η περιορισμένη ευελιξία και προσαρμοστικότητα των templates σε σύγκριση με αυτή των ιστοσελίδων WordPress. Η ομοιομορφία των Wix templates μπορεί να δυσκολέψει επιχειρήσεις που επιδιώκουν να ξεχωρίσουν με τις ιστοσελίδες τους στον ανταγωνισμό. Προβλήματα απόδοσης είναι, επίσης, δυνατόν να προκύψουν, ειδικά σε ιστοσελίδες με έντονη επισκεψιμότητα και σύνθετες λειτουργίες.

Αν και θεωρητικά είναι ένα user-friendly CMS, πολλοί χρήστες δηλώνουν πως δεν είναι τόσο εύκολο όσο παρουσιάζεται. Αρκετές βασικές λειτουργίες είναι διαθέσιμες μόνο σε premium συνδρομές ή paid addons. Ο τρόπος με τον οποίο είναι διαμορφωμένη η πλατφόρμα, αποσκοπεί κατά βάση στην αγορά επιπλέον υπηρεσιών και ένας άπειρος χρήστης είναι πιθανόν να παραπλανηθεί από ορισμένες αχρείαστες προτροπές. Επιπλέον, αν και έχει βελτιωθεί το SEO στο Wix, δεν είναι τόσο SEO-friendly, όσο το WordPress και θα δυσκολευτείτε αρκετα να βρείτε εξειδικευμένους SEO experts για ζητήματα που αφορούν το technical SEO σε Wix ιστοσελίδες.

 

Plus, είναι πολύ πιο εύκολο να λύσετε οποιαδήποτε τεχνικά προβλήματα σε ιστότοπους WordPress με έλληνες developers, ενώ για Wix websites που έχετε φτιάξει μόνοι σας, θα πρέπει κατά βάση να είστε σε επαφή με το support του Wix.

 

 

Τα θετικά και αρνητικά του WordPress

Το WordPress αποτελεί το πιο δημοφιλές open-source σύστημα διαχείρισης περιεχομένου (CMS) με εκατοντάδες χιλιάδες μέλη στην κοινότητά του. Για τα μέλη της κοινότητας αυτής, όπως και για την πλειοψηφία των developers, το δίλημμα Wix vs WordPress στην πραγματικότητα δεν υπάρχει, μιας και σχεδόν ποτέ δε θα επιλέξουν μια πλατφόρμα, όπως το Wix, για να φτιάξουν έναν ιστότοπο σε κάποιον πελάτη τους.

WordPress: Γιατί να το επιλέξετε;

Η ασυναγώνιστη ευελιξία και οι δυνατότητες προσαρμογής του WordPress επιτρέπουν στους developers τον πλήρη έλεγχο σχετικά με τον σχεδιασμό, τη διάταξη και τη λειτουργικότητα των ιστοσελίδων τους, προσαρμόζοντάς τες στις εξειδικευμένες ανάγκες και προτιμήσεις του εκάστοτε brand. Με ένα τεράστιο οικοσύστημα plugins που υπερβαίνει τις 59.000 επιλογές, το WordPress παρέχει μια ασυναγώνιστη ποικιλία εργαλείων για τη βελτίωση της λειτουργικότητας της ιστοσελίδας και την ενσωμάτωση διάφορων μοναδικών χαρακτηριστικών.

Η υποστήριξη μιας μεγάλης κοινότητας προγραμματιστών, οι τακτικές ενημερώσεις και τα μέτρα ασφαλείας που ανανεώνονται διαρκώς εξασφαλίζουν ότι το WordPress παραμένει ένα δυνατό και αξιόπιστο εργαλείο με χαμηλό κόστος. Ένας ακόμη πολύ σημαντικός παράγοντας είναι ο SEO friendly σχεδιασμός του WordPress, που ήδη αναφέραμε.

 

Αν το δίλημμα Wix vs WordPress αφορούσε το SEO, η απάντηση θα ήταν – πανηγυρικά – WordPress!

 

Συνοπτικά, αξίζει να αναφέρουμε τα εξής:

  • Αν θέλετε να φτιάξετε ένα απλό website, επιλέξτε WordPress μιας και θα βρείτε άφθονο και αναλυτικό δωρεάν υλικό online που θα σας καθοδηγήσει. Πολλές από τις βασικές λειτουργίες για τις οποίες θα πληρώσετε στο Wix, υπάρχει τρόπος να τις κάνετε δωρεάν με WordPress.
  • Αν θέλετε να φτιάξετε ένα επαγγελματικό website, δε θα βρείτε developer που να σας προτείνει τη Wix πλατφόρμα.
  • Αν καταφέρετε και φτιάξετε ένα καλό και επαγγελματικό ιστότοπο στο Wix, αλλά χρειαστείτε επιπλέον τεχνική υποστήριξη θα πρέπει, πιθανώς, να απευθυνθείτε στο Wix. Άρα, να λύσετε το πρόβλημα μόνοι σας με καθοδήγηση.

Plus, αν ξεκινήσετε με Wix και θελήσετε να κάνετε μεταφορά σε WordPress, θα δυσκολευτείτε πολύ και πιθανόν να χρειαστεί να φτιάξετε το website σας από την αρχή.

WordPress: Πότε να μην το επιλέξετε;

Τελικά, το WordPress έχει μειονεκτήματα ή είναι μονόδρομος η επιλογή του; Παρά τα πολλαπλά πλεονεκτήματά του, υπάρχουν και μειονεκτήματα, συγκριτικά με το Wix, που καλό είναι να γνωρίζετε προτού πάρετε μια απόφαση.

Παρόλο που η πλατφόρμα είναι πλέον πολύ πιο φιλική στον χρήστη απ’ ότι ήταν παλιά, σε ορισμένα σημεία το dashboard μπορεί να μπερδεύει τους νέους χρήστες. Επίσης, ενδέχεται να απαιτούνται τεχνικές γνώσεις και εξοικείωση με HTML και CSS για πιο πολύπλοκες λειτουργίες και αντιμετώπιση προβλημάτων. Φυσικά, πάντα θα υπάρχει ένας developer που θα μπορέσει να σας βοηθήσει άμεσα.

 

ΘΕΛΩ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ

 

Επιπλέον, για να ξεκινήσετε ένα site με WordPress πρέπει να αγοράσετε domain και υπηρεσίες φιλοξενίας (hosting), να φροντίσετε να υπάρχουν αντίγραφα ασφαλείας (back-up) και να λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας, ειδικά αν χρήστες κάνουν λογαριασμό στον ιστότοπό σας και μοιράζονται ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα, όπως είναι στοιχεία πληρωμής.

Επιπλέον, πρέπει να γνωρίζετε ποια WordPress plugins πρέπει να χρησιμοποιήσετε, ώστε να μην έχετε προβλήματα συμβατότητας, αν και είναι καλό να είστε προετοιμασμένοι για λάθη στην αρχή! Τέλος, το WordPress μπορεί να έχει περιορισμούς για ιστοσελίδες πολύ μεγάλης κλίμακας ή εφαρμογές επιχειρήσεων που απαιτούν custom λύσεις.

 

Wix vs WordPress: Η απάντηση της D3 Solutions

Wix vs WordPress… WordPress vs Wix… Η αλήθεια είναι πως για μας η απάντηση είναι ξεκάθαρα το… Wix! Πέρα από την πλάκα, αν θέλετε ένα απλό website, όπου μπορείτε να έχετε τα πάντα σε μία μηνιαία συνδρομή, ένα website που δεν πρόκειται ποτέ να αναπτύξετε πολύ και δε σας χρειάζεται το SEO, τότε ναι, το Wix είναι υπεραρκετό. Αν φυσικά έχετε και τον χρόνο να το μάθετε και να το στήσετε από το μηδέν.

Αν, όμως, χρειάζεστε ένα φροντισμένο website, που να ρανκάρει στις μηχανές αναζήτησης, να πηγαίνει σφαίρα ακόμη κι όταν μπαίνουν πολλοί επισκέπτες ταυτόχρονα (βλ. μια διαφημιστική καμπάνια με κάποιον influencer), να μπορείτε να το αναπτύσσετε όσο μεγαλώνει η επιχείρησή σας και να βρίσκετε άμεσα επαγγελματίες να λύσουν τα τεχνικά σας ζητήματα, το WordPress είναι η λύση που προτείνουμε. Η λύση που εμπιστευόμαστε χρόνια και η λύση που δε μας απογοήτευσε ούτε μία στιγμή.

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ