Δημιουργία eshop σε WordPress με WooCommerce (2023-2024) | D3 Solutions - Digital Agency

Γιατί να επιλέξετε δημιουργία eshop σε WordPress με WooCommerce; Οδηγός 2023-2024!

Με περισσότερα από 3,9 εκατομμύρια διαδικτυακά καταστήματα παγκοσμίως, το WooCommerce έχει αναδειχθεί ως μία από τις πιο δημοφιλείς πλατφόρμες ecommerce. Είναι γνωστό για την ευκολία χρήσης του, την προσαρμοστικότητά του και τις δυνατότητες επέκτασης και αναβάθμισης που σας προσφέρει, όσο η επιχείρησή σας μεγαλώνει.

Η open source φύση του Woo είναι αυτή που το καθιστά ένα ισχυρό εργαλείο και, ταυτόχρονα, μια οικονομική επιλογή για νέες και υφιστάμενες επιχειρήσεις. Η αξιοπιστία του WooCommerce διασφαλίζεται με τακτικές ενημερώσεις, patches ασφαλείας και features όπως η διπλή ταυτοποίηση και η προστασία από απάτες.

 

WooCommerce: Τι είναι;

Το WooCommerce είναι ένα δωρεάν και ανοικτού κώδικα πρόσθετο (open source plugin) για ηλεκτρονικό εμπόριο (ecommerce) σχεδιασμένο ειδικά για ιστοσελίδες WordPress. Αποτελεί ιδανική λύση για όλους όσοι ξεκινούν την online επιχείρησή τους από το μηδέν, ενώ η advanced λειτουργικότητά του καλύπτει τις ανάγκες μικρών και μεγάλων εμπόρων.

Η πλατφόρμα του WooCommerce επιτρέπει στους χρήστες να πουλήσουν τα προϊόντα τους (φυσικά αντικείμενα ή λήψη ψηφιακού περιεχομένου), αλλά και τις υπηρεσίες τους. Υπάρχουν πολλά δωρεάν και premium themes για να δώσετε στο eshop σας επαγγελματικό design με μικρό budget. Το Woo παρέχει όλα τα απαραίτητα features για να προσφέρει ομαλή και ευχάριστη εμπειρία διαχείρισης online αγορών, όπως:

  • Τη διαχείριση αποθεμάτων,
  • τον υπολογισμό φόρων,
  • την ομαλή ολοκλήρωση αποστολών,
  • τους ασφαλείς τρόπους πληρωμής και
  • την εξαγωγή xml αρχείων για marketplaces όπως το Skroutz.

Επειδή κάθε επιχείρηση θέλει να είναι μοναδική και να ξεχωρίζει από τον ανταγωνισμό, μπορούμε να προσθέσουμε custom λειτουργικότητες με μερικές γραμμές κώδικα και να κάνετε προσαρμοσμένες αλλαγές στην εμφάνιση του theme που θα επιλέξετε.

Επιπλέον, το Woo παρέχει εξαιρετικά performance εργαλεία για να παρακολουθείτε τις πωλήσεις, αλλά και tools βελτιστοποίησης για τις μηχανές αναζήτησης. Συνολικά, το WooCommerce είναι μια πολύ δυνατή και ευέλικτη επιλογή για οποιονδήποτε θέλει να επενδύσει στη δημιουργία eshop, από μικρές επιχειρήσεις μέχρι μεγάλες εταιρίες.

 

WooCommerce vs Shopify

Tο WooCommerce είναι μια δωρεάν και ανοικτού κώδικα λύση, ενώ το Shopify απαιτεί πληρωμή μηνιαίας ή ετήσιας συνδρομής, καθιστώντας το WooCommerce ιδιαίτερα ελκυστικό, ιδίως για επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται με περιορισμένο προϋπολογισμό.

 

Το κόστος του Shopify ξεκινά από 24€/μήνα σε ετήσια συνδρομή και προσφέρει τους πρώτους 3 μήνες με 1€/μήνα.

 

Αν και το WooCommerce είναι δωρεάν, δε σημαίνει πως δε θα έχετε έξοδα, όπως το hosting και το domain name. Επίσης, καθώς αναπτύσσεται η επιχείρησή σας, ίσως χρειαστείτε επιπλέον λειτουργικότητες από plugins επί πληρωμή, για να αναβαθμίσετε την εμπειρία των πελατών σας.

Ωστόσο, η ευελιξία του WooCommerce στη δημιουργία eshop έγκειται στο υψηλό επίπεδο customization που επιτρέπει στους χρήστες να διαμορφώσουν την εμφάνιση και τη λειτουργία του καταστήματός τους, χρησιμοποιώντας επεκτάσεις και προσαρμοσμένο κώδικα. Το Shopify, από την άλλη, σας παρέχει πολλά και εύκολα στη διαχείριση themes, ωστόσο δεν μπορείτε να τροποποιήσετε τα πάντα. Αυτό μπορεί στην αρχή να σας φαίνεται λεπτομέρεια, καθώς όμως θα πληθαίνουν οι ανάγκες σας και θα ψάχνετε τρόπους να ξεχωρίσετε από τον ανταγωνισμό, ίσως σας σταθεί εμπόδιο.

Τέλος, το WooCommerce διαθέτει μια δυναμική και ενεργή κοινότητα χρηστών και προγραμματιστών, εξασφαλίζοντας έναν τεράστιο και δωρεάν πλούτο υποστήριξης και πόρων, που μπορείτε να εξερευνήσετε και μόνοι σας.

 

Δημιουργία eshop: Συμβουλές και tips

Για να δημιουργήσετε ένα ηλεκτρονικό κατάστημα WooCommerce, θα χρειαστεί να ακολουθήσετε μερικά βασικά βήματα που αφορούν την έναρξη επιχείρησης και το στήσιμο του eshop. Ας τα δούμε λίγο πιο αναλυτικά.

 

Βασικές νομικές διαδικασίες για την έναρξη eshop

Για τη δημιουργία eshop στην Ελλάδα, θα πρέπει να ακολουθήσετε κάποιες βασικές διαδικασίες, όπως την εγγραφή στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο (ΓΕΜΗ) μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του ΓΕΜΗ. Έπειτα, θα πρέπει να κάνετε έναρξη επιχείρησης, να αποκτήσετε Αριθμό Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ) μέσω της ΑΑΔΕ και να ανοίξετε τραπεζικό λογαριασμό.

Επίσης, θα πρέπει να εγγραφείτε στον ΕΦΚΑ για την ασφάλιση τη δική σας και των εργαζόμενων σας (αν έχετε) και να φροντίσετε να έχετε λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα σχετικά με το νομικό πλαίσιο του Γενικού Κανονισμού για την Προστασία Δεδομένων (GDPR), τόσο για τα data των πελατών σας, όσο και του προσωπικού σας.

Τέλος, θα πρέπει να μπορείτε να κόβετε αποδείξεις είτε με ταμειακή μηχανή, είτε με κάποιο πρόγραμμα online τιμολόγησης, αλλά και να έχετε έδρα για την επιχείρησή σας. Στις περισσότερες περιπτώσεις, το σπίτι σας δεν μπορεί να είναι έδρα εμπορικής δραστηριότητας (σε αντίθεση με επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών), καθώς προστατεύεται από το οικογενειακό άσυλο και δυσκολεύει το έργο της εφορίας.

Tip: Αν ξεκινάτε τώρα την επιχείρησή σας, επενδύστε σε έναν καλό λογιστή και δικηγόρο για να γλιτώσετε λάθη απροσεξίας που μπορεί να σας κοστίσουν χρόνο και χρήμα.

 

Αγορά domain name και επιλογή παρόχου hosting

Η αγορά ενός domain name είναι πολύ εύκολη διαδικασία. Η επιλογή του, ωστόσο, είναι αρκετά δύσκολη, καθώς αντανακλά όλο το brand και το εμπορικό σας σήμα και θέλει αρκετή έρευνα. Το κόστος είναι, συνήθως, πολύ μικρό, περίπου 5-10€ τον χρόνο.

Η αγορά υπηρεσίας φιλοξενίας για τον ιστότοπό σας είναι και αυτή εύκολη διαδικασία, ωστόσο η επιλογή του κατάλληλου παρόχου απαιτεί προσεκτική επιλογή και σύγκριση.

Χρήσιμες συμβουλές για την επιλογή domain name

  • Το όνομα πρέπει να είναι ευκολομνημόνευτο και, ιδανικά, να είναι σχετικό με τη δραστηριότητά σας.
  • Το domain name πρέπει να είναι ελέυθερο και να μη χρησιμοποιείται από άλλη επιχείρηση ή να μην ανήκει σε κάποιον άλλον.
  • Το domain name, συχνά, είναι και το brand name, όπου εκεί θα πρέπει να ελέγξετε τα πνευματικά δικαιώματα και να κάνετε τις απαραίτητες διαδικασίες για να καταχωρήσετε το εμπορικό σας σήμα.

Υπάρχουν πολλοί επαγγελματίες που μπορούν να σας βοηθήσουν και να σας καθοδηγήσουν στις αποφάσεις branding που θα λάβετε.

Στην D3 Solutions προσφέρουμε υπηρεσίες ασφαλούς και γρήγορου hosting για την επιχείρησή σας και σας βοηθάμε με τις διαδικασίες απόκτησης domain name, αν έχετε κατασταλάξει σε κάποιο.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

Δημιουργία ιστοσελίδας WordPress και εγκατάσταση WooCommerce plugin

Το WooCommerce, όπως και το WordPress, προσφέρει μεγάλη ποικιλία δωρεάν και paid themes για να επιλέξετε εκείνο που θα προσαρμόσετε στη δική σας επιχείρηση. Επιλέξτε ένα θέμα που ταιριάζει στην εμφάνιση που επιθυμείτε για τον ιστότοπό σας και εμείς θα ενεργοποιήσουμε το πρόσθετο WooCommerce. Έπειτα, θα ξεκινήσουμε να ρυθμίζουμε το κατάστημά σας, δημιουργώντας την αρχική σελίδα, τη σελίδα Σχετικά με μας, την πολιτική απορρήτου κ.λπ.

Αμέσως μετά, προχωράμε στην προσθήκη των προϊόντων σας, είτε μαζικά από κάποια βάση δεδομένων είτε μεμονωμένα, καθώς και τη διαμόρφωση των τρόπων αποστολής και πληρωμής. Τα προϊόντα πολλές φορές τα περνάτε και μόνοι σας, αφού σας δείξουμε τη διαδικασία:

Πηγαίνετε στα «Προϊόντα» και επιλέγετε «Προσθήκη νέου». Εισάγετε τον τίτλο του προϊόντος, την περιγραφή, την τιμή, τα SEO στοιχεία στο Rank Math (ή το Yoast) και άλλες λεπτομέρειες. Μπορείτε, επίσης, να προσθέσετε επιπλέον εικόνες και βίντεο στις σελίδες των προϊόντων, για να τα κάνετε πιο ελκυστικά και, έπειτα πατάτε δημοσίευση και είστε έτοιμοι!.

Tip: Φροντίστε οι εικόνες σας να είναι σε webp format για να είναι ελαφριά η σελίδα σας. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κάποιο online εργαλείο, όπως το Squoosh για να κάνετε εύκολα και γρήγορα τη μετατροπή από PNG και JPEG σε webp, χωρίς δημιουργία λογαριασμού και εγκατάσταση.

Μόλις το κατάστημά σας στο WooCommerce είναι έτοιμο, κάνουμε τη δημοσίευση και μπορείτε να αρχίσετε να πουλάτε προϊόντα στους πελάτες σας αμέσως!

 

Καταχώρηση eshop στη Google

Τέλος, μόλις ολοκληρωθεί η δημιουργία eshop είναι σημαντικό να καταχωρήσετε το sitemap του καταστήματός σας στη Google για να μπορούν να σας βρίσκουν οι χρήστες όταν σας αναζητούν, ενώ επιβάλλεται και η καταχώρησή του στο Google My Business. Πρόκειται για το εργαλείο που σας επιτρέπει να κάνετε την επιχείρησή σας ορατή στους χάρτες της Google και να λαμβάνετε reviews. Plus: Είναι δωρεάν για όλους!

Η επαλήθευση της καταχώρησής σας είναι το επόμενο βήμα και ίσως σας ζητηθούν κάποιες απλές ενέργειες και λίγες μέρες υπομονή για τη διεκπεραίωση του αιτήματός σας. Μετά την επαλήθευση, μπορείτε να προσθέσετε πληροφορίες σχετικά με την επιχείρησή σας, όπως το ωράριο, το τηλέφωνο και τον ιστότοπό σας.

Tip: Για να κάνετε το προφίλ σας να ξεχωρίσει, προσθέστε σχετικές λέξεις-κλειδιά στις περιγραφές, φωτογραφίες υψηλής ποιότητας και απαντήστε σε κάθε μία από τις κριτικές που θα λάβετε (ακόμη και αυτές που είναι απλά αστέρια χωρίς text). Επίσης, μην ξεχνάτε να ενημερώνετε τακτικά τις πληροφορίες σας.

 

FAQs σχετικά με τη δημιουργία eshop σε WordPress με WooCommerce

Μπορώ να βάλω WooCommerce σε ήδη υπάρχον WordPress website;

Το WooCommerce μπορεί να ενσωματωθεί σε μια υπάρχουσα ιστοσελίδα, αρκεί το theme που έχετε να το υποστηρίζει. Αν το theme σας είναι παλιό, outdated και δε δέχεται το WooCommerse plugin, είναι η ιδανική στιγμή να εξετάσετε το ενδεχόμενο ανακατασκευής ιστοσελίδας.

 

Χρειάζομαι ιστοσελίδα WordPress για να κάνω WooCommerce website;

Το WooCommerce είναι ένα πρόσθετο για το WordPress, πράγμα που σημαίνει ότι πρέπει να εγκατασταθεί σε μια ιστοσελίδα WordPress προκειμένου να λειτουργήσει. Ωστόσο, δε θα χρειαστεί να επενδύσετε και στη δημιουργία eshop και στην κατασκευή ιστοσελίδας, καθώς αν ξεκινάτε από την αρχή θα κάνετε ταυτόχρονα και τα δύο.

 

Είναι το WooCommerce συμβατό με Elementor;

Ναι και θα σας βοηθήσει να επεξεργάζεστε τις σελίδες και τα προϊόντα σας εύκολα, δημιουργικά και γρήγορα! Επιπλέον, θα σας βοηθήσει να εισάγετε τα προϊόντα σας σε σελίδες και άρθρα, δημιουργώντας εύκολα προσφορές και εποχικές προωθήσεις. Η δημιουργία eshop με WooCommerce και Elementor κάνει το ηλεκτρονικό εμπόριο παιχνιδάκι!

 

Δημιουργία eshop σε WordPress με WooCommerce από την D3 Solutions

Στην D3 Solutions αναλαμβάνουμε τη δημιουργία eshop για την επιχείρησή σας, προσφέροντας ολοκληρωμένες υπηρεσίες σχεδιασμού, κατασκευής και hosting. Είμαστε δίπλα σας σε όλη τη διάρκεια της συνεργασίας μας και φροντίζουμε για την άμεση εξυπηρέτησή σας.

Και αν η επιχείρησή σας μεγαλώσει; Αναβαθμίζουμε άμεσα το ηλεκτρονικό σας κατάστημα, ώστε να ανταποκρίνεται στις νέες σας ανάγκες!

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ