Google Core Update Μάρτιος 2024: Τι έχει γίνει με το ΑΙ και το helpful content
Όσοι ασχολείστε με SEO, είτε ως επαγγελματίες είτε ως επιχειρηματίες που η επιχείρησή τους εξαρτάται από το SEO και επενδύει σε αυτό, θα θορυβηθήκατε με το Google Core Update του Μαρτίου, που είχε σκοπό να μειώσει κατά 40% το ποσοστό του «μη βοηθητικού» και του spam περιεχομένου.
Κάποιοι είδαν θετικά αποτελέσματα στις ιστοσελίδες τους, κάποιοι δεν είδαν καμία διαφορά και κάποιοι είδαν τις σελίδες τους να εξαφανίζονται. Ειδικά σε περιεχόμενο στα Αγγλικά η διαφορά ήταν πιο εμφανής, απ’ ότι στα Ελληνικά.
Αρκετοί έσπευσαν να κατηγορήσουν το AI, να πουν πως η Google εντοπίζει το περιεχόμενο που έχει παραχθεί από τέτοιες τεχνολογίες και πως το κατεβάζει αυτόματα, χωρίς δισταγμό, με penalty. Παραφιλολογία και τρόμος απλώθηκε στον κόσμο του Digital με το Google Core Update του Μαρτίου!
Είναι αλήθεια αυτά; Έτσι λειτουργεί η Google; Μπορεί να εντοπίσει κάθε φράση που έχει παραχθεί με AI, κάθε λέξη, και να την εξαφανίσει από τα αποτελέσματά της; Αν ναι, γιατί ακόμη βλέπουμε στις πρώτες θέσεις των αποτελεσμάτων κακοφτιαγμένα websites, με φριχτό περιεχόμενο που δε βγάζει νόημα; Απλώς είναι μέσα στο υπόλοιπο 60% που ακόμη δεν εντόπισε το Google Core Update;
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΙ ΓΡΑΨΑΜΕ ΤΟ 2023 ΓΙΑ ΤΟ AI ΚΑΙ ΤΗ GOOGLE
«Έχω βαρεθεί να ακούω για το AI»
Είναι αλήθεια πως μας έχει κουράσει το θέμα. Από τη μία μας βομβαρδίζουν από παντού με το επαναστατικό AI, με σεμινάρια, workshop, επιδοτούμενα προγράμματα για επιχειρήσεις, δυνατότητες ανάπτυξης κ.λπ. και από την άλλη, πάνω που το συνηθίσαμε, έχουμε τη Google να κάνει ένα ριζικό, σύμφωνα με τα λεγόμενά της, βήμα ενάντια στο κακό content που γέμισε ξαφνικά τις σελίδες της εν μία νυκτί. Δεν είχε και άδικο.
Και βρεθήκαμε να αναρωτιόμαστε μετά το Google Core Update:
- «Εγώ που έγραψα μόνος μου τα κείμενά μου και δεν είναι πολύ καλά, θα με περάσει η Google για AI»;
- «Εγώ που το χρησιμοποιούσα για να αυξήσω την παραγωγικότητά μου, να βρίσκω ιδέες και να αναδιατυπώνω φράσεις, θα με τιμωρήσει η Google για AI»;
- «Εγώ που έκανα ώρες editing τα κείμενα που έφτιαχνε το AI, θα τα κλαίω τώρα»;
Ας τα πάρουμε από την αρχή για να δούμε τι ακριβώς ξέρουμε ως τώρα σχετικά με το θέμα.
Helpful content: Πώς το προσδιορίζει η Google και σε τι δίνει σημασία;
Σύμφωνα με τη Google, το χρήσιμο περιεχόμενο είναι εκείνο που βοηθά τον χρήστη να λύσει το πρόβλημά του ή να ικανοποιήσει την ανάγκη που τον έφερε σε μια σελίδα. Άρα, δίνει μεγάλη σημασία στο intent του χρήστη, στην πρόθεσή του δηλαδή.
Για παράδειγμα, όταν κάποιος αναζητά «βαφεία αυτοκινήτων», το να πέσει στο δικό σας άρθρο με τίτλο «Βαφεία αυτοκινήτων: Tips για απομάκρυνση κουτσουλιών», προφανώς δεν ανταποκρίνεται στο αίτημα του χρήστη να βρει ένα βαφείο κοντά του. Άρα, ένα πρώτο βήμα που πρέπει να κάνετε, είναι το περιεχόμενό σας να ταιριάζει με την πρόθεση του χρήστη και την επιχείρησή σας. Η άσκοπη χρήση keywords δεν ωφελεί κανέναν στην πραγματικότητα.
Στο παραπάνω παράδειγμα, αν έχετε ας πούμε ένα βαφείο αυτοκινήτων και γράψετε ένα άρθρο με τίτλο «Πώς να αφαιρέσω κουτσουλιές από το αμάξι που μόλις έβαψα», βοηθά το περιεχόμενό σας να επιτελέσει τον σκοπό του και πραγματικά να βοηθήσει τον δυνητικό ή υφιστάμενο πελάτη σας στο πρόβλημα που αντιμετωπίζει.
Γιατί το AI δεν παράγει χρήσιμο περιεχόμενο;
Με απλά λόγια: Η τεχνητή νοημοσύνη απλώς αναπαράγει δεδομένα πάνω στα οποία έχει εκπαιδευτεί, χωρίς να μπορεί να υπολογίσει καλά το δικό σας expertise και να προσαρμόσει το περιεχόμενο που φτιάχνει στις ιδιαίτερες ανάγκες των δικών σας πελατών. Για παράδειγμα, άλλες ανάγκες έχει ο πελάτης ενός πλυντηρίου αυτοκινήτων στη Νορβηγία και άλλες στην Κρήτη. Άρα το γενικό κείμενο που θα φτιάξει, δε θα λύνει ούτε την ανάγκη του Νορβηγού ούτε του Κρητικού.
Τι σημαίνει το «expired content abuse» στο Google Core Update;
Μέσα σε όλο το update σχετικά με το helpful content, η Google αναφέρει μεταξύ άλλων πως δίνει έμφαση στα εξής φαινόμενα:
- Το «expired content abuse»
- Το «scaled content abuse»
- Το «site reputation abuse»
Ας τα δούμε ένα ένα. Το «expired content abuse» είναι η χρήση ενός ληγμένου domain που έχει πολύ καλό reputation/domain authority και ρανκάρουν καλά οι σελίδες του για σκοπούς που δεν έχουν να κάνουν με το θέμα για το οποίο απέκτησε τη φήμη που απέκτησε.
Παράδειγμα, ένα domain ιατρικής θεματολογίας να μετατρέπεται σε ιστοσελίδα online καζίνου αμφιβόλου ποιότητας. Η Google, λοιπόν, ενίσχυσε τους πόρους και τις τεχνολογίες που διέθετε στον εντοπισμό τέτοιων παραπλανητικών websites.
Τι σημαίνει το «scaled content abuse»;
To «scaled content abuse» είναι η παραγωγή πολύ μεγάλου αριθμού σελίδων χωρίς ουσιαστικό, βοηθητικό περιεχόμενο, το οποίο, συνήθως, γίνεται με τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης ή με τη μαζική αντιγραφή σελίδων και άρθρων από άλλα websites. Σε αυτήν την κατηγορία, καμία σημασία δε φαίνεται να έχει αν το κακό περιεχόμενο έχει δημιουργηθεί με AI, αν έχει αντιγραφεί ή αν έχει γραφτεί μαζικά από ανθρώπους. Αν η τακτική σας ήταν να ανεβάζετε μαζικά μηδαμινής αξίας περιεχόμενα, σταματήστε άμεσα.
Τι σημαίνει το «site reputation abuse»;
Το «site reputation abuse» αφορά κυρίως σε κακές πρακτικές απόκτησης backlinks. Δηλαδή, ας υποθέσουμε πως υπάρχει ένα πετυχημένο blog σχετικά με τη μόδα και ανεβάζει ένα άρθρο που έχει γραφτεί από μια εταιρεία που προσφέρει εύκολα και γρήγορα δάνεια. Το περιεχόμενο ανεβαίνει αυτούσιο (μπορεί να έχει σταλεί και σε εκατοντάδες άλλα blogs) χωρίς να έχει τροποποιηθεί και προσανατολιστεί στους χρήστες που επισκέπτονται το συγκεκριμένο blog.
Για παράδειγμα, μια αποδεκτή πρακτική θα μπορούσε να υπάρχει ένα άρθρο για το «Πώς να ανοίξεις το δικό σου κατάστημα ρούχων» με τη βοήθεια του συγκεκριμένου οργανισμού δανείων, παρά να ανέβει ένα κείμενο που δε βοηθά σε τίποτα το κοινό του εκάστοτε website.
ΟΛΑ ΤΑ SPAM POLICIES ΤΗΣ GOOGLE
«Έχω βάλει κείμενα και άρθρα με ΑΙ στο website μου. Τι να κάνω;»
Για κείμενα, περιγραφές προϊόντων ή άρθρα που έχουν γίνει με τεχνητή νοημοσύνη, υπάρχουν 3 συνηθισμένες περιπτώσεις:
- Έχετε βάλει αυτούσια κείμενα από ΑΙ χωρίς κανέναν έλεγχο
- Έχετε χρησιμοποιήσει ΑΙ κατά τη δημιουργία των κειμένων, αλλά τα έχετε επεξεργαστεί και τροποποιήσει για να ταιριάζουν στην επιχείρησή σας
- Έχετε επαγγελματικά κείμενα στα Ελληνικά, αλλά γεμίσατε τη μετάφραση με AI
Τι πρέπει να κάνετε;
Στην πρώτη και την τρίτη περίπτωση, κατεβάστε ή επιμεληθείτε τα κείμενα ASAP. Αρχικά, μειώνουν πάρα πολύ την εμπειρία του χρήστη και μπορεί να βρεθείτε και στον πάτο των αποτελεσμάτων της Google.
Στη δεύτερη περίπτωση, μπείτε στη θέση του χρήστη. Αν εσείς μπαίνατε στον ιστότοπό σας, τα κείμενα αυτά όντως θα σας βοηθήσουν σε κάτι; Αν ναι, κρατήστε τα και συνεχίστε να δουλεύετε με βοηθό το ΑΙ και τη δική σας – εξονυχιστική – επιμέλεια. Το ίδιο ισχύει και για την τρίτη περίπτωση, αν απλώς φτιάξατε Αγγλικά κείμενα με βοήθεια από το AI. Αν τα πήρατε αυτούσια κάνετε το παραπάνω βήμα.
D3 Solutions Insight: Αν ο ιστότοπός σας δε ρανκάρει ΚΑΙ δε σας απασχολεί να ρανκάρει γιατί η Google δεν είναι το κανάλι που σας φέρνει πωλήσεις, τότε μπορείτε να χρησιμοποιείτε ΑΙ, αρκεί να μην ευτελίζεται η εμπειρία του χρήστη. Η Google μπορεί να επηρεάσει μόνο τα αποτελέσματα που δείχνει στις αναζητήσεις των χρηστών της, δεν έχει κάποιο μαγικό authority πάνω στον ιστότοπό σας.
Τελικά, σύμφωνα με το Google Core Update και τα αποτελέσματά του, χρησιμοποιούμε AI;
Συνοψίζοντας, ναι. Παρά την τρομολαγνεία που συνόδευσε το Google Core Update, μπορείτε να χρησιμοποιείτε την τεχνητή νοημοσύνη ως βοηθό σας. Αλλά μέχρι εκεί. Μην το χρησιμοποιείτε για να spamάρετε τα αποτελέσματα της Google, θεωρώντας πως όσο περισσότερο, τόσο το καλύτερο και, γενικά, μην παράγετε περιεχόμενο για να «ξεγελάσετε» τη Google. Κάποια στιγμή, θα σας καταλάβει. Επενδύστε σε καλό και ποιοτικό περιεχόμενο, ενημερωθείτε σχετικά με το E-E-A-T της Google και φροντίστε τα τεχνικά ζητήματα του website σας.