Technical SEO: Τι είναι και γιατί είναι απαραίτητο; | D3 Solutions - Digital Agency

Ποιες είναι οι βασικές αρχές technical SEO που πρέπει να γνωρίζετε;

Όλοι οι επαγγελματίες που ασχολούνται με το marketing γνωρίζουν πολύ καλά τι σημαίνει SEO (Search Engine Optimization) και γιατί είναι τόσο σημαντικό για τις επιχειρήσεις με ψηφιακή παρουσία. Πολλοί από αυτούς, όμως, περιορίζουν τις στρατηγικές τους σε optimized περιεχόμενο, αγνοώντας αρκετές φορές τον παράγοντα technical SEO.

 

Τι είναι το Technical SEO;

Το technical SEO αφορά στον σχεδιασμό της ιστοσελίδας, ώστε εκείνη να είναι φιλική προς τις μηχανές αναζήτησης. Με απλά λόγια, αν έχετε ένα website που φιλοξενεί ποιοτικό περιεχόμενο, είναι UX-friendly και περιλαμβάνει καλές στρατηγικές στόχευσης σε λέξεις κλειδιά που σας αφορούν, δε σημαίνει αυτόματα πως θα αναρριχηθείτε στα οργανικά αποτελέσματα.

Γιατί συμβαίνει αυτό; Η σελίδα σας μπορεί να παρουσιάζει προβλήματα που δεν είναι ορατά στους χρήστες και στους editors του ιστοτόπου σας, αλλά δημιουργούν μεγάλο πρόβλημα στις search engines, καθώς για εκείνες το περιεχόμενό σας μπορεί να είναι δυσανάγνωστο, αν όχι απροσπέλαστο.

Ποιες είναι, όμως, οι βασικές αρχές του technical SEO που πρέπει να γνωρίζετε, ώστε να μπορέσετε να επικοινωνήσετε τις ανάγκες σας σωστά στους developers σας; Αν ξεκινάτε τώρα την κατασκευή της ιστοσελίδας ή του eshop σας διαβάστε τον παρακάτω οδηγό και μάθετε ποιες βασικές αρχές τεχνικού SEO πρέπει να πληροί το νέο σας website!

 

6 Βασικές αρχές του Technical SEO

To technical SEO δεν είναι καθόλου απλή υπόθεση, καθώς θέλει εξειδικευμένες γνώσεις, που, συνήθως, κατέχουν οι προγραμματιστές, οι developers και οι web designers. Είναι καλό, όμως, ως ιδιοκτήτες μιας ιστοσελίδας ή ενός eshop, αλλά και ως marketers, να είστε εξοικειωμένοι με τους βασικούς όρους που επηρεάζουν την επισκεψιμότητα και την απόδοση του ιστοτόπου σας.

Παρακάτω, συγκεντρώσαμε 6 βασικές αρχές του technical SEO για να κατανοήσετε καλύτερα τον τρόπο με τον οποίο δουλεύουν οι μηχανές αναζήτησης.

 

1. Ταχύτητα

Η ταχύτητα μιας ιστοσελίδας είναι ένας πολύ σημαντικός παράγοντας technical SEO, καθώς οι χρήστες αποδεδειγμένα εγκαταλείπουν σε ελάχιστα δευτερόλεπτα ένα website που δε φορτώνει γρήγορα. Έτσι, η χαμηλή ταχύτητα βλάπτει την εμπειρία τους και μειώνει δραστικά τα conversions. Αυτό η Google το ξέρει.

Γνωρίζοντας, λοιπόν, πως ένας ιστότοπος καθυστερεί να φορτώσει και έχει ως αποτέλεσμα την αργή πλοήγηση για τους χρήστες, η μηχανή αναζήτησης δε θα προωθήσει τον ιστότοπο αυτό στις πρώτες θέσεις, όσο καλό και αν είναι το περιεχόμενό του ή οι υπηρεσίες που προσφέρει.

Πώς να το φτιάξετε: Ελέγξτε τον ιστότοπό σας με το WebPageTest ή το PageSpeed της Google και ζητήστε από τους επαγγελματίες της D3 Solutions να προβούν στις κατάλληλες διορθώσεις για βελτιστοποίηση ταχύτητας στη σελίδα σας.

 

2. Crawlability

Με τον όρο crawlability περιγράφεται η φιλικότητα ενός ιστότοπου προς τους crawlers των μηχανών αναζήτησης. Οι crawlers (ή spiders ή bots) είναι «ρομποτάκια» που διατρέχουν τους ιστοτόπους και ευρετηριάζουν το περιεχόμενό του στους καταλόγους της Google. Είναι ένας βασικός technical SEO παράγοντας και παίζει πάρα πολύ σημαντικό ρόλο σε ιστότοπους με χιλιάδες pages, όπως για παράδειγμα τα eshops, καθώς εκεί αντιμετωπίζονται τα περισσότερα προβλήματα indexing.

Μπορείτε να βοηθήσετε το crawlability με μία στρατηγική internal linking. Για να ελέγξετε το crawlability του ιστότοπού σας, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε εργαλεία που μιμούνται τα spiders της Google, όπως το ScreamingFrog. Φυσικά, εδώ θα χρειαστείτε τη βοήθεια ενός επαγγελματία να τρέξει τα audits, καθώς ενδέχεται να μην καταφέρετε να αναλύσετε τα δεδομένα που θα λάβετε.

Θέλετε να βοηθήσετε τους crawlers στο indexing του website σας; Διαβάστε εδώ τι είναι τα internal links και πώς τα χρησιμοποιούμε!

 

3. Indexing

Μια βασική αρχή του technical SEO είναι το indexing ή η καταλογοποίηση ενός ιστότοπου και των επιμέρους pages που αυτός περιλαμβάνει. Μια σελίδα για να εμφανίζεται στα αποτελέσματα των μηχανών αναζήτησης πρέπει να είναι indexed, δηλαδή να έχει ευρετηριαστεί.

Αρκετές φορές, οι crawlers διατρέχουν έναν ιστότοπο, αλλά δεν κάνουν indexed το περιεχόμενό του. Αυτό συμβαίνει λόγω προβλημάτων που εντοπίζει η Google στον ιστότοπό σας και αναμένει από εσάς να τα επιλύσετε.

Πώς να το φτιάξετε: Αρχικά, μπορείτε να ελέγξετε μόνοι σας με το Google Search Console και την επιλογή Inspect URL αν μία συγκεκριμένη σελίδα του website σας έχει καταλογοποιηθεί. Αν βρεθούν προβλήματα, απευθυνθείτε σε έναν SEO expert ή κάποιον επαγγελματία web developer για να διορθώσει τα λάθη. Η Google παρέχει οδηγίες για να τα λύσετε μόνοι σας, αλλά είναι μια διαδικασία που απαιτεί εξειδικευμένες γνώσεις, οπότε θα προτείναμε να μην προχωρήσετε μόνοι σας σε επίλυση.

 

4. Duplicate περιεχόμενο

Θα έχετε ακούσει πολλές φορές τα προβλήματα που προκαλεί το διπλότυπο περιεχόμενο: από κακό UX και επιρροή στα rankings, μέχρι penalties από την Google και διάφορες άλλες τρομακτικές ιστορίες.

Ενώ η Google έχει απαντήσει πως το διπλότυπο περιεχόμενο δεν προκαλεί από μόνο του ένα penalty, είναι σημαντικό να το αποφεύγουμε ή να ορίζουμε canonicals για να το αντιμετωπίζουμε. Διαβάστε περισσότερα σχετικά με τα penalties για διπλότυπο περιεχόμενο στο Demystifying duplicate content penalty και στο Τι είναι Google Penalty!

Συχνές περιπτώσεις διπλότυπου περιεχομένου, που δε γίνεται εσκεμμένα, είναι οι προϊόντικές σελίδες σε καταστήματα e-commerce. Αν, για παράδειγμα, ένα δοχείο θερμός βγαίνει σε δέκα χρώματα, κάθε χρώμα εμφανίζει την ίδια περιγραφή, τον ίδιο τίτλο και ίδια meta-descriptions κ.λπ.. Αυτό, «μπερδεύει» τη Google για το page που πρέπει να εμφανίσει. Αν και ξέρει αρκετά καλά να επιλέγει μία απ’ όλες (συνήθως την καλύτερη, σύμφωνα με τα κριτήριά της) είναι καλό να χρησιμοποιούμε τα redirects και το canonicalization.

 

5. Canonicalization

Το canonicalization όπως αναφέραμε ακριβώς από πάνω είναι η λύση για το διπλότυπο περιεχόμενο, όπου αυτό δε μπορεί και δε χρειάζεται να αποφευχθεί. Τοποθετώντας canonicals, όπως το 301 redirect, δείχνουμε στη Google ποια σελίδα από τις διπλότυπες θέλουμε να εμφανίζει στα αποτελέσματά της. Αν και η Google, όπως αναφέραμε, ξέρει να ξεχωρίζει τις καλές σελίδες που πρέπει να αναδείξει, οι ιδιοκτήτες των websites γνωρίζουν καλύτερα το κοινό τους (στις περισσότερες περιπτώσεις τουλάχιστον).

Σας συμβουλεύουμε να μην επιχειρήσετε να θέσετε μόνοι σας canonicals και redirects, αλλά να απευθυνθείτε σε επαγγελματίες developers με γνώσεις technical SEO, που θα διορθώσουν όσα έχετε εντοπίσει, αλλά και όλα εκείνα που μπορεί να σας διαφεύγουν. Επίσης, αν η σελίδα σας είχε φτιαχτεί παλιότερα, όταν τα standards δεν ήταν τόσο υψηλά, και πλέον φαίνεται δυσλειτουργική και πρόχειρη, ίσως έχει έρθει η ώρα να σκεφτείτε σοβαρά την ανακατασκευή ιστοσελίδας.

 

6. Error 404

Αν και είναι πολλά τα ευφάνταστα μηνύματα που βλέπουμε κατά καιρούς σε error 404 σελίδες και μπορούν, πράγματι, να βελτιώσουν σε μεγάλο βαθμό την εμπειρία του χρήστη που θα τα συναντήσει, ωστόσο δεν ικανοποιούν τις μηχανές αναζήτησης, όσο χιούμορ κι αν χρησιμοποιήσετε, όσο εύστοχο κι αν είναι το μήνυμά σας. Αυτό δε σημαίνει πως δεν πρέπει να τις κάνετε user friendly, απλά προτεραιότητα έχει να προσπαθήσετε να τις αποφύγετε.

Με σχετικούς ελέγχους σε εργαλεία όπως το Semrush ή το Ahrefs μπορείτε να βρείτε τα links αυτά και να προχωρήσετε σε διορθώσεις. Οι διορθώσεις αυτές περιλαμβάνουν να επαναφέρετε σελίδες που έχουν χαθεί, διαγραφεί ή «κατέβει» ή να κάνετε τα links αυτά redirect σε νέο σχετικό περιεχόμενο. Επειδή είναι μια πολύπλοκη διαδικασία, θα χρειαστείτε τη βοήθεια ενός επαγγελματία.

 

Υπάρχουν κι άλλες technical SEO παράμετροι;

Φυσικά! Οι 6 αυτές αρχές δεν είναι όλο το technical SEO. Κάθε άλλο, μάλιστα. Υπάρχουν πάρα πολλές επιμέρους παράμετροι, όπως η ασφάλεια (SSL certificate), ο mobile-friendly σχεδιασμός, το accessibility των σελίδων και τα κριτήρια για ΑμεΑ, η SEO αρχιτεκτονική του ιστότοπου κ.ά..

Οι εποχές που τα πράγματα ήταν πολύ πιο απλά έχουν περάσει ανεπιστρεπτί και ο ανταγωνισμός γίνεται όλο και πιο σκληρός. Επικοινωνήστε μαζί μας για να δούμε αναλυτικά όλα τα προβλήματα του ιστότοπού σας και να βρούμε τις λύσεις που χρειάζεστε, ώστε να αναδειχθεί το περιεχόμενό σας, τα προϊόντα και οι υπηρεσίες σας.

 

Γιατί είναι, λοιπόν, απαραίτητο το technical SEO;

Ανακεφαλαιώνοντας, το technical SEO είναι απαραίτητο γιατί είναι η βάση πάνω στην οποία θα πατήσει όλη η SEO στρατηγική περιεχομένου που θα εφαρμόσετε. Είναι τα θεμέλια, πάνω στα οποία θα χτίσετε ένα content οικοδόμημα, το οποίο θα σας φτάσει στην κορυφη των οργανικών αποτελεσμάτων.

Αν ξεκινάτε τώρα, επενδύστε σε επαγγελματίες developers, ώστε να μην αντιμετωπίσετε τεχνικά προβλήματα ranking. Οι σωστοί συνεργάτες είναι μια επένδυση που θα σας αποζημιώσει.

 

 ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ