Google Search Console οδηγός για μικρές επιχειρήσεις (part 2) - D3 Solutions - Digital Agency

Πώς να χρησιμοποιήσετε το Google Search Console για το SEO

Η βελτιστοποίηση SEO (Search Engine Optimization) πρέπει να βασίζεται σε δεδομένα, για να δείτε πραγματική βελτίωση στη θέση της ιστοσελίδας σας στα αποτελέσματα αναζήτησης και στην αύξηση της οργανικής επισκεψιμότητας. Το Google Search Console προσφέρει πολλές χρήσιμες πληροφορίες που σας βοηθούν να πετύχετε αυτόν τον στόχο. Πώς μπορείτε, λοιπόν, να τα αξιοποιήσετε;

 

Πώς να βελτιώσετε το SEO και να βρείτε ιδέες για blog posts με το Google Search Console

Μέσα στο Google Search Console βρίσκονται πολύτιμες πληροφορίες για τη συμπεριφορά του ιστότοπού σας στα οργανικά αποτελέσματα της Google. Αυτό, φυσικά, ισχύει για ιστότοπους που είναι ήδη online για κάποιους μήνες. Αν ο ιστότοπός σας είναι καινούριος, πρέπει να περιμένετε ένα χρονικό διάστημα μέχρι να αρχίσει να σας εμφανίζει το GSC αποτελέσματα που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε. Όπως είναι γνωστό άλλωστε, το SEO χρειάζεται αρκετό χρόνο για να δουλέψει, όπως κάθε ενέργεια content που στοχεύει σε οργανικά αποτελέσματα.

 

Ενέργειες που επιφέρουν σχετικά άμεσα αποτελέσματα είναι οι διαφημίσεις σε social media και τα Google Ads και ο συνδυασμός τους (SEO, Social Media Ads και Google Ads), ειδικά στην αρχή μιας επιχείρησης, θεωρείται ιδανικός.

 

Θέλετε να μάθετε τα βασικά του Google Search Console; Διαβάστε το πρώτο μέρος του οδηγού για καλύτερη κατανόηση των όρων και των πεδίων του GSC!

 

GSC PART 1

 

Χρησιμοποιήστε το Google Search Console για ιδέες για blog posts

Η δημιουργία περιεχομένου που προσφέρει αξία στους πελάτες σας είναι ζωτικής σημασίας για τη βελτίωση του SEO και την ενίσχυση της επισκεψιμότητας. Το Google Search Console μπορεί να σας βοηθήσει να βρείτε θέματα που ενδιαφέρουν το κοινό σας, αλλά και τρόπους να επιμεληθείτε το ήδη υπάρχον περιεχόμενο που έχετε στο website. Ας δούμε πώς!

 

1. Αναλύστε τα Search Queries

Μελετώντας τις αναζητήσεις που χρησιμοποιούν οι χρήστες και βρίσκουν την ιστοσελίδα σας, μπορείτε να κατανοήσετε τι ενδιαφέρει περισσότερο τους ιδανικούς σας πελάτες και τους χρήστες του διαδικτύου. Για παράδειγμα, αν δείτε ότι πολλοί χρήστες αναζητούν συγκεκριμένες πληροφορίες για ένα προϊόν ή υπηρεσία σας, μπορείτε να δημιουργήσετε αναλυτικό περιεχόμενο που θα απαντάει στις ανάγκες τους.

 

Μέσω των Search Queries βρίσκετε ποιες λέξεις κλειδιά χρειάζονται ενίσχυση, για να τις εντάξετε στο ήδη υπάρχον περιεχόμενό σας.

 

Ας δούμε ένα παράδειγμα:

Πηγαίνοντας στα pages, επιλέγουμε το πρώτο άρθρο κάνοντας click πάνω του, όπως φαίνεται στο παράδειγμα παρακάτω. Αμέσως, μας ανοίγει τα queries για το συγκεκριμένο άρθρο. Βλέπουμε, λοιπόν, πως για τα keywords «μοντερνα χρωματα για παιδικο δωματιο» και «παστελ χρωματα για παιδικο δωματιο» βρισκόμαστε στη θέση 2,7 και 3,2 αντίστοιχα, το οποίο είναι μια αρκετά καλή κατάταξη.

 

Google Search Console οδηγός για μικρές επιχειρήσεις (part 2)

 

Για να φτάσουμε την πρώτη θέση, μπορούμε να συμπληρώσουμε αυτά τα keywords σε στρατηγικά σημεία μέσα στο άρθρο μας (meta descriptions, meta titles και alt texts σε φωτογραφίες) ή να προσθέσουμε περισσότερο περιεχόμενο που να σχετίζονται με αυτές τις λέξεις κλειδιά. Ωστόσο, δεν πρέπει να το παρακάνουμε, γιατί θα πέσουμε σε keyword stuffing (υπερβολική χρήση λέξεων κλειδιών), που δεν το θέλει η Google καθόλου.

Επίσης, βλέπουμε πώς το συγκεκριμένο άρθρο ρανκάρει και για άλλα keywords σε χαμηλότερες θέσεις, οπότε μπορούμε να τα εντάξουμε και αυτά στο άρθρο μας, αν στέκει νοηματικά, ή να φτιάξουμε μικρότερα άρθρα με αυτά τα keywords και να τα συνδέσουμε μεταξύ τους με internal linking.

 

2. Εξετάστε το CTR και το position για λέξεις-κλειδιά

Το CTR (Click Through Rate) είναι το ποσοστό των clicks που έλαβε ένα landing page σε σχέση με τις εμφανίσεις του. Άρα, αν έχουμε ένα ποσοστό CTR 15%, σημαίνει πως στις 100 φορές που εμφανίστηκε το άρθρο μας ή μια landing page μας στους χρήστες, μόλις 15 φορές μπήκε κάποιος στον ιστότοπό μας.

Το χαμηλό CTR στα queries δείχνει ότι υπάρχει ενδιαφέρον για το θέμα και η σελίδα μας τα πάει καλά στα οργανικά αποτελέσματα, αλλά μάλλον ο τίτλος της σελίδας ίσως δεν είναι τόσο ελκυστικός. Τι να κάνετε αν έχετε χαμηλό CTR:

  • Δημιουργήστε έναν πιο ενδιαφέρον τίτλο ή περιγράψτε καλύτερα το περιεχόμενο σας.
  • Επιμεληθείτε το meta description της σελίδας σας. Προσθέστε ένα CTA (Call To Action), δηλαδή μια προτροπή για να μπουν οι χρήστες στη σελίδα σας.

Χρειάζεται χρόνος και εξάσκηση για να μάθετε να αναλύετε όλα τα δεδομένα από το GSC. Μπορεί στην αρχή να σας φαίνονται βουνό όλες αυτές οι πληροφορίες, αλλά μόλις εξοικειωθείτε, θα ανακαλύψετε έναν πολύτιμο και δωρεάν SEO σύμμαχο, για να ανεβάσετε την επιχείρησή σας στις θέσεις των οργανικών αποτελεσμάτων.

Δεν ξέρετε πώς να χρησιμοποιήσετε το Yoast ή το Rank Math για να βελτιώσετε τους τίτλους και τα meta descriptions σας; Διαβάστε τον οδηγό μας, με step-by-step οδηγίες για τα δύο αυτά δημοφιλή SEO tools!

 

RANK MATH & YOAST ΟΔΗΓΟΣ

 

3. Βρείτε θέματα που συνδέονται με δημοφιλείς αναζητήσεις

Τα queries στο Google Search Console είναι ουσιαστικά οι φράσεις αναζήτησης που χρησιμοποιούν οι χρήστες στο Google για να φτάσουν στον ιστότοπό σας. Αναλύοντας αυτές τις φράσεις, μπορείτε να εντοπίσετε μοτίβα ενδιαφέροντος και να εμπνευστείτε για τη δημιουργία στοχευμένων blogposts.

  • Εντοπισμός θεμάτων με υψηλό ενδιαφέρον: Όταν βλέπετε ότι συγκεκριμένες σελίδες προσελκύουν μεγάλο όγκο επισκεψιμότητας μέσω συγκεκριμένων queries, αυτό σημαίνει ότι το θέμα που καλύπτουν είναι ελκυστικό. Μπορείτε να προσθέσετε επιπλέον περιεχόμενο σε αυτές τις σελίδες ή να δημιουργήσετε συμπληρωματικό περιεχόμενο (π.χ. καινούρια άρθρα) πάνω σε αυτά τα θέματα.
  • Χρήση long-tail keywords: Τα queries συχνά περιλαμβάνουν long-tail λέξεις-κλειδιά (δηλαδή πιο εξειδικευμένες φράσεις). Αυτά τα queries μπορούν να αποτελέσουν τίτλους για λεπτομερή blogposts που απαντούν σε συγκεκριμένες απορίες του κοινού σας. Ένα τέτοιο παράδειγμα στην παρακάτω εικόνα είναι το «ζωγραφική σε τοίχους τιμές», που θα μπορούσε να γίνει ένα άρθρο με τίτλο «Ζωγραφική σε τοίχους: Τιμές για το 2025» και αναλυτικό περιεχόμενο σχετικά με την κοστολόγηση των υπηρεσιών ζωγραφικής σε τοίχους.
  • Εντοπισμός νέων αναγκών: Μέσα από την παρατήρηση των queries, μπορείτε να εντοπίσετε trends ή αναζητήσεις που δεν καλύπτονται πλήρως από το περιεχόμενο της σελίδας σας. Για παράδειγμα, μπορεί να βρείτε θέματα που ψάχνουν οι χρήστες σας και να προσθέσετε αντίστοιχες υπηρεσίες ή να προμηθευτείτε προϊόντα που οι δυνητικοί σας πελάτες χρειάζονται.

Χρησιμοποιώντας το Google Search Console με αυτόν τον τρόπο, αποκτάτε βαθύτερη κατανόηση του τι πραγματικά ενδιαφέρει το κοινό σας, δημιουργώντας στοχευμένο περιεχόμενο που βελτιώνει την επισκεψιμότητα και την εμπειρία των χρηστών.

Σημείωση: Τα queries δεν είναι μόνο αυτά που βλέπετε στην αρχή. Αν παρατηρήσετε κάτω δεξιά, υπάρχουν πολλές σελίδες με keywords για να μελετήσετε!

 

Συμβουλές για μικρές επιχειρήσεις

Η αξιοποίηση του Google Search Console δεν περιορίζεται μόνο στη συλλογή δεδομένων, αλλά αποτελεί έναν οδηγό στρατηγικής για την ανάπτυξη μιας μικρής επιχείρησης στο διαδίκτυο. Με τις σωστές ενέργειες, μπορείτε να εντοπίσετε ποιες σελίδες χρειάζονται βελτίωση, να παρακολουθείτε πώς ανταποκρίνονται οι χρήστες στο περιεχόμενό σας, δημιουργώντας στρατηγικές που ενισχύουν την ορατότητά σας στις μηχανές αναζήτησης.

Μερικές συμβουλές για να ενισχύσετε την απόδοση της ιστοσελίδας σας και να παραμένετε ανταγωνιστικοί στην ψηφιακή αγορά:

  1. Χρησιμοποιήστε το Google Search Console τακτικά, ώστε να έχετε πλήρη εικόνα των αλλαγών στην απόδοση της ιστοσελίδας σας.
  2. Εντοπίστε προβλήματα εγκαίρως για να αποφύγετε την πτώση της επισκεψιμότητας. Περισσότερα για τον εντοπισμό προβλημάτων και το indexing θα βρείτε στο part 3 το επόμενο διάστημα. Φυσικά, με την τεχνική μας υποστήριξη είστε βέβαιοι πως τα προβλήματα λύνονται άμεσα.
  3. Δώστε προσοχή στις λέξεις-κλειδιά που φέρνουν την περισσότερη επισκεψιμότητα και προσαρμόστε το περιεχόμενό σας γύρω από αυτά τα θέματα.
  4. Ανανεώνετε το παλιό περιεχόμενο με βάση τις αναζητήσεις των χρηστών και δημιουργήστε νέο περιεχόμενο για τα πιο πρόσφατα trends. Αυτό το βήμα είναι εξαιρετικά σημαντικό για το SEO, καθώς μπαίνοντας στη διαδικασία τροποποίησης του περιεχομένου, θα φρεσκάρετε τα κείμενά σας, βάζοντας πιο πρόσφατες φωτογραφίες, νέα προϊόντα και υπηρεσίες, αλλά και σωστές, επικαιροποιημένες πληροφορίες γύρω από ένα θέμα.

Στο part 3 θα δούμε αναλυτικά και άλλες λειτουργίες του Google Search Console, όπως για παράδειγμα το indexing, οπότε μείνετε συντονισμένοι για να έχετε έναν πλήρη οδηγό στα χέρια σας! Γραφτείτε στο newsletter μας, για να μάθετε πρώτοι τη δημοσίευση του part 3 και άλλων χρήσιμων άρθρων για την καθημερινή ψηφιακή παρουσία της επιχείρησής σας!

Στην D3 Solutions σας βοηθάμε να φτιάξετε σύγχρονα websites, βελτιώνουμε την ταχύτητα και ανακατασκευάζουμε τον παλιό σας ιστότοπο, αν δε θέλετε νέο εξ αρχής. Προσφέρουμε υπηρεσίες τεχνικής υποστήριξης και δημιουργούμε SEO περιεχόμενο για eshop και ιστοσελίδες. Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα για το GSC και να δούμε μαζί αναλυτικά τα δικά σας δεδομένα, μπορείτε να κλείσετε ένα mini training μαζί μας, στοχευμένο στη δική σας επιχείρηση.

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ