Φωτογραφίες & Πνευματικά Δικαιώματα | D3 Solutions - Digital Agency

Η σημασία της φωτογραφίας σε μια ιστοσελίδα

 

Ένας Κινέζος είχε πει κάποτε: “Μια εικόνα ισούται με χίλιες λέξεις”. Ειδικά στο διαδίκτυο οι φωτογραφίες είναι αυτές που θα μαγνητίσουν τον αναγνώστη πριν ακόμα διαβάσει ή δει οτιδήποτε άλλο σε μια ιστοσελίδα.

Μετά από μελέτες που έχουν γίνει, επιβεβαιώνεται σχεδόν από όλους τους επιστήμονες ότι πάνω από το 90% των δεδομένων που μεταδίδονται σε έναν ανθρώπινο εγκέφαλο είναι οπτικές. Το μυαλό μας μπορεί να επεξεργαστεί έως και 60.000 φορές ταχύτερα τις εικόνες από ένα κείμενο (και σας έλεγα στις Πανελλήνιες “φέρτε μου εικόνες”, δεν ακούγατε…).

Όμως, η χρήση της φωτογραφίας σε ένα site κρύβει διάφορους κινδύνους. Κάθε εικόνα έχει έναν δημιουργό: Τον φωτογράφο που έκανε τη λήψη με το πάτημα του κουμπιού της φωτογραφικής μηχανής του (πχ τον Κινέζο). Το click αυτό αποτελεί ορόσημο για το δίκαιο των πνευματικών δικαιωμάτων.

 

Πνευματικά δικαιώματα

Έχουν δημιουργηθεί νομοθεσίες σε όλες τις χώρες του κόσμου, που προστατεύουν του δημιουργούς κάθε είδους έργου (έργα τέχνης, μουσικής, φωτογραφίες κ.α) από αντιγραφή ή κλοπή. Οι νόμοι αυτοί ονομάζονται πνευματικά δικαιώματα.

Σκέψου τον εαυτό σου. Έχεις ξοδέψει χρόνο και κυρίως χρήμα να βρεις ένα studio ή έναν καλό φωτογράφο για την ιστοσελίδα σου. Μετά από εβδομάδες δουλειάς ανεβάζεις τις φωτογραφίες που σου άρεσαν περισσότερο στο e-shop σου. Περιμένεις τα αποτελέσματα από τους κόπους σου με αύξηση των επισκεπτών και των παραγγελιών. Λίγους μήνες αργότερα κάνεις μια αναζήτηση στους ανταγωνιστές σου και κάποιος ή κάποιοι έχουν πάρει τις φωτογραφίες, τις έχουν επεξεργαστεί πρόχειρα και τις έχουν ανεβάσει στο δικό τους site. Είναι ή δεν είναι να τρελαίνεσαι κύριε Πρόεδρε;

Η Google έχει προχωρήσει ένα βήμα ακόμα πιο μπροστά σε ότι αφορά τα πνευματικά δικαιώματα. Σε κάθε αναζήτηση φωτογραφίας στις μηχανές της, εμφανίζονται τα ονόματα των δημιουργών της. Η ανάπτυξη του project αυτού έγινε με τους οργανισμούς IPTC και CEPIC. Με αυτό τον τρόπο προστατεύει τους δημιουργούς οπτικού περιεχομένου και από ανώνυμους τους μετατρέπει σε αναγνωρίσιμα άτομα.

Στην Ελλάδα ο φωτογράφος, ο οποίος μπορεί να είσαι και εσύ αν τραβήξεις τη φωτογραφία (αλλά μπορεί και ο Κινέζος) προστατεύεται με τον Ν. 4481/2017. Με βάση αυτό τον νόμο ο δημιουργός έχει όλα τα δικαιώματα της φωτογραφίας του χωρίς να απαιτείται οποιαδήποτε άλλη διατύπωση, ανεξάρτητα από την αξία της.

Μάλιστα, οι φωτογράφοι της χώρας μας από το 1998 έχουν δημιουργήσει τον ΦΟΙΒΟ (Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης και Προστασίας Πνευματικών Δικαιωμάτων Φωτογράφων).

 

Συμβουλές για να έχεις το κεφάλι σου ήσυχο

Όπως καταλαβαίνεις με τα παραπάνω, τα πράγματα στο θέμα της εικόνας είναι περίπλοκα. Εμείς στην D3 Solutions θα σε βοηθήσουμε με κάποια έξυπνα tips που μπορείς να χρησιμοποιήσεις.

Καταρχάς, μπορείς να προσλάβεις έναν επαγγελματία φωτογράφο. Πριν την έναρξη της συνεργασίας μαζί του, πρέπει να συμφωνήσεις ότι μπορείς να εκμεταλλευτείς τις φωτογραφίες που θα δημιουργήσει.

Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει πολύ δημοφιλείς οι stock photos. Μεγάλες εταιρείες σε όλο τον κόσμο προσφέρουν στους πελάτες τους τεράστια ποικιλία από φωτογραφίες. Πραγματικά, εκεί μπορείς να βρεις ότι θέλεις. Συνήθως πρέπει να πληρώσεις ηλεκτρονικά για να αποκτήσεις τα πνευματικά τους δικαιώματα, αλλά υπάρχουν και μερικές εταιρείες που τις παρέχουν δωρεάν με κάποιους περιορισμούς φυσικά.

Οι Royalty Free Images είναι μία από τις καλύτερες επιλογές. Πρόκειται για εικόνες που οι δημιουργοί τους παρέχουν εντελώς δωρεάν τα πνευματικά δικαιώματα χωρίς να χρειάζεται να αναγραφεί το όνομα τους. Οι συγκεκριμένες φωτογραφίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν για επεξεργασία, αντιγραφή και ότι άλλο επιθυμείς.

Οι φωτογραφίες με άδεια Creative Commons είναι και αυτές μια καλή λύση. Αυτές οι άδειες δημιουργήθηκαν κυρίως για το διαδίκτυο. Ουσιαστικά, έρχεσαι σε συμφωνία με τον φωτογράφο και κλείνεις τη φωτογραφία για ένα χρονικό διάστημα ή με αναφορά για εκείνον πάνω της.

Τέλος, αφήσαμε τις εικόνες Public Domain. Πρόκειται για φωτογραφίες που έχουν λήξει τα πνευματικά τους δικαιώματα ή δεν έχουν καθόλου. Δε θα βρεις τη μεγάλη ποικιλία όπως οι stock images ή οι Creative Commons License, αλλά μπορείς να κάνεις αυτό που θέλεις. Το μειονέκτημα σε αυτή την περίπτωση είναι η ποιότητά τους. Βρίσκονται σε Δημόσιο Domain και μπορεί ο καθένας να τις χρησιμοποιήσει για να κάνει τη δουλειά του.

Για τους ιδιοκτήτες e-shop ένα έξυπνο στήσιμο είναι μέγιστης σημασίας. Όσο καλό και αν είναι το προϊόν με το κείμενο που το συνοδεύει, οι φωτογραφίες πρέπει να είναι και αυτές εξίσου ποιοτικές. Για περισσότερες πληροφορίες δεν έχεις απλά να επικοινωνήσεις μαζί μας στο +30 2751 151652 ή να συμπληρώσεις τα στοιχεία σου μαζί με το μήνυμα στη φόρμα επικοινωνίας και θα έρθουμε εμείς σε επαφή μαζί σου.

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ