Πνευματικά δικαιώματα φωτογραφιών (2023) | D3 Solutions - Digital Agency

Η δύναμη της εικόνας και τα πνευματικά δικαιώματα φωτογραφιών

Σύμφωνα με μια κινέζικη παροιμία (στην πραγματικότητα σύλληψη του δαιμόνιου διαφημιστή Fred R. Barnard), «Μια εικόνα ισούται με χίλιες λέξεις». Η φράση αυτή βρίσκει πλήρη ταύτιση στο διαδίκτυο, με τις φωτογραφίες και τα γραφικά να είναι εκείνα που θα μαγνητίσουν τον χρήστη πριν διαβάσει ή δει οτιδήποτε άλλο σε μια ιστοσελίδα ή σε κάποιο κανάλι κοινωνικής δικτύωσης.

Μάλιστα, μετά από μελέτες που έχουν γίνει για τη δύναμη της εικόνας, επιβεβαιώνεται, σχεδόν από όλους τους επιστήμονες, ότι πάνω από το 90% των δεδομένων που μεταδίδονται σε έναν ανθρώπινο εγκέφαλο είναι οπτικά ερεθίσματα. Το μυαλό μας μπορεί να επεξεργαστεί έως και 60.000 φορές ταχύτερα τις εικόνες σε σχέση με το κείμενο, όμως, η χρήση φωτογραφιών σε έναν ιστότοπο θέλει προσεκτικούς χειρισμούς.

Γιατι; Διότι, κάθε εικόνα έχει έναν δημιουργό: Τον γραφίστα που έκανε ένα γραφικό ή τον φωτογράφο που έκανε τη λήψη μιας φωτογραφίας με τη μηχανή του ή το κινητό του. Το «click» αυτό αποτελεί ορόσημο για το δίκαιο των πνευματικών δικαιωμάτων των φωτογραφιών.

 

Τι ισχύει με τα πνευματικά δικαιώματα φωτογραφιών στο ίντερνετ;

Για να καταλάβετε πολύ απλά γιατί είναι τόσο σημαντικά τα πνευματικά δικαιώματα των φωτογραφιών, μπείτε στα παπούτσια των δημιουργών: Φανταστείτε να έχετε ξοδέψει χρόνο, και κυρίως χρήμα, για να βρείτε ένα studio ή έναν καλό φωτογράφο για την ιστοσελίδα σας. Μετά από εβδομάδες δουλειάς, ανεβάζετε τις φωτογραφίες που σας άρεσαν περισσότερο στο e-shop σας. Περιμένετε τα αποτελέσματα από τους κόπους σας με αύξηση των επισκεπτών και των παραγγελιών.

Λίγους μήνες αργότερα, κάνετε μια αναζήτηση στους ανταγωνιστές σας και κάποιος ή κάποιοι έχουν πάρει τις φωτογραφίες σας, τις έχουν επεξεργαστεί πρόχειρα και τις έχουν ανεβάσει στο δικό τους site, χωρίς καμία αναφορά σε εσάς ή στον φωτογράφο. Πόσο άδικο είναι αυτό για τον δημιουργό και για εκείνον που τον μίσθωσε για τις υπηρεσίες του, δηλαδή εσας;

 

Τι είναι τα πνευματικά δικαιώματα φωτογραφιών;

Για να προστατεύουν οι δημιουργοί κάθε είδους έργου (έργα τέχνης, μουσικής, φωτογραφίες κ.ά.) από αντιγραφή ή κλοπή, όπως στο παράδειγμα που περιγράψαμε παραπάνω, έχουν δημιουργηθεί νομοθεσίες σε όλες τις χώρες του κόσμου. Οι νόμοι αυτοί ονομάζονται πνευματικά δικαιώματα ή νόμοι περί πνευματικής ιδιοκτησίας και καθορίζουν με αρκετή σαφήνεια τα δικαιώματα των δημιουργών πάνω στο έργο τους.

 

Πνευματικά δικαιώματα φωτογραφιών και Google

Η Google έχει προχωρήσει ένα βήμα ακόμη σε ό,τι αφορά τα πνευματικά δικαιώματα. Σε κάθε αναζήτηση φωτογραφίας στις μηχανές της, εμφανίζονται τα ονόματα των δημιουργών. Η ανάπτυξη του project αυτού έγινε με τους οργανισμούς IPTC και CEPIC. Με αυτό τον τρόπο προστατεύει τους δημιουργούς οπτικού περιεχομένου και από ανώνυμους τους μετατρέπει σε αναγνωρίσιμα άτομα.

 

Πνευματικά δικαιώματα φωτογραφιών στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα, ο φωτογράφος, ο οποίος μπορεί να είστε και εσείς αν τραβήξετε τη φωτογραφία, προστατεύεται με τον νόμο Ν. 4481/2017. Με βάση αυτό τον νόμο ο δημιουργός έχει όλα τα δικαιώματα της φωτογραφίας του χωρίς να απαιτείται οποιαδήποτε άλλη διατύπωση, ανεξάρτητα από την αξία της.

Μάλιστα, οι φωτογράφοι της χώρας μας από το 1998 έχουν δημιουργήσει τον ΦΟΙΒΟ (Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης και Προστασίας Πνευματικών Δικαιωμάτων Φωτογράφων).

 

Πηγές για δωρεάν εικόνες χωρίς πνευματικά δικαιώματα

Όπως καταλαβαίνετε από τα παραπάνω, τα πράγματα στο θέμα της εικόνας είναι περίπλοκα. Εμείς στην D3 Solutions θα σας βοηθήσουμε με συμβουλές και με πηγές από τις οποίες μπορείτε να κατεβάσετε επί πληρωμή ή εντελώς δωρεάν εικόνες χωρίς πνευματικά δικαιώματα. Τις φωτογραφίες και τα γραφιστικά αυτά, μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε άφοβα τόσο σε ιστότοπους, όσο και σε έντυπα μέσα, αλλά και σε social media ενέργειες.

 

8 Πηγές για stock φωτογραφίες χωρίς πνευματικά δικαιώματα

Την τελευταία δεκαετία έχουν γίνει πολύ δημοφιλείς οι stock photos. Μεγάλες εταιρείες σε όλο τον κόσμο προσφέρουν στους πελάτες τους τεράστια ποικιλία από φωτογραφίες προς κάθε χρήση. Πραγματικά, εκεί μπορείτε να βρείτε ότι θέλετε. Συνήθως, πρέπει να πληρώσετε μια ηλεκτρονική συνδρομή για να αποκτήσετε το δικαίωμα χρήσης, αλλά υπάρχουν και μερικές εταιρείες που παρέχουν video, ήχους και εικόνες εντελώς δωρεάν, με ή χωρίς περιορισμούς.

Τέτοια παραδείγματα είναι τα παρακάτω websites:

  1. Canva
  2. Freepik
  3. Shutterstock
  4. Pexels
  5. Unsplash
  6. Pixabay
  7. Adobe Stock
  8. iStock

Διαβάστε τον πλήρη οδηγό μας για το Canva Pro και ξεκινήστε να δουλεύετε σήμερα το εργαλείο με τα περισσότερα templates παγκοσμίως και τα εκατοντάδες χιλιάδες stock στοιχεία.

 

Τι είναι οι Royalty Free εικόνες;

Οι Royalty Free Images είναι μία από τις καλύτερες επιλογές, καθώς πρόκειται για εικόνες που οι δημιουργοί τους παρέχουν εντελώς δωρεάν το δικαίωμα χρήσης χωρίς να χρειάζεται να αναγράφεται το όνομα τους. Οι συγκεκριμένες φωτογραφίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε όλα τα μέσα και είναι ελεύθερες για επεξεργασία, αντιγραφή και ότι άλλο επιθυμείτε.

 

Τι είναι οι άδειες Creative Commons και πώς προστατεύουν τα πνευματικά δικαιώματα φωτογραφιών;

Οι άδειες Creative Commons επιτρέπουν στους δημιουργούς να παραχωρούν ορισμένα δικαιώματα χρήσης σε άλλους. Για παράδειγμα, ένας δημιουργός μπορεί να χρησιμοποιήσει μια άδεια Creative Commons για να επιτρέψει στους χρήστες του διαδικτύου να αναπαράγουν το έργο του, αλλά να μην τους επιτρέψει να το τροποποιήσουν.

Ή, από την άλλη, ένας δημιουργός μπορεί να επιτρέψει σε άλλους να διανείμουν το έργο του, αλλά να μην τους επιτρέψει να το χρησιμοποιήσουν για εμπορικούς σκοπούς. Πώς μπορείτε να βρείτε φωτογραφίες με άδειες Creative Commons στην Google; Δείτε παρακάτω:

 

Πνευματικά δικαιώματα φωτογραφιών (2023) | De Solutions - Digital Agency

Public Domain (CC0) εικόνες και φωτογραφίες χωρίς πνευματικά δικαιώματα

Πρόκειται για πνευματικά δικαιώματα φωτογραφιών που έχουν λήξει (ή δεν είχαν καθόλου πνευματικά δικαιώματα ποτέ). Δε θα βρείτε τη μεγάλη ποικιλία των stock images ή των Creative Commons αδειών, αλλά μπορείτε να βρείτε αρκετές επιλογές στο διαδίκτυο.

 

Αποκτήστε δικές σας φωτογραφίες

Τέλος, ειδικά εσείς οι ιδιοκτήτες eshop που παράγετε μόνοι σας τα προϊόντα σας μπορείτε να προσλάβετε έναν επαγγελματία φωτογράφο, ώστε να είστε σίγουροι πως οι εικόνες σας είναι υψηλής ποιότητας και αισθητικής. Πριν την έναρξη της συνεργασίας με έναν επαγγελματία φωτογράφο, πρέπει να συμφωνήσετε ότι μπορείτε να εκμεταλλευτείτε τις φωτογραφίες που θα δημιουργήσει όπως θέλετε, γραπτώς, με ένα συμφωνητικό και ξεκάθαρους όρους, υπογεγραμμένο και από τις δύο πλευρές.

 

Κατασκευή ιστοσελίδας με την D3 Solutions

Αν σχεδιάζετε τώρα τη νέα σας ιστοσελίδα και χρειάζεστε ένα επαγγελματικό αποτέλεσμα, ελάτε σε επαφή μαζί μας σήμερα. Στην D3 Solutions αναλαμβάνουμε την κατασκευή της νέας σας ιστοσελίδας και έχουμε συνδρομές στις μεγαλύτερες πλατφόρμες παγκοσμίως με εκατομμύρια stock φωτογραφίες ελεύθερες προς χρήση για να κάνουμε τον ιστότοπό σας να ξεχωρίζει.

Αν από την άλλη, έχει έρθει η ώρα για την ανακατασκευή ιστοσελίδας ή το στήσιμο του eshop σας, σας βοηθάμε να βρείτε φωτογραφίες χωρίς πνευματικά δικαιώματα για να ανανεώσετε την αισθητική του νέου σας ιστότοπου. Παράλληλα, φροντίζουμε και για τη συμμόρφωση με τα κριτήρια προσβασιμότητας για ΑμεΑ, ενώ, παράλληλα, βελτιώνουμε την ταχύτητα και άλλα προβλήματα που ενδέχεται να αντιμετωπίζει το website σας.

Για τους ιδιοκτήτες e-shop ένα έξυπνο στήσιμο είναι μέγιστης σημασίας. Όσο καλό και αν είναι το προϊόν με το κείμενο που το συνοδεύει, οι εικόνες πρέπει να είναι και αυτές εξίσου ποιοτικές και πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί με τα πνευματικά δικαιώματα φωτογραφιών.

Για περισσότερες πληροφορίες, δεν έχετε παρά να επικοινωνήσετε μαζί μας στο +30 2751 151652 ή να συμπληρώσετε τα στοιχεία σας μαζί με το μήνυμά σας στη φόρμα επικοινωνίας και θα έρθουμε εμείς σε επαφή μαζί σας.

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ