UI/UX Design: Ένας οδηγός με όσα πρέπει να γνωρίζετε
Την κατασκευή ιστοσελίδων, αλλά και την ανακατασκευή τους, ακολουθούν στενά οι όροι UI/UX design που αφορούν στον σχεδιασμό χρηστοκεντρικών ιστότοπων, όπως υποδηλώνει και το γράμμα «U» που αναφέρεται στη λέξη «user» και σημαίνει χρήστης.
Τι είναι το UX Design;
Το UX Design (User Experience Design) αφορά στον σχεδιασμό ή τη βελτίωση μιας ιστοσελίδας ως προς την ευκολία χρήσης της, την αξία που δίνει στον χρήστη, την αρχιτεκτονική της πληροφορίας, το storytelling κ.λπ. με γενικότερο στόχο μια ευχάριστη και αποτελεσματική εμπειρία. Με λίγα λόγια, ο χρήστης πρέπει να βρίσκει ακριβώς αυτό που ψάχνει με 1-2 clicks, να παίρνει αξία και να χτίζει σχέσεις εμπιστοσύνης με το brand.
Η διαδικασία του UX Design περιλαμβάνει πολλές επιμέρους διαδικασίες, όπως:
- Την έρευνα χρηστών (user research)
- Τον σχεδιασμό wireframes και prototypes
- Την αξιολόγηση
- Τον επανασχεδιασμό
Επιπλέον, το UX Design απαιτεί συνεχή βελτίωση και προσαρμογή, ειδικά όταν προστίθενται νέα features, για τη διασφάλιση της καλής εμπειρίας του χρήστη, της προσβασιμότητας και της αλληλεπίδρασης μεταξύ χρηστών και ιστοτόπου ή εφαρμογής.
Τι είναι το UI Design;
Το UI Design ή User Interface Design, είναι ο σχεδιασμός των διαδραστικών στοιχείων μιας εφαρμογής, ενός eshop ή μιας ιστοσελίδας με σκοπό να είναι ευχάριστα, πρωτότυπα και να ακολουθούν τους κανόνες ευχρηστίας. Ενώ το UX Design επικεντρώνεται στην εμπειρία του χρήστη στο σύνολό της, το UI Design επικεντρώνεται:
- στην εμφάνιση του ιστότοπου,
- στη διάταξη των κουμπιών και της πληροφορίας,
- στην αισθητική των στοιχείων με τα οποία αλληλεπιδρά ο χρήστης.
Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει:
- Την επιλογή των σωστών χρωμάτων
- Τον τύπο και το μέγεθος της γραμματοσειράς
- Το ποσοστό αντίθεσης μεταξύ των στοιχείων
- Τις εικόνες, τα γραφικά κ.ά.
Ο σχεδιασμός του user interface ξεκινά μετά το UX Design και πρέπει να είναι τέτοιος, ώστε να παρέχει σαφείς οδηγίες πλοήγησης στον χρήστη και, γενικά, να τον διευκολύνει στην αλληλεπίδραση με ένα οποιοδήποτε ψηφιακό προϊόν. Έχει λοιπόν να κάνει με το πως εμφανίζονται οι λειτουργίες και το flow της ιστοσελίδας στον τελικό user.
Ποιες είναι οι διαφορές μεταξύ UI/UX Design;
Σκεφτείτε το τελευταίο κτίριο που σας άρεσε πάρα πολύ. Σίγουρα θα θυμάστε την εξωτερική διακόσμησή του. Ο σχεδιασμός του έγινε τόσο σε αισθητικό επίπεδο, όσο σε επίπεδο ασφαλείας και λειτουργικότητας. Για την επιτυχία των παραπάνω συνεργάστηκαν αρμονικά ο αρχιτέκτονας με τον πολιτικό μηχανικό. Έτσι πρέπει να συνεργαστούν το UI/UX Design.. Όσο καλύτερη είναι η συνεργασία, τόσο πιο θεαματικά θα είναι τα αποτελέσματα.
Ας δούμε όμως μερικές από τις πιο σημαντικές διαφορές τους:
UX Design
- Επικεντρώνεται στην εμπειρία: Πώς αισθάνεται ο χρήστης όταν χρησιμοποιεί το προϊόν και πώς μπορεί να γίνει η διαδικασία πιο αποτελεσματική, απλούστερη και ευχάριστη;
- Περιλαμβάνει το user research (ερευνα χρηστών): Ανάλυση αναγκών, δημιουργία user personas, σχεδιασμός prototypes για αξιολόγηση από δυνητικούς χρήστες και επανασχεδιασμός σύμφωνα με την των ανάλυση δεδομένων που θα προκύψουν.
- Βελτίωση της εμπειρίας του χρήστη για την επίτευξη συγκεκριμένων στόχων της επιχείρησης: Αύξηση των conversions rates, μείωση του ποσοστού εγκατάλειψης καλαθιού, εγγραφές σε newsletters κ.λπ.
- Ευχρηστία, συμπερίληψη και προσβασιμότητα: Ένας ιστότοπος πρέπει να πληροί τις προδιαγραφές για ΑμΕΑ και να φροντίζει ο λόγος που χρησιμοποιείται να είναι όσο το δυνατόν πιο συμπεριληπτικός.
UI Design
- Επικεντρώνεται στην εμφάνιση του ιστότοπου.
- Ασχολείται με τη δημιουργία γραφικών, την επιλογή χρωμάτων, την τυπογραφία, τη διάταξη των σελίδων και όλων των οπτικών στοιχείων της διεπαφής.
- Επιδιώκει τη δημιουργία μιας αισθητικά ελκυστικής και εύχρηστης διεπαφής.
- Διασφαλίζει την αρμονική ενσωμάτωση των στοιχείων και στοχεύει στην αποδοχή του προϊόντος από το κοινό.
Στις ιστοσελίδες που σχεδιάζουμε στην D3 Solutions προσπαθούμε να χρησιμοποιούμε το UI/UX Design με αποτελεσματικό τρόπο για τη σύνδεση μιας επιχείρησης με τους δυνητικούς της χρήστες.
Γιατί χρειάζεται UI/UX σχεδιασμό ένα website;
Ο user friendly σχεδιασμός είναι πολύ σημαντικός για την επιτυχία ενός ιστότοπου για πολλούς λόγους. Ένας από αυτούς είναι πως το καλό UI/UX design διευκολύνει τους χρήστες να βρουν αυτό που ψάχνουν γρήγορα και αποτελεσματικά, δημιουργώντας μια θετική εμπειρία και κάνοντάς τους να επιστρέφουν στον ιστότοπο και τις υπηρεσίες σας για ενημέρωση, ψυχαγωγία ή αγορές. Επίσης, οι χρήστες είναι πιο πιθανό να προβούν σε ένα conversion (ολοκλήρωση αγοράς, εγγραφή, κ.λπ.), αν η διαδικασία είναι απλή και ξεκάθαρη.
Ένας ιστότοπος με άριστο UI/UX design κάνει την επιχείρησή σας να ξεχωρίζει από τον ανταγωνισμό, προσφέροντας μία πρωτότυπη εμπειρία στους χρήστες. Επιπλέον, μειώνει τον χρόνο και το κόστος συντήρησης και κάνει τις αλλαγές και τις προσαρμογές σε νέα δεδομένα πιο εύκολες.
Τέλος, οι μηχανές αναζήτησης, όπως η Google, λαμβάνουν υπόψη την εμπειρία χρήστη σε έναν ιστότοπο με διάφορες μετρήσεις (χρόνος παραμονής και πλοήγησης, site architecture, bounce rate κ.λπ.) και είναι πιο πιθανό να τον εμφανίσουν υψηλότερα στα οργανικά αποτελέσματα αναζήτησης. Συνολικά, η επένδυση σε ένα επαγγελματικό UI/UX Design δεν είναι πολυτέλεια, αλλά μια απαραίτητη στρατηγική για τη δημιουργία ενός επιτυχημένου και ανταγωνιστικού ιστότοπου.
Γιατί είναι σημαντικό να έχει καλό UI/UX Design ένα eshop;
Ένα e-shop με καλό UI/UX Design αυξάνει τα conversion rates και μειώνει το ποσοστό εγκατάλειψης καλαθιού, όπως ήδη αναφέραμε. Η εύκολη πλοήγηση διευκολύνει τους χρήστες να βρουν τα προϊόντα που ψάχνουν και να ολοκληρώσουν τις αγορές τους, ενώ ταυτόχρονα αυξάνεται η αξιοπιστία του καταστήματος. Επιπλέον, μία καλή εμπειρία χρήστη, αυξάνει τις ευκαιρίες για επιτυχημένο crossselling και upselling.
Συμβουλές για την ανακατασκευή ιστοσελίδας με καλές UI/UX πρακτικές
Αρχικά, ο σχεδιασμός πρέπει να είναι mobile friendly, ή ακόμη καλύτερα mobile-first, και responsive σε διάφορες συσκευές: Η λειτουργικότητα του site αφορά όλους τους χρήστες και κυρίως αυτούς που συνδέονται από ένα smartphone ή tablet.
Επίσης, το UX Design δεν περιορίζεται μόνο σε στοιχεία που περιλαμβάνονται στην ιστοσελίδα σας, αλλά έχει εφαρμογή και στα emails που μπορεί να λάβει ένας πελάτης, για παράδειγμα, μετά τη διεκπεραίωση της παραγγελίας του.
Όσον αφορά το user interface, η ιστοσελίδα πρέπει να έχει συνάφεια με τον πραγματικό κόσμο. Όσο περίπλοκο και αν είναι το niche που δραστηριοποιείται η επιχείρησή σας, οι λέξεις που το περιγράφουν πρέπει να είναι απλές και κατανοητές. Επίσης, είναι σημαντικό το οπτικό και το γραπτό περιεχόμενο να ανανεώνονται συχνά με σύγχρονες πληροφορίες: Η ανακατασκευή σελίδας είναι μία ιδανική ευκαιρία για να φρεσκάρετε το content σας.
Εκτός από τις λέξεις, και οι εικόνες και τα concepts πρέπει να είναι γνώριμα. Ένα καλό παράδειγμα είναι το γνωστό καλάθι που χρησιμοποιούν τα περισσότερα eshops. Μη βάλετε κάποιο άλλο εικονίδιο (όσο καλαίσθητο και πρωτότυπο κι αν είναι), που δεν το έχει συνηθίσει κανείς. Οι χρήστες θέλουν να καταλαβαίνουν εύκολα τις λειτουργίες και να ολοκληρώνουν τις ενέργειές τους χωρίς να ψάχνουν το νόημα πίσω από άγνωστους συμβολισμούς.
Μειώστε τις περιττές πληροφορίες και δώστε βάση στα χρώματα. Υπάρχουν λόγοι για τη χρήση κάποιων συγκεκριμένων χρωμάτων. Αν για παράδειγμα, στην επιτυχημένη ολοκλήρωση της παραγγελίας βάλετε κόκκινα γράμματα επειδή είναι το brand color σας, ο χρήστης πιθανώς να νομίζει πως κάτι δεν πήγε καλά και να ψάχνει να βρει το λάθος. Αυτό συμβαίνει γιατί, συνήθως, το κόκκινο στις ιστοσελίδες μετά από κάποια ενέργεια, σημαίνει σφάλμα.
Τέλος, η ελευθερία κινήσεων που θα έχει ο χρήστης είναι πολύ βασική. Δώστε του «εξόδους κινδύνου», για να διορθώνει εύκολα τα λάθη του. Είναι πολύ σημαντικό να νιώθει ασφάλεια και να έχει τον απόλυτο έλεγχο. Αυτό σημαίνει να μπορεί να ακυρώνει εύκολα μια ενέργεια, να ζητάτε επιβεβαίωση πριν από κάθε σημαντική διαδικασία, ώστε να αποφεύγετε τα κατά λάθος πατήματα και να έχετε σε εμφανή σημεία τον τρόπο να γυρίσει στο προηγούμενο βήμα και την αρχική σελίδα.
Πώς να αξιολογήσετε εύκολα το UI/UX Design του website σας
Μία καλή άσκηση είναι να μπείτε για λίγο στα παπούτσια του χρήστη και να δοκιμάσετε να πλοηγηθείτε στην ιστοσελίδα σας. Κάντε όλες τις ενέργειες που θα έκανε ένας δυνητικός πελάτης, κάντε μια αγορά, πατήστε τα διάφορα κουμπιά, πλοηγηθείτε στο μενού. Μόνο έτσι θα καταλάβετε αν η διαδρομή ενός χρήστη μέσα στην ιστοσελίδα είναι ευχάριστη, εύκολη και γρήγορη.
Για ακόμη καλύτερα αποτελέσματα, επειδή δεν μπορείτε να είστε υποκειμενικοί (μιας και ξέρετε ακριβώς τις λειτουργίες του website σας), μπορείτε να απευθυνθείτε σε φίλους και γνωστούς σας και να τους πείτε να δοκιμάσουν το ίδιο και να σας δώσουν feedback.
UI/UX Design και κατασκευή ιστοσελίδων από τη D3 Solutions
Το UI και το UX Design πρέπει να συνυπάρχουν μεταξύ τους. Στο διαδίκτυο υπάρχουν πολλά παραδείγματα ιστοσελίδων προς αποφυγή.
Να θυμάστε πως ένα καλό UI δε σημαίνει αυτόματα ένα καλό UX, και ένα καλό UX δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς ένα καλό UI.
Στην D3 Solutions σχεδιάζουμε λειτουργικούς και όμορφους ιστότοπους, σύμφωνα με τους κανόνες του UI/UX Design. Ανακατασκευάζουμε παλιές ιστοσελίδες και βοηθάμε τους χρήστες να έρθουν κοντά στην επιχείρησή σας.