Ποια είναι η διαφορά μεταξύ UX Design και UI Design; | D3 Solutions - Digital Agency

UX Design και UI Design: δεν είναι το ίδιο

 

Ο χρήστης

Στον χώρο της κατασκευής και κυρίως ανακατασκευής ιστοσελίδας ακούγονται όλο και συχνότερα οι όροι UX Design και UI Design. Και οι δύο είναι ανθρωποκεντρικής φύσεως όροι, καθώς το πρώτο γράμμα U βγαίνει από τη λέξη User.

Η κατασκευή μιας ιστοσελίδας και ο λόγος ύπαρξής της δεν είναι για να τη μοιραζόμαστε και να χαιρόμαστε μεταξύ μας. Χρειαζόμαστε επισκεψιμότητα και οι χρήστες που θα την επισκεφθούν θέλουμε να μείνουν απόλυτα ικανοποιημένοι από την περιήγηση σε αυτήν.

Ενώ, συχνά μεταξύ του UX Design και του UI Design κα περιπλέκονται και δημιουργούνται παρεξηγήσεις, ένα είναι το μόνο σίγουρο. Χρειάζεσαι και τα δύο για ένα site με όμορφο σχεδιασμό και απόλυτα ομαλή λειτουργικότητα.

Στην τελική, τι το θες το e-shop άμα το επισκέπτονται συνέχεια χρήστες, αλλά μετά από λίγο αποχωρούν απογοητευμένοι από αυτό. Το θέμα είναι να μείνουν, να περιηγηθούν στις σελίδες, να υπάρξει αλληλεπίδραση με κάποια αγορά ή επικοινωνία και όταν έρθει η στιγμή να αποχωρήσουν, να τους βρει ευχαριστημένους από την εμπειρία τους.

Στις ιστοσελίδες μας προσπαθούμε να χρησιμοποιούμε το UX και UI Design με αποτελεσματικό τρόπο για τη σύνδεση δυνητικών χρηστών με μία επιχείρηση.

 

Οι διαφορές μεταξύ τους

Σκέψου το τελευταίο κτίριο που σου άρεσε πάρα πολύ. Σίγουρα θα θυμάσαι την εξωτερική διακόσμησή του. Ο σχεδιασμός του έγινε τόσο σε αισθητικό επίπεδο, όσο σε επίπεδο ασφαλείας και λειτουργικότητας. Για την επιτυχία των παραπάνω συνεργάστηκαν αρμονικά ο αρχιτέκτονας με τον πολιτικό μηχανικό.

Έτσι πρέπει να συνεργαστούν το UX και το UI Design. Όσο καλύτερη είναι η συνεργασία, τόσο πιο θεαματικά θα είναι τα αποτελέσματα.

Το UX Design (User Experience Design) αφορά στη βελτίωση μίας ιστοσελίδας ως προς την ευκολία χρήσης της, με γενικότερο στόχο μια αξιόπιστη, ευχάριστη και αποτελεσματική πλοήγηση. Με λίγα λόγια, ο χρήστης πρέπει να βρίσκει ακριβώς αυτό που ψάχνει με 1-2 clicks.

Το UI Design (User Interface Design) αφορά στο πως οπτικοποιείται η ιστοσελίδα ή το e-shop στον χρήστη. Οι εργασίες που γίνονται προς αυτή την κατεύθυνση μπορεί να είναι από τα χρώματα και τα κουμπιά, μέχρι την τυπογραφία και τα σύμβολα. Έχει λοιπόν να κάνει με το πως εμφανίζονται οι λειτουργίες και το flow της ιστοσελίδας στον χρήστη.

 

Συμβουλές ανακατασκευής ιστοσελίδας: UX Design

Ξόδεψε λίγο παραπάνω χρόνο στην αρχική σελίδα. Οι περισσότεροι επισκέπτες αυτήν θα δουν πρώτη. Το γραπτό περιεχόμενο πρέπει να είναι απλό και συνοπτικό. Μην προσπαθείς να συμπεριλάβεις τα πάντα στην αρχική σελίδα, αλλά να τη χρησιμοποιήσεις ως κινητήριο μοχλό πρόσβασης για την πλοήγηση στο site και το μήνυμα της εταιρείας.

Ο σχεδιασμός πρέπει να είναι συμβατός σε διάφορες συσκευές. Το UX είναι ακόμα πιο σημαντικό στις συσκευές με περιορισμένο μέγεθος οθόνης και διαφορετικές μεθόδους εισαγωγής (εκτός από το κλασικό ποντίκι δηλαδή). Η λειτουργικότητα του site αφορά όλους τους χρήστες και κυρίως αυτούς που συνδέονται από ένα smartphone ή tablet.

Μπες για λίγο στα παπούτσια του χρήστη και δοκίμασε να πλοηγηθείς εσύ ο ίδιος στην ιστοσελίδα σου. Κάνε όλες τις ενέργειες που θα έκανε ένας δυνητικός πελάτης, κάνε μια αγορά, πάτα σε διάφορα κουμπιά, πλοηγήσου μέσω του μενού. Μόνο έτσι θα καταλάβεις αν η διαδρομή ενός χρήστη μέσα στην ιστοσελίδα είναι ευχάριστη, εύκολη και γρήγορη. Στην τελική, αν δεν μπορείς να είσαι υποκειμενικός γιατί πιστεύεις ότι θα τα βρεις όλα τέλεια (όλοι το έχουμε κάνει), μπορείς να απευθυνθείς σε φίλους σου και να τους πεις να δοκιμάσουν.

Το UX Design δεν περιορίζεται μόνο σε πράγματα που είναι άμεσα εμφανή στην ιστοσελίδα σου, αλλά έχει εφαρμογή και στα transactional emails που μπορεί να λάβει ένας πελάτης για παράδειγμα κατά τη διάρκεια διεκπεραίωσης της παραγγελίας του. Θα πρέπει και εκεί να δώσεις σημασία μιας και εκεί πολλές φορές υπάρχει αλληλεπίδραση.

Μείνε πιστός στο εμπορικό σήμα της επιχείρησής σου. Πρέπει να συνδέσεις το περιεχόμενο με το εμπορικό σήμα, για να μη γίνει η ιστοσελίδα σαν πολλές άλλες που χάνονται με την πάροδο του χρόνου. Δώσε χρόνο για να ενσωματώσεις την προσωπικότητα του brand σου με την αισθητική έφεση.

 

Συμβουλές ανακατασκευής ιστοσελίδας: UI Design

Η ιστοσελίδα πρέπει να έχει συνάφεια με τον πραγματικό κόσμο. Όσο περίπλοκο και αν είναι το αντικείμενο που δραστηριοποιείται η επιχείρησή σου, οι λέξεις που το περιγράφουν πρέπει να είναι απλές και κατανοητές.

Μην αντιγράψεις το παλιό περιεχόμενο στο καινούριο. Οι ιστοσελίδες είναι σαν ζωντανοί οργανισμοί. Μπορεί ένα περιεχόμενο να λειτουργούσε καλά στην παλιά ιστοσελίδα, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι θα τα καταφέρει το ίδιο καλά και στην καινούρια. Ανανέωσε τα βίντεο, οπτικό και γραπτό περιεχόμενο. Αναδιατύπωσε το μήνυμα και αφαίρεσε τις παλιές πληροφορίες.

Εκτός από τις λέξεις, και οι εικόνες με τα concepts πρέπει να είναι γνώριμα. Ένα καλό παράδειγμα είναι το γνωστό καλάθι που χρησιμοποιούν τα περισσότερα eshops. Μη βάλεις κάποιο εικονίδιο (όσο καλαίσθητο και αν είναι) που δεν το έχει συνηθίσει κανείς.

Προσπάθησε να βοηθήσεις τον χρήστη να αποτρέψει το λάθος. Σκέψου πόσες φορές έχεις πληκτρολογήσει λάθος λέξη στην Google και πριν ακόμα πατήσεις το enter εμφανίζονται ακριβώς από κάτω οι πιθανές σωστές απαντήσεις. Φρόντισε τα κουμπιά να είναι στη σωστή θέση και να έχουν το κατάλληλο λεκτικό.

Μείωσε τις περιττές πληροφορίες. Συνήθως η μία πληροφορία συναγωνίζεται την άλλη και με αυτό τον τρόπο βομβαρδίζεις τον χρήστη. Ο επισκέπτης κατά τη διάρκεια της περιήγησής του πρέπει να εντοπίζει ακριβώς αυτό που ψάχνει και άμεσα.

Δώσε βάση στα χρώματα. Υπάρχουν λόγοι για το που συνήθως βάζουμε κάποιο συγκεκριμένο χρώμα. Αν για παράδειγμα, στην επιτυχημένη ολοκλήρωση της παραγγελίας βάλεις κόκκινα γράμματα επειδή είσαι full βαμμένος γαύρος, ο χρήστης μπορεί να νομίζει πως κάτι δεν πήγε καλά και να ψάχνει να βρει το λάθος. Αυτό γίνεται γιατί συνήθως το κόκκινο στις ιστοσελίδες μετά από κάποια ενέργεια, σημαίνει σφάλμα.

Τέλος, ένα από τα βασικότερα είναι η ελευθερία κινήσεων που θα έχει ο χρήστης. Δώστου εξόδους κινδύνου, για να διορθώνει εύκολα τα λάθη του. Είναι πολύ σημαντικό να νιώθει την ασφάλεια και να έχει τον απόλυτο έλεγχο. Τοποθέτησε τα στοιχεία με τα οποία μπορεί να αλληλεπιδράσει σε κομβικά σημεία και εντός του πεδίου όρασής του.

 

Το UX Design και UI Design πρέπει να συνυπάρχουν μεταξύ τους. Στο διαδίκτυο υπάρχουν πολλά παραδείγματα ιστοσελίδων προς αποφυγή με το ένα ισχυρό και το άλλο ανίσχυρο. Εμείς στην D3 Solutions ανακατασκευάζουμε ιστοσελίδες που φέρνουν τους χρήστες ακόμα πιο κοντά σε μία επιχείρηση.

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ