7 συχνά λάθη στην κατασκευή ιστοσελίδων WordPress | D3 Solutions - Digital Agency

Όλα εκείνα που πρέπει να προσέξετε στην κατασκευή ιστοσελίδων WordPress

Όλοι, σχεδόν, γνωρίζουμε το WordPress, μιας και είναι το πιο δημοφιλές open-source σύστημα διαχείρισης περιεχομένου (Content Management System – CMS) για τη δημιουργία και τη διαχείριση ιστοσελίδων. Η ευκολία στη χρήση του, αλλά και το πλούσιο υλικό εκμάθησης και troubleshooting που το συνοδεύει στο διαδίκτυο, προσκαλεί πολλούς ερασιτέχνες να δοκιμάσουν την τύχη τους και τη δημιουργικότητά τους και να φτιάξουν τις δικές τους ιστοσελίδες. Η γνώμη μας; Και πολύ καλά κάνουν.

Πολλοί εξ αυτών θα αγαπήσουν το web development και θα γίνουν αξιόλογοι επαγγελματίες, ενώ άλλοι θα πειραματιστούν και θα φτιάξουν ένα όμορφο blog ή ένα portfolio για να προωθήσουν το personal branding τους – ή, απλώς, θα μάθουν να λειτουργούν ένα εξαιρετικά χρήσιμο εργαλείο.

Ωστόσο, όταν πρόκειται για την κατασκευή ενός ιστότοπου για μια επιχείρηση τα πράγματα γίνονται αρκετά πιο περίπλοκα, καθώς εμπλέκονται πολλοί παράγοντες στη διαδικασία αυτή. Ερασιτέχνες ή άπειροι επαγγελματίες μπορούν να βλάψουν – άθελά τους – την ψηφιακή παρουσία ενός brand, για αυτό και στην D3 Solutions λαμβάνουμε πολλά αιτήματα ανακατασκευής ιστοσελίδας.

 

Τι να αποφύγετε στην κατασκευή ιστοσελίδων WordPress;

Στην κατασκευή ιστοσελίδων WordPress υπάρχουν αρκετά σημαντικά στοιχεία που πρέπει να λάβετε υπόψη είτε φτιάχνετε ένα νέο website για πελάτη σας, είτε έχετε αναθέσει σε κάποιον να το κάνει για εσάς.

Ο ιστότοπός σας είναι η ψηφιακή σας ταυτότητα, και όπως κάθε επιχειρηματίας οφείλει να ξέρει τα βασικά λογιστικά του, έτσι είναι καλό να ξέρει και τα βασικά χαρακτηριστικά της ιστοσελίδας του για να εντοπίζει άμεσα λάθη και αστοχίες που μπορεί να του κοστίζουν traffic και conversions. Παρακάτω θα βρείτε 7 από τα πιο βασικά λάθη που εντοπίζουμε στην κατασκευή ιστοσελίδων WordPress.

 

1. Την κακή αρχιτεκτονική πληροφορίας

Ας ξεκινήσουμε με την κακή αρχιτεκτονική πληροφορίας σε μια ιστοσελίδα. Αρχιτεκτονική πληροφορίας ονομάζουμε την οργάνωση των πληροφοριών ενός website και τη δομή του, ώστε αυτή να καθιστά εύκολη την πλοήγηση. Είναι, δηλαδή, απλά και απολύτως ξεκάθαρα τα μονοπάτια που ακολουθούν οι χρήστες για να ολοκληρώσουν μια ενέργεια (μια αγορά, μια εγγραφή, μια κράτηση κ.λπ.) χωρίς να νιώθουν αποπροσανατολισμένοι.

 

Το Information Architecture (IA) είναι τα θεμέλια του καλού UX.

 

Επιπλέον, όσο πιο μπερδεμένος είναι ένας ιστότοπος, τόσο αυξάνονται τα bounce rates: Ένα πολύ κακό signal για τη Google και το ranking ενός website. Πώς θα εντοπίσετε, όμως, την κακή αρχιτεκτονική πληροφορίας κατά την κατασκευή ιστοσελίδων WordPress;

Βάλτε γνωστούς και φίλους σας να περιηγηθούν στα wireframes ή το prototype με σκοπό να εκτελέσουν μια ενέργεια (π.χ. μια αγορά). Ακούστε προσεκτικά τα σχόλιά τους και σημειώστε τα. Αν σας πουν ότι δε βρίσκουν εύκολα το καλάθι ή το κουμπί της αγοράς ή το πώς να πάνε πίσω στο αρχικό μενού, μην τους πείτε περίεργους. Κατά 99,9% έχουν δίκιο.

 

2. Την έλλειψη Search Engine Optimization

Οι περισσότεροι πλέον γνωρίζουν πως όταν ασχολούνται με την κατασκευή ιστοσελίδων WordPress, αργά η γρήγορα θα ασχοληθούν με το Search Engine Optimization (SEO) είτε η σελίδα αφορά τους ίδιους, είτε πελάτη τους. Όλοι οι ιδιοκτήτες ιστοσελίδων θέλουν να δουν την επιχείρησή τους στην πρώτη σελίδα. Για να το πετύχουν αυτό όμως, πρέπει να επενδύσουν σε δύο βασικούς τομείς του SEO:

  • Την τεχνική του σκοπιά (το technical SEO δηλαδή)
  • Το SEO περιεχόμενο

Η έλλειψη Search Engine Optimization (SEO) σημαίνει πως κατά την κατασκευή ενός website δεν έχουν ληφθεί υπόψη βασικά στοιχεία που επηρεάζουν το ranking, όπως είναι:

  • Η έρευνα και η χρήση σωστών λέξεων κλειδιών,
  • Η ποιότητα περιεχομένου,
  • Τα καλά backlinks,
  • Η ταχύτητα φόρτωσης της σελίδας και
  • Η δομή του ιστότοπου.

Η έλλειψη SEO οδηγεί στην απώλεια ευκαιριών για επισκεψιμότητα και αναγνωρισιμότητα στο διαδίκτυο. Είναι μια επένδυση που αξίζει να κάνετε στο ξεκίνημά σας.

Χρειάζομαι SEO για το website μου

 

3. Την έλλειψη προσβασιμότητας σε ΑμΕΑ

Όπως είχαμε αναφέρει και στο εκτενές μας άρθρο για τις ιστοσελίδες για ΑμΕΑ, η έλλειψη προσβασιμότητας σε άτομα με αναπηρία είναι ήδη παράνομη στη Νορβηγία και, αν και δεν αποτελεί άμεσο ranking factor για την Google, βοηθά πολύ στο να ξεχωρίσει ο ιστότοπός σας και να είναι προσιτός σε άτομα με οπτική, ακουστική ή κάποια άλλου είδους αναπηρία.

Τι αποτελεί, μεταξύ άλλων, έλλειψη προσβασιμότητας σε ΑμΕΑ στην κατασκευή ιστοσελίδων WordPress;

  • Οι ανεπαρκείς περιγραφές εικόνων (alt. text) για τους ανθρώπους με προβλήματα όρασης,
  • H έλλειψη ρύθμισης μεγέθους γραμματοσειράς για ατομα με δυσκολίες στην ανάγνωση,
  • Ο καθαρός κώδικας που λειτουργεί αρμονικά με βοηθητικά web εργαλεία που χρησιμοποιούν άτομα με αναπηρίες,
  • Η σαφήνεια των κειμένων,
  • Η ενσωμάτωση video χωρίς υπότιτλους,
  • Η έλλειψη audio version στα άρθρα και τις landing pages κ.ά.

Η προσβασιμότητα είναι σημαντική για την προώθηση και τη διασφάλιση της ισότιμης συμμετοχής όλων των ατόμων στον κυβερνοχώρο.

Πρέπει να κάνω την ιστοσελίδα μου προσβάσιμη σε ΑμΕΑ

 

4. Το να μην είναι responsive το design

Όταν ο σχεδιασμός ενός ιστότοπου δεν είναι «responsive», σημαίνει πως δεν προσαρμόζεται αυτόματα σε διάφορες οθόνες και συσκευές, όπως τα κινητά τηλέφωνα και τα tablet. Πλέον, σπάνια συναντάμε καινούριες ιστοσελίδες που δεν έχουν mobile first ή responsive design, ωστόσο είναι πιο συχνό απ’ όσο φαντάζεστε σε παλαιότερες ιστοσελίδες.

Το non responsive design στην κατασκευή ιστοσελίδων WordPress (και όχι μόνο) παρουσιάζει:

  • δυσκολίες στο readabillity (να πρέπει να κάνετε οριζόντιο scroll για να διαβάσετε ένα κείμενο, να καλύπτεται μέρος αυτού από άλλα στοιχεία κ.λπ.)
  • παραμόρφωση της δομής και των εικόνων,
  • απόκρυψη σημαντικών στοιχείων (π.χ. την μπάρα του μενού, τα κουμπιά με τα CTAs κ.ά.)

Όλα αυτά προκαλούν έντονη δυσκολία πλοήγησης για όσους χρησιμοποιούν φορητές συσκευές, που πλέον αποτελούν τη συντριπτική πλειοψηφία των χρηστών.

Το responsive design επιτρέπει στον ιστότοπο να προσαρμόζεται δυναμικά, προσφέροντας μια ομαλή και συνεπή εμπειρία χρήσης ανεξάρτητα από τη συσκευή που χρησιμοποιεί ο κάθε επισκέπτης.

 

5. Τα δυσνόητα ή ελλιπή CTAs

Tα CTAs σε έναν ιστότοπο είναι τα κουμπιά ή οι σύνδεσμοι που παρακινούν τους χρήστες να προβούν σε μια ενέργεια, όπως η αγορά ενός προϊόντος, η εγγραφή σε ένα ενημερωτικό δελτίο ή η λήψη μιας προσφοράς. Τα δυσνόητα ή ελλιπή CTAs είναι αυτά που δεν είναι σαφή ή κατανοητά για τους χρήστες, και εκείνα που δεν παρέχουν αρκετές πληροφορίες για να τους πείσουν να προβούν στην εκάστοτε ενέργεια.

Η ανεπαρκής διατύπωση ή η έλλειψη καλής ορατότητας των CTAs οδηγεί σε

  • ανεπιτυχή αλληλεπίδραση των χρηστών με τον ιστότοπο και
  • απώλεια μετατροπών των leads σε clients.

Ο καλός σχεδιασμός CTAs κατά την κατασκευή ιστοσελίδων WordPress (ή οποιουδήποτε άλλου CMS) είναι αναγκαίος, ωστέ να καθοδηγήσει τους χρήστες και να τους ενθαρρύνει να ολοκληρώσουν τη διαδρομή που χαράχτηκε κατά τον σχεδιασμό της αρχιτεκτονικής πληροφορίας.

 

6. Την αργή ταχύτητα φόρτωσης

Η ταχύτητα φόρτωσης ενός ιστότοπου είναι ίσως το πιο σημαντικό στοιχείο αυτή τη στιγμή τόσο για την εμπειρία του χρήστη, όσο και για τη θέση μιας ιστοσελίδας στα αποτελέσματα αναζήτησης. Από το 2018, εξάλλου, είναι και επίσημα ranking factor για τα SERPs των φορητών συσκευών (ναι, ενδέχεται να εμφανίζονται άλλα αποτελέσματα αν ψάχνετε από desktop και άλλα από το κινητό σας).

Οι παράγοντες που επηρεάζουν την ταχύτητα φόρτωσης περιλαμβάνουν

  • το μέγεθος των αρχείων εικόνας και video,
  • την πολυπλοκότητα του σχεδιασμού του ιστότοπου,
  • την απόδοση του διακομιστή φιλοξενίας (web hosting),
  • την ποιότητα της σύνδεσης του χρήστη κ.ά.

Η ταχύτητα είναι καλό να προβλέπεται κατά την κατασκευή ιστοσελίδων WordPress. Αλλά ακόμη κι αν δεν είχατε προβλέψει σωστά εξαρχής, με τις υπηρεσίες βελτιστοποίησης ταχύτητας ιστοσελίδων που προσφέρουμε στην D3 Solutions, κάθε ιστοσελίδα, όποτε και να έχει φτιαχτεί, μπορεί να φορτώνει σε γρήγορες ταχύτητες και να μη χάνει πελάτες εξαιτίας του buffering.

Χρειάζομαι βελτιστοποίηση ταχύτητας στην ιστοσελίδα μου

 

7. Την έλλειψη ασφάλειας

Η έλλειψη ασφάλειας σε έναν ιστότοπο σημαίνει πως δεν έχουν ληφθεί τα κατάλληλα μέτρα για την προστασία των δεδομένων των χρηστών και την αποτροπή απειλών χάκερς. Αυτό σημαίνει κακή ασφάλεια σύνδεσης, ανεπαρκή προστασία από κακόβουλο λογισμικό, ανοιχτές πύλες για επιθέσεις, έλλειψη αναβαθμίσεων ασφαλείας κ.ά.

Η έλλειψη ασφάλειας μπορεί να οδηγήσει σε διαρροή προσωπικών δεδομένων, απώλεια εμπιστοσύνης και ενδεχομένως νομικές συνέπειες. Η ασφάλεια του ιστότοπου είναι πολύ σημαντική για τη διατήρηση της εμπιστοσύνης των χρηστών και την προστασία των δεδομένων τους, ειδικά σε ιστοσελίδες όπου οι χρήστες κάνουν δικό τους λογαριασμό και μοιράζονται ευαίσθητες προσωπικές πληροφορίες.

Plus: Το πρωτόκολλο ασφαλείας HTTPS, αν και δεν αποτελεί ξεκάθαρα ranking factor αλλά ranking signal, επηρεάζει πολύ την κατάταξη ενός website στα SERPs της Google. Φροντίστε κατά την κατασκευή ιστοσελίδων WordPress να υπάρχουν όλα τα απαραίτητα πρωτόκολλα ασφαλείας. Αν δεν είστε σίγουροι για το επίπεδο ασφάλειας του ιστότοπού σας, επικοινωνήστε μαζί μας στο 2751151652 για να κλείσουμε ένα ραντεβού αξιολόγησης.

 

Bonus one: Μην ξεχνάτε το favicon!

Το favicon είναι ένα μικρό εικονίδιο, που εμφανίζεται στα αριστερά στην καρτέλα του προγράμματος περιήγησης που χρησιμοποιείτε (browser tab) και στη λίστα των σελίδων που έχετε αποθηκεύσει στα αγαπημένα (bookmarks). Είναι μια μικρή λεπτομέρεια, ωστόσο μεγάλης σημασίας, καθώς βοηθά στην αναγνώριση ενός ιστότοπου ανάμεσα στις δεκάδες ανοιχτές καρτέλες που έχουμε όλοι μας καθημερινά.

Τα favicons είναι συνήθως σε μορφή PNG, είναι μόλις 16×16 pixels και εμφανίζονται σωστά σε όλα τα προγράμματα περιήγησης. Συνήθως, αποτελούν τη μικρογραφία του λογοτύπου σας. Αν δεν έχετε favicon, ζητήστε από τον γραφίστα που έφτιαξε το δικό σας logo να σας φτιάξει μια απλοποιημένη εκδοχή του, πιο διακριτική, την οποία μπορείτε να χρησιμοποιείτε και σε φωτογραφίες σε social media, σε μικρά banners, σε κάρτες, φυλλάδια κ.λπ.

 

Κατασκευή ιστοσελίδων WordPress από την D3 Solutions

Ξεκινήστε την επιχειρηματική σας δραστηριότητα στο διαδίκτυο με σωστές βάσεις και επιλέξτε κατασκευή ιστοσελίδων WordPress από την D3 Solutions. Με πολυετή εμπειρία στον χώρο του development, αναλαμβάνουμε την κατασκευή της νέας σας ιστοσελίδας, την κατασκευή eshop, τη φιλοξενία ιστοσελίδων, τη βελτιστοποίηση της ταχύτητας και πολλές ακόμη υπηρεσίες, διασφαλίζοντας μια άρτια ψηφιακή παρουσία για την επιχείρησή σας.

Ελάτε σε επικοινωνία μαζί μας σήμερα, ώστε να κλείσουμε ένα ραντεβού και να συζητήσουμε τις ανάγκες σας.

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ