One-page website: Είναι καλή ιδέα η μονοσέλιδη ιστοσελίδα; | D3 Solutions - Digital Agency

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για το one-page website

Η επιχείρηση είναι έτοιμη και το business plan γραμμένο. Ήρθε η ώρα για την κατασκευή ιστοσελίδας. Έχετε ψάξει στο διαδίκτυο, σίγουρα έχετε βρει templates που σας αρέσουν από το Theme Forest, έχετε μελετήσει τον ανταγωνισμό σας, βρήκατε τις γραμματοσειρές που σας αρέσουν, έχετε έτοιμα τα εικαστικά, τις φωτογραφίες και την εταιρική παλέτα χρωμάτων. Έχετε κάνει, δηλαδή, σχεδόν όλα εκείνα που απαιτεί ο ρόλος σας στη δημιουργία της ιστοσελίδας σας.

Και ήρθε η ώρα να αποφασίσετε:

  • Θα κάνετε one-page website; Μια καλαίσθητη, minimal μονοσέλιδη ιστοσελίδα, όπου με ένα μόνο scroll και υψηλή ταχύτητα φόρτωσης ο χρήστης βρίσκει όλα όσα χρειάζεται;
  • Η μήπως θα κάνετε μια multi-page ιστοσελίδα; Μια κλασική ιστοσελίδα, με menu και ξεκάθαρη δομή, με επιμέρους landing pages για κάθε υπηρεσία και κάθε προϊόν, όπου θα αναλύσετε όλους τους λόγους που σας κάνουν να ξεχωρίζετε;

Πώς πρέπει να επιλέξετε; Σύμφωνα με ποια κριτήρια; Και το κυριότερο απ’ όλα: Τι γίνεται με το one-page website SEO;

 

One-page website vs multi-page website

Και οι δύο επιλογές έχουν τα θετικά τους και τα αρνητικά τους και η επιλογή βασίζεται ξεκάθαρα στους στόχους της δικής σας επιχείρησης και τις ανάγκες που έχει, ή εξυπηρετεί, η ψηφιακή της παρουσία.

Unboxing one-page website

Τη μονοσέλιδη ιστοσελίδα θα τη βρείτε να ονομάζεται εκτός από one-page website και single-page, και τον σχεδιασμό της scrolling web design. Το scrolling web design αναπτύχθηκε στα πλαίσια του mobile-first design, του σχεδιασμού, δηλαδή, που στοχεύει πρωτίστως σε χρήστες μικρών φορητών συσκευών, όπως τα κινητά.

 

One-page website: Είναι καλή ιδέα η μονοσέλιδη ιστοσελίδα; | D3 Solutions - Digital Agency

Τα θετικά του one-page website

Ένα από τα πιο σημαντικά και θετικά χαρακτηριστικά ενός one-page website είναι η ταχύτητά του. Οι μονοσέλιδες ιστοσελίδες είναι από τις πιο γρήγορες που υπάρχουν, οπότε ενδείκνυνται για χρήστες που δεν περιμένουν ούτε δευτερόλεπτο. Οπότε, αν το κοινό σας έχει τέτοια χαρακτηριστικά, συνήθως είναι νέοι, αρκετά εξοικειωμένοι με την τεχνολογία (καταναλωτές Gen Z), αξίζει να εξετάσετε αυτήν την επιλογή.

Αν έχετε σκοπό να χτίσετε μια δυναμική στρατηγική απόκτησης backlinks, τότε τα νέα είναι πολύ καλά. Καθώς δεν υπάρχουν άλλες σελίδες, όλα τα backlinks θα οδηγούν στη μία και μοναδική σελίδα, λαμβάνοντας όλο το traffic και δίνοντάς σας καλύτερα rankings. Επιπλέον, το κόστος κατασκευής είναι πολύ πιο προσιτό από το development ιστότοπων με πολλαπλές σελίδες.

Όσον αφορά την ευχρηστία, οι μονοσέλιδες ιστοσελίδες είναι στη βάση τους mobile friendly και έχουν πολύ καλύτερη απόδοση στις μικρές φορητές συσκευές. Συνοψίζοντας, ένα one-page website, με καλή ταχύτητα, όμορφο και user friendly σχεδιασμό με πολλά backlinks θα πάει καλά ακόμη και στα SERPs.

Γιατί, τότε, το SEO ανήκει στα cons των μονοσέλιδων ιστοσελίδων;

Τα αρνητικά του one-page website

Ας ξεκινήσουμε με τα αρνητικά του one-page website SEO. Με περισσότερες landing pages μπορείτε να εμβαθύνετε σε περισσότερα εναλλακτικά και συμπληρωματικά keywords και να αυξήσετε την απήχησή σας σε διαφορετικό κοινό. Μπορείτε να αναπτύξετε τη στρατηγική σας και να λάβετε traffic από διάφορους τομείς.

Ωστόσο, αν η επιχείρησή σας έχει έναν και μόνο στόχο που εκφράζεται σε ένα και μόνο keyword ή το πελατολόγιό της δε βρίσκεται στις αναζητήσεις της Google, η επιλογή του one-page είναι περισσότερο από αρκετή.

Αν και αναφέραμε παραπάνω πως οι μονοσέλιδες ιστοσελίδες είναι mobile friendly και προσφέρουν καλή εμπειρία χρήσης στους χρήστες, κάποιοι λιγότερο έμπειροι χρήστες ενδέχεται να βρουν την πλοήγηση αρκετά δύσκολη και πολύπλοκη. Μιας και το ευρύ κοινό έχει συνηθίσει έναν συγκεκριμένο τρόπο να πλοηγείται σε έναν ιστότοπο, είναι πολύ πιθανό η πιθανή απουσία menu σε desktop και η απουσία του drop down menu σε mobile συσκευές να τους μπερδέψει και να αποχωρήσουν από τον ιστότοπο πριν προλάβουν να scrollάρουν παρακάτω.

Τέλος, δε θα μπορείτε να αναπτύξετε με λεπτομέρειες τις υπηρεσίες ή τα προϊόντα σας (αν είναι αρκετά), οπότε ο λόγος πρέπει να είναι συγκεκριμένος, περιεκτικός και να εξυπηρετεί με απόλυτη σαφήνεια το μήνυμα της επιχείρησής σας.

 

Σε ποιες επιχειρήσεις ταιριάζει το one-page website;

Τα one-page websites είναι πολύ καλές επιλογές για ελεύθερους επαγγελματίες με μικρή ή πολύ niched γκάμα υπηρεσιών. Αν ξεκινάτε τώρα την καριέρα σας ως σύμβουλος επιχειρήσεων, αν προσφέρετε υπηρεσίες coaching ή πραγματοποιείτε συνεδρίες, ένα μονοσέλιδο website θα σας εξυπηρετήσει, ειδικά στην αρχή που το budget σας θα είναι πιο περιορισμένο.

Επίσης, ταιριάζει σε eshops που πουλάνε μόνο ένα προϊόν ή πολύ λίγα (3-5), σε websites συνεδρίων και διαφόρων events ή σε ιστότοπους που έχουν μόνο έναν σκοπό, π.χ. Να κατεβάσει ο χρήστης μια εφαρμογή ή να γραφτεί σε μια λίστα newsletter.

Τέλος, ταιριάζει σε επιχειρήσεις που δε βασίζουν το πελατολόγιό τους στη Google. Αν και, με αρκετή προσπάθεια, μπορεί ένα one-page website να βρεθεί στην πρώτη θέση των αναζητήσεων (ειδικά αν ανταγωνίζεται keywords με μικρό difficulty), θα πάσχει σημαντικά σε σχέση με ανταγωνιστές που έχουν αναπτύξει πλούσιο και valuable περιεχόμενο σχετικά με το ίδιο θέμα.

Αν όμως οι πελάτες βρίσκονται στα social media και το website σας απλά συμπληρώνει την ψηφιακή σας παρουσία, τότε ένα μικρό, εύχρηστο και γρήγορο one-page website θα απογειώσει την εικόνα σας.

ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΙ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ONE-PAGE WEBSITE

 

Ποιες επιχειρήσεις είναι προτιμότερο να επιλέξουν multi-page website;

Επιχειρήσεις που έχουν πολλές υπηρεσίες, δραστηριοποιούνται σε αρκετούς κλάδους, απευθύνονται σε ευρύ κοινό και ανταγωνίζονται λέξεις κλειδιά μεγάλης δυσκολίας, πρέπει να επιλέξουν τον σχεδιασμό ενός ιστότοπου με πλούσιο sitemap, όπου θα αναπτύξουν αναλυτικά τις πληροφορίες τους και θα ακολουθήσουν ένα πλάνο content marketing. Επίσης, επιχειρήσεις e-commerce με πολλά προϊόντα, αναγκαστικά, δεν μπορούν να επιλέξουν ένα one-page website.

Γενικότερα, οι περισσότερες επιχειρήσεις δεν επωφελούνται από ένα scrolling web design, εκτός κι αν βρίσκονται σε ένα στάδιο prelaunch ή ξεκινούν με ένα one-page λόγω χαμηλού budget με στόχο να κάνουν κάτι πιο μεγάλο αργότερα, όταν θα υπάρχουν περισσότεροι πόροι.

Ωστόσο, οι επιχειρήσεις που αναφέραμε παραπάνω, όταν κάνουν τη στρατηγική επιλογή να αναπτύξουν ένα one-page website και το στήνουν σωστά, οι πιθανότητες επιτυχίας τους αυξάνονται κατακόρυφα!

 

Κατασκευή one-page website από την D3 Solutions

Τελικά, την πήρατε την απόφαση και θέλετε ένα όμορφο, ultra στοχευμένο one-page website. Στην D3 Solutions αναλαμβάνουμε τον σχεδιασμό και την κατασκευή της μονοσέλιδης ιστοσελίδας σας, αλλά και του eshop σας.

Φροντίζουμε για την τεχνική αρτιότητα και για την υψηλή ταχύτητα του νέου σας ιστότοπου, ώστε να είστε πανέτοιμοι να ξεκινήσετε το ψηφιακό ταξίδι της επιχείρησής σας. Παράλληλα, προσφέρουμε υπηρεσίες ανακατασκευής ιστοσελίδας και βελτιστοποίηση ταχύτητας σε εσάς που έχετε ήδη ένα website που θέλει βελτίωση. Στεκόμαστε δίπλα σας κάθε στιγμή και απαντάμε με αμεσότητα σε ό,τι σας προβληματίζει.

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ