Πόσο σημαντική είναι η γραμματοσειρά | D3 Solutions - Digital Agency

Η σημασία των γραμματοσειρών στην κατασκευή ιστοσελίδων

 

Η Δύναμη των Γραμμάτων

Κατά τη διαδικασία κατασκευής ιστοσελίδας οι εργασίες που γίνονται ποικίλουν. Το λογότυπο, τα χρώματα, η διάταξη και το κείμενο είναι λίγες από τις δουλειές που πρέπει να γίνουν. Όμως, η γραμματοσειρά (ή αλλιώς τυπογραφία, ελληνιστί web font) είναι ένα κομμάτι του σχεδιασμού που μπορεί να κάνει τη διαφορά, καθώς η ιστοσελίδα θα είναι πιο ευανάγνωστη.

Σίγουρα θα σου έχει τύχει να επισκεφτείς ένα site και να σου αρέσει τόσο πολύ χωρίς να έχεις καταλάβει ακριβώς τον λόγο (σου βγάζει θετικά βάιμπς ας πούμε). Η δύναμη των γραμμάτων και μια καλή γραμματοσειρά είναι αυτή που έχει κάνει τη διαφορά. Ο επισκέπτης στην αρχή θα παρατηρήσει τα γραφικά και τις εικόνες μίας ιστοσελίδας, αλλά στη συνέχεια θα αναγκαστεί να διαβάσει το περιεχόμενο.

Ανάλογα με το ύφος της εταιρείας σου πρέπει να επιλέξεις και τη γραμματοσειρά. Στην D3 Solutions δοκιμάζουμε πολλές από αυτές και παρουσιάζουμε τις καταλληλότερες στους πελάτες μας για να κάνουν την τελική επιλογή.

Σε μία έρευνα που έγινε το 2011, οι ψυχολόγοι από τα πανεπιστήμια Princeton και Indiana των ΗΠΑ ανακάλυψαν, ότι ανάλογα με τη γραμματοσειρά που χρησιμοποιείται, ο αναγνώστης μπορεί να θυμάται καλύτερα τις πληροφορίες του κειμένου σε σύγκριση με μια δυσανάγνωστη γραμματοσειρά.

 

Γραμματοσειρά Serif vs Sans Serif

Οι δύο δημοφιλέστερες κατηγορίες γραμματοσειρών που χρησιμοποιούνται τα τελευταία χρόνια είναι οι Serif και οι Sans Serif. Οι περισσότερες εταιρείες στον κόσμο με αυτές δουλεύουν τα κείμενα τους και θα τις βρεις σε χιλιάδες sites στο διαδίκτυο.

Η Serif είναι μια web safe κατηγορία γραμματοσειράς. Έχουν έναν πιο κομψό και επίσημο τόνο και είναι ευανάγνωστες. Στην κατηγορία αυτή ανήκει για παράδειγμα το web font Noto Serif. Το χαρακτηριστικό τους είναι τα “πατουσάκια” που έχουν και τα διακοσμητικά strokes στο τέλος των άκρων τους.

Η κατηγορία Sans Serif αφορά γραμματοσειρές που στοχεύουν στο νεανικό κοινό. Έχουν ένα καθαρό και μοντέρνο στιλ. Sans στα Γαλλικά σημαίνει “χωρίς” και την ονομασία την πήραν γιατί δεν έχουν τα strokes των Serif. Η Open Sans και η Roboto είναι ίσως τα δημοφιλέστερα fonts σε αυτή την κατηγορία. Οι Sans Serif θέλουν ιδιαίτερη προσοχή, αλλά άμα γίνει η σωστή επιλογή μπορούν να αποτελέσουν έναν εξαιρετικά καλό σύμμαχο.

Φυσικά, όταν μιλάμε για γραμματοσειρές στο διαδίκτυο και την τεχνολογία δεν μπορούμε να μη σκεφτόμαστε το μέλλον. Κάποιες μελλοντικές κατηγορίες web fonts που αναμένεται να πρωταγωνιστήσουν είναι οι Monospace, Handwriting και Display fonts.

 

Συμβουλές

Στην Αγγλική γλώσσα υπάρχει τεράστια ποικιλία γραμματοσειρών. Όμως, για την Ελλάδα μας τα web fonts δεν είναι τόσα πολλά (ε, δεν το πιστεύω). Ευελπιστούμε, ότι με την πάροδο του χρόνου αυτό θα αλλάξει και θα έχουμε στα Ελληνικά περισσότερες γραμματοσειρές.

Υπάρχουν web fonts που είναι εντελώς δωρεάν (όπως τα Google Fonts) και άλλα που πρέπει να πληρώσεις. Η τιμή τους ξεκινάει από τα 10 ευρώ και μπορεί να φτάσει ακόμα και τα 100. Πριν αγοράσεις ή χρησιμοποιήσεις οποιαδήποτε γραμματοσειρά πρέπει να βεβαιωθείς ότι υποστηρίζει και Ελληνικά.

Ο αριθμός web fonts που χρησιμοποιεί ένα site δεν πρέπει να είναι παραπάνω από τρεις. Η κύρια γραμματοσειρά πρέπει να είναι συνώνυμη με την πολιτική της εταιρείας. Η δευτερεύουσα θα περιλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος της, πρέπει να είναι πεντακάθαρη και όσο το πιο δυνατόν εύκολη στην ανάγνωση. Ενώ, η τριτοβάθμια που συνήθως είναι προαιρετική τη βάζουμε στα menu, call to actions κλπ.

Μεγάλη προσοχή πρέπει να δώσεις στην ταχύτητα φόρτωσης της ιστοσελίδας. Σε προηγούμενο άρθρο είχαμε αναφέρει τους λόγους που πρέπει να φορτώνει αστραπιαία μία ιστοσελίδα. Περιόρισε τον αριθμό των γραμματοσειρών. Το ιδανικό είναι δύο, άντε το πολύ τρεις. Επίλεξε μόνο τα στιλ και τις γλώσσες που χρησιμοποιείς και όχι τα πάντα. Δηλαδή πχ το normal και το bold στα ελληνικά.

Τέλος, στη διαδικασία επιλογής ένα έξυπνο tip για τα Ελληνικά είναι να προσέξεις τα γράμματα μ, π και ω. Αυτά είναι που στα Ελληνικά web fonts δείχνουν να σπάνε πιο εύκολα. Φτιάξε την ίδια πρόταση με αυτά τα γράμματα και τσέκαρε τα σε διαφορετικές γραμματοσειρές.

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ