Τα οφέλη του minimal design | D3 Solutions - Digital Agency

Ο Μινιμαλισμός στη ζωή μας

 

Το minimal design χρησιμοποιείται για την άμεση μεταφορά του μηνύματος, χωρίς τις τυμπανοκρουσίες άλλων στοιχείων που μπορούν να αποσπάσουν την προσοχή του αποδέκτη. Η βασική αρχή του είναι “less is more” ή όπως έλεγαν οι αρχαίοι Έλληνες “ουκ εν τω πολλώ το ευ, αλλ’ εν τω ευ το πολύ” που σημαίνει ότι η ποσότητα δεν μπορεί να εξασφαλίσει την ποιότητα, αλλά η ποιότητα μπορεί να αντισταθμίσει την ποσότητα.

Ο μινιμαλισμός υπάρχει σε κάθε πτυχή και έχει μπει για τα καλά στη ζωή μας. Ένα τρανό παράδειγμα είναι η Apple όπου ο σχεδιασμός προϊόντων της έχει πάντα μινιμαλιστική προσέγγιση. Είναι καθαρός και κομψός, δίνοντας στον πελάτη από την πρώτη στιγμή μία μοναδική εμπειρία χρήσης.

Η έννοια του βρίσκεται στην απλότητα και στη μείωση όλων των στοιχείων, περιλαμβάνοντας μόνο τα απαραίτητα. Από τα γλυπτά μέχρι τη ζωγραφική και από τον σχεδιασμό ψηφιακών προϊόντων μέχρι ιστοσελίδων, ο μινιμαλισμός έχει ριζώσει για τα καλά σε πολλούς σχεδιαστικούς κλάδους.

 

Minimal design και ιστοσελίδες

Με την εξέλιξη της τεχνολογίας τίποτα δεν μπορεί να θεωρείται δεδομένο. Οι σχεδιαστικές τάσεις αλλάζουν με γοργούς ρυθμούς. Όμως το minimal design ήρθε για να μείνει στον χώρο της κατασκευής – ανακατασκευής ιστοσελίδας.

Υπάρχουν κάποιοι web designers που πιστεύουν (λανθασμένα) ότι ο μινιμαλισμός είναι κυρίως για αισθητικούς λόγους. Ναι, μπορεί να δίνει μια καλλιτεχνική φινέτσα και να προέρχεται ουσιαστικά από την εσωτερική διακόσμηση και αρχιτεκτονική, αλλά δίνει και πολλές απαντήσεις στην οπτική πολυπλοκότητα απαρχαιωμένων – παλιών ιστοσελίδων.

Ο μοντέρνος web designer σχεδιάζει sites λειτουργικά. Οι επιστήμονες στον κλάδο της νευροεπιστήμης υποστηρίζουν ότι ένας επισκέπτης θα προτιμήσει ενστικτωδώς μια ιστοσελίδα που θα γνωρίζει που βρίσκεται η κάθε πληροφορία. Η υπερφόρτωση πληροφοριών λειτουργεί αντίθετα στην εμπειρία πλοήγησης και το ποσοστό εγκατάλειψης αυξάνεται δραματικά.

Για να το καταλάβεις καλύτερα θα σου φέρουμε ένα παράδειγμα. Πολλές φορές έχεις προτιμήσει ενστικτωδώς ένα συγκεκριμένο site για να πάρεις την πληροφορία που θέλεις. Ο λόγος που το κάνεις αυτό είναι διότι όταν θυμάσαι κάτι πολύ εύκολα, τόσο περισσότερο εκτίθεσαι στο συγκεκριμένο ερέθισμα και τόσες περισσότερες πιθανότητες έχεις να το επιλέξεις. Ο ανθρώπινος εγκέφαλος θυμάται πράγματα που του είναι εύκολα και δεν τον ζορίζουν. Αυτή είναι η αρχή της γνωστικής ευχέρειας.

Το minimal design χρησιμοποιείται σε πολλών ειδών ιστότοπους. Από ένα portfolio και e-shop, έως ένα blog ή μια επαγγελματική ιστοσελίδα.

 

Συμβουλές για ένα τέλειο μινιμαλιστικό site

Η κατασκευή ή ανακατασκευή μιας ιστοσελίδας με minimal design δεν θα πρέπει να φαίνεται σαν αγγαρεία. Είναι μια πολύ καλή ευκαιρία για να τονώσεις την εμφάνιση και την αισθητική, προσελκύοντας ταυτόχρονα νέους επισκέπτες που θα μείνουν συντονισμένοι στο μέλλον. Για να το καταφέρεις αυτό θα πρέπει να προσθέσεις κάποια στοιχεία που θα είναι οπτικά ελκυστικά και φιλικά προς τον χρήστη.

Ο κενός χώρος είναι ένα από τα πιο κοινά στοιχεία στο minimal design. Όσο μεγαλύτερο είναι το κενό γύρω από ένα αντικείμενο, τόσες μεγαλύτερες πιθανότητες έχει να πέσει στα μάτια του επισκέπτη. Όπως για παράδειγμα η αρχική σελίδα της Google που έχει μόνο ένα λευκό φόντο από πίσω και μπροστά τη φόρμα αναζήτησης.

Οι υφές (textures) πρέπει να είναι επίπεδες. Ειδικά όταν συνδυάζονται με τα κατάλληλα χρώματα μπορούν να κάνουν την ιστοσελίδα να λάμψει. Χρησιμοποιώντας ένα πρόγραμμα επεξεργασίας εικόνας θα δεις διάφορα είδη υφών, πως να τα εφαρμόσεις και πως να δημιουργήσεις τα δικά σου.

Τα χρώματα συνήθως δεν πρέπει να είναι πολλά, αλλά να δημιουργούν μια οπτική ιεραρχία. Δύο ή τρία είδη χρωμάτων είναι ιδανικά. Με αυτό τον τρόπο δημιουργείς μια απλή, συμπαγή και συνεκτική εμπειρία χρήστη.

Με δεδομένο ότι τα εργαλεία δεν είναι τόσα πολλά οι web designers πρέπει να χρησιμοποιήσουν όλη τη δημιουργικότητα τους για να πετύχουν το καλύτερο αποτέλεσμα. Με τη χρήση έντονων αντιθέσεων μπορεί να επιτευχθεί αυτό.

Τέλος, οι γραμματοσειρές είναι υψίστης σημασίας στο minimal design. Η χρήση έντονων γραμματοσειρών θα προσελκύσει το μάτι του χρήστη στο περιεχόμενο της ιστοσελίδας. Για να καταλάβεις τη δύναμη των γραμμάτων σε μια ιστοσελίδα διάβασε το σχετικό άρθρο.

 

Οφέλη

Όπως εύκολα καταλαβαίνει κάποιος τα οφέλη είναι πολλά. Εξάλλου, δεν είναι κάτι εύκολο. Θέλει γνώσεις μινιμαλισμού, ώρες εργασίας και δημιουργικότητα.

Η ταχύτητα φόρτωσης θα είναι άμεση. Οι περισσότερες μινιμαλιστικές ιστοσελίδες λόγω του λιγοστού περιεχομένου τους, είναι λιγότερο από 1ΜΒ και φορτώνουν σε λιγότερο από 3 δευτερόλεπτα.

Στον κόσμο των smartphones και των tablets η ιστοσελίδα σου θα προσαρμόζεται άμεσα στις ανάγκες κάθε οθόνης. Ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα της minimal σχεδίασης είναι ότι μπορούν να εμφανίζονται με τον ίδιο τρόπο τόσο σε μια κινητή συσκευή όσο και στον σταθερό υπολογιστή.

Το SEO είναι ακόμα πιο δυνατό. Με την εύκολη χρήση του site, δεν υπάρχει καθόλου ακαταστασία, η παρουσίαση γίνεται ακόμα καλύτερη, το ποσοστό των μετατροπών μεγαλώνει, οι πελάτες αυξάνονται και φυσικά το κόστος συντήρησης είναι μικρότερο.

Για το τέλος αφήσαμε το μεγαλύτερο όφελος που θα έχεις με ένα minimal design. Οι περισσότεροι επισκέπτες κάθονται στην αρχική σελίδα επτά δευτερόλεπτα και μετά αποφασίζουν την ενέργεια που θα κάνουν. Με το ξεκάθαρο κεντρικό μήνυμα που δίνεις από την αρχή, δεν μπερδεύεις τον αναγνώστη και γίνεται άμεσα αναγνωρίσιμη η εταιρική σου ταυτότητα. Με αυτό τον τρόπο, όταν κάποιος ρωτήσει τον επισκέπτη ποια άποψη αποκόμισε από την ιστοσελίδα σου, η απάντηση που θα δώσει θα είναι με μία φράση ή ακόμα καλύτερα με μία λέξη.

Το λιγότερο είναι στην πραγματικότητα το περισσότερο. Η δυσκολία, είναι να ξέρεις ποια είναι αυτά τα λιγότερα. Το περιεχόμενο είναι αυτό που θα κρίνει την επιτυχία μιας ιστοσελίδας.

Με το άρθρο αυτό απλά αγγίξαμε την επιφάνεια του minimal design. Αν θες να μάθεις ακόμα περισσότερα. εμείς στη D3 Solutions είμαστε πάντα στην διάθεσή σου να ακούσουμε όλες τις απορίες σου. Κάλεσε μας στο +30 2751 151652 ή στείλε το μήνυμα σου στη φόρμα επικοινωνίας.

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ